Psykiska åkommor som oro, ångest och depression är inte något som enbart påverkar våra tankar, det kan även i allra högra grad påverka hur vi mår i kroppen, Visste du till exempel att deprimerade personer kan ha högre smärttröskel eller att oro kan påverka immunsystemet.
Depression gör oss uppgivna och får oss att tappa intresset för sådant som vanligtvis brukar kunna muntra upp oss. Det påverkar våra känslor och tankar negativt, något som gör att vi lätt kan få för oss att det är något som enbart pågår i vårt huvud. Men är det verkligen så?
Mage och hjärna hänger ihop
På senare år pekar allt mer forskning på att det finns en koppling mellan tarmen och hjärnan som tyder på att depression kan ha andra orsaker än de rent mentala och känslomässiga.
LÄS OCKSÅ: Mind 2018: Orons viktiga funktion
Det som händer i vårt psyke påverkar kroppen
Och även om det kankse fortfarande inte är konstaterat bortom alla rimliga tvivel att det som pågår i vår mage kan påverkera det som händer i vår hjärna, kan man vara rätt säker på att det finns en påverkan åt andra hållet. Det vill säga att befinna sig i ett tillstånd av depression påverkar olika funktioner i vår kropp – och inte till det bättre. Exempelvis kan deprimerade personer ha en högre grundtemperatur som gör dem mindre benägna att svettas.
LÄS OCKSÅ: Så mycket påverkas hälsan av arbetslöshet
Lägre smärttröskel och påverkad syn
Personer som lider av depression kan också ha en lägre smärttröskel vilket gör dem mer benägna att känna smärta. Depression kan också påverka synen som kan bli mer suddig. En tysk studie har visat att deprimerade personer hade sämre förmåga att uppfatta kontreaster än de som inte led av depression.
Oro påverkar muskler och immunförsvar
Även oro påverkar kroppen på olika sätt. Bland annat påverkas immunsystemet och vi kan få svårare att stå emot influensa och förkylningar men även herpes har en tendens att dyka upp under perioder då vi känner stark oro. Oro påverkar musklerna i exempelvis axlar och nacke och kan göra så att vi får besvär med spänningshuvudvärk eller migrän.
LÄS OCKSÅ: Naturens apotek för lugn och ro
Högt blodsocker av stark oro
Även blodsockret kan påverkas av långvarig oro, genom att det frigörs mer blodsocker för att vi ska kunna fly från faran. Men oftast gör vi inte det och då kan blodsockernivåerna förbli höga, särskilt hos överviktiga och de med diabetes eller metabolt syndrom. Om blodsockret förblir högt en längre tid kan det påverka hjärta, njurar och blodkärl negativt.
Mage och tarmar kan påverkas när vi känner stark oro och leda till diarré eller förstoppning, man kan även få besvär med magkatarr och värsta fall bli ilamående och kräkas.
LÄS OCKSÅ: Inta viloläge med Magnus Frid
Avslappning mot oro och KBT mot depression
Även om man givetvis ska söka vård om besvären är svåra kan det vara idé att lära sig avslappningstekniker om man ofta tampas med oro, vid depression kan KBT hjälpa men också att se över kosten och minska på så kallat inflammatoriska livsmedel som processad mat med mycket socker och vitt mjöl. Enligt forskare kan medelhavskosten bidra till att minska depression.
Av Nina Törmark
Källa: Savy psychologist och WebMD