EFT tog Sonya ut ur mörkret – nu hjälper hon andra

Fakta

Namn: Sonya Sophia
Bor: Austin, Texas, USA.
Yrke: Lärare inom Emotional Freedom Techniques även känt som  EFT eller ”tapping” och grundare av ”The Sophia School of Living Arts"
On-linekurser: World Tapping Circle
Läs mer om Sonya på hennes hemsida och följ henne på Facebook.

Sonya Sophia ser som sin uppgift att få människor att läka med hjälp av EFT eller "tapping" som hon menar hjälper oss att bli gladare, klokare och mer kreativa. Hon arbetar med människor i alla läger och hjälper även ekonomiskt utsatta att bryta sin situation.

EFT-instruktören Sonya Sophia har en tuff bakgrund, hon är uppvuxen i en religiös familj och blev tidigt ensamstående mamma, något som bidragit till hennes engagemang för ekonomiskt och socialt utsatta, något som görs möjligt genom att hon även har välbeställda klienter som subventionerar det arbetet. Sonya vill att alla ska ha chansen att ta sig ur fattigdom och andra svårigheter.

Forskats på i över 60 länder
Emotional Freedom Technique, förkortat EFT, är en teknik för självhjälp och helande som kombinerar delar av TCM, det vill säga traditionell kinesisk medicin med modern psykologi och självacceptans.
Det har gjorts omfattande forskning på EFT i flera länder som visar på att det fungerar förklarar Sonya.

 

LÄS OCKSÅ: Mindful Tapping del 1: Daglig övning

Omprogrammering på djup nivå
När man arbetar med EFT programmerar man bokstavligen om både kroppen och hjärnan så de fungerar som de ska berättar Sonya.
– EFT kan ha en oerhört positiv inverkan på våra liv.
Bland annat kan det minska smärta genom att det ökar oxytocinet – vårt må-bra-hormon – en av de aspekter som det forskats på, menar Sonya.
– Det hjälper att processa det förflutna så att vi kan leva i nuet och skapa den framtid vi önskar.

LÄS OCKSÅ: Agneta Sjödin: “Balans i livet är alltid min prioritet”

Hittade EFT efter ett sammanbrott
Själv hittade Sonya EFT efter att hon drabbats av ett nervöst sammanbrott i samband med en separation.
Hon svarade inte i telefonen, svarade inte på mejl och gick knappt utanför dörren.
– Jag var trasig inuti, säger Sonya.

"Jag hade provat allt"
Hon hade försökt komma åt den inre smärtan som hade sina röötter i barndomen med hjälp av olika tekniker som yoga, dans och meditaion som gjorde viss nytta men inget kom åt smärtan på djupet och Sonya började förlora hoppet. Hon var trött på sitt jobb och kände att hon bar på en stor inre tomhet.
Arbetet med att ta hand om sitt barn, betala räkningar, laga mat och städa samtidgt som hon skulle ta hand om alla andra drev Sonya så långt att hon periodvis hade självmordstankar.

Var osäker och självkritisk
Hon hade lidit av nacksmärta sedan gymnasietiden, var trött och kände sig överväldigad av livets krav, samtidigt som hon höll masken utåt.
– Jag var osäker och självkritisk, jag var nervös och dömde mig själv och andra väldigt hårt.
Inte heller sex utövade någon lockelse på Sonya som säger att hon kände sig död inuti.
– Jag hade nära till gråten och grät nästan varje dag.
Hon hade också svårt att ha någon verklig kontakt med sina vänner. Hon åt dåligt, drack vin för att lugna nerverna och rökte konstant.

LÄS OCKSÅ: Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Valde att möta sin inre smärta
Sonya hade varit deprimerad i flera år och bar på tankar att ”Livet måste vara mer än detta” när en vän som kommit i kontakt med EFT gav Sonya hennes första tapping-sejour. Sonya som inte tyckte att hon hade något att förlora kände hur något brast och hur något öppnade upp inom henne.
– Jag tappade mig igenom min historia och på ett kärleksfullt sätt, ifrågasatte jag mina djupgående rädslor, min ångest och min osäkerhet, säger Sonya som förklarar att det gjorde att hennes undermedvetna programmeringar började läka.
– Jag tappade mig igenom sorg och ilska och valde att möta min inre smärta.

Hittade tillbaka till skrattet och glädjen
Det var en omvälvande upplevelse för Sonya som kände att något vakande till liv inom henne, hon hittade tillbaka till skrattet och glädjen – och det gick fort.
– Jag var helt begeistrad, säger Sonya och det dröjde inte länge innan hon själv utbildade sig till instruktör och började hjälpa andra. Sedan dess har hon varit hängiven i sitt arbete med EFT.

 

Reser världen runt och lär ut EFT
Idag leder Sonya workshops och utbildar instruktörer, hon håller i kurser runt om i världen men också on-line och besöker även mässor och festivaler samt talar på konferenser. Bland annat har Sonya gästat den stora Burning man festivalen som årligen går av stapeln i Nevadaöknen i USA. Hon var nyligen inbjuden till No Mindfestivalen på Ängsbacka kursgård och höll även en workshop i Stockholm i samband med sitt Sverigebesök.
Sonya har numera även satt sin egen prägel på EFT som gör att man kan arbeta i grupp med vitt skilda frågor, något som inte gjorts tidigare enligt Sonya.

Kan hjälpa även vid svåra trauman
Sonya beskriver sitt arbete som väldigt belönande, hon har enligt egen utsago på nära håll fått bevittna hur klienter läker från svåra trauman som PTSD, sviter från sexuella övergrepp, depression och ångest.
– Jag har sett män och kvinnor läka från smärtan efter en skilsmässa, tillfriskna från beroendeproblematik och lösa ekonomiska problem.
EFT kan hjälpa till att bli fri från dåliga vanor, begränsande rädslor och befria sig ur svåra minnens grepp menar Sonya, något hon själv är ett levande exempel på.

Effektivt för barn
EFT skulle även kunna hjälpa till att förändra i större skala, till exempel kulturer på arbetsplatser och i skolor enligt Sonya som menar att EFT är särskilt effektivt för barn som svarar väldigt snabbt på det.
– Deras problem är betydligt mindre kompicerade än vuxnas. Även om det rör sig om svåra problem, kan man snabbt få genombrott med EFT, säger Sonya.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Sonya Sophia
Bor: Austin, Texas, USA.
Yrke: Lärare inom Emotional Freedom Techniques även känt som  EFT eller ”tapping” och grundare av ”The Sophia School of Living Arts"
On-linekurser: World Tapping Circle
Läs mer om Sonya på hennes hemsida och följ henne på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.