Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

EFT tog Sonya ut ur mörkret – nu hjälper hon andra

Fakta

Namn: Sonya Sophia
Bor: Austin, Texas, USA.
Yrke: Lärare inom Emotional Freedom Techniques även känt som  EFT eller ”tapping” och grundare av ”The Sophia School of Living Arts"
On-linekurser: World Tapping Circle
Läs mer om Sonya på hennes hemsida och följ henne på Facebook.

Sonya Sophia ser som sin uppgift att få människor att läka med hjälp av EFT eller "tapping" som hon menar hjälper oss att bli gladare, klokare och mer kreativa. Hon arbetar med människor i alla läger och hjälper även ekonomiskt utsatta att bryta sin situation.

EFT-instruktören Sonya Sophia har en tuff bakgrund, hon är uppvuxen i en religiös familj och blev tidigt ensamstående mamma, något som bidragit till hennes engagemang för ekonomiskt och socialt utsatta, något som görs möjligt genom att hon även har välbeställda klienter som subventionerar det arbetet. Sonya vill att alla ska ha chansen att ta sig ur fattigdom och andra svårigheter.

Forskats på i över 60 länder
Emotional Freedom Technique, förkortat EFT, är en teknik för självhjälp och helande som kombinerar delar av TCM, det vill säga traditionell kinesisk medicin med modern psykologi och självacceptans.
Det har gjorts omfattande forskning på EFT i flera länder som visar på att det fungerar förklarar Sonya.

 

LÄS OCKSÅ: Mindful Tapping del 1: Daglig övning

Omprogrammering på djup nivå
När man arbetar med EFT programmerar man bokstavligen om både kroppen och hjärnan så de fungerar som de ska berättar Sonya.
– EFT kan ha en oerhört positiv inverkan på våra liv.
Bland annat kan det minska smärta genom att det ökar oxytocinet – vårt må-bra-hormon – en av de aspekter som det forskats på, menar Sonya.
– Det hjälper att processa det förflutna så att vi kan leva i nuet och skapa den framtid vi önskar.

LÄS OCKSÅ: Agneta Sjödin: “Balans i livet är alltid min prioritet”

Hittade EFT efter ett sammanbrott
Själv hittade Sonya EFT efter att hon drabbats av ett nervöst sammanbrott i samband med en separation.
Hon svarade inte i telefonen, svarade inte på mejl och gick knappt utanför dörren.
– Jag var trasig inuti, säger Sonya.

"Jag hade provat allt"
Hon hade försökt komma åt den inre smärtan som hade sina röötter i barndomen med hjälp av olika tekniker som yoga, dans och meditaion som gjorde viss nytta men inget kom åt smärtan på djupet och Sonya började förlora hoppet. Hon var trött på sitt jobb och kände att hon bar på en stor inre tomhet.
Arbetet med att ta hand om sitt barn, betala räkningar, laga mat och städa samtidgt som hon skulle ta hand om alla andra drev Sonya så långt att hon periodvis hade självmordstankar.

Var osäker och självkritisk
Hon hade lidit av nacksmärta sedan gymnasietiden, var trött och kände sig överväldigad av livets krav, samtidigt som hon höll masken utåt.
– Jag var osäker och självkritisk, jag var nervös och dömde mig själv och andra väldigt hårt.
Inte heller sex utövade någon lockelse på Sonya som säger att hon kände sig död inuti.
– Jag hade nära till gråten och grät nästan varje dag.
Hon hade också svårt att ha någon verklig kontakt med sina vänner. Hon åt dåligt, drack vin för att lugna nerverna och rökte konstant.

LÄS OCKSÅ: Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Valde att möta sin inre smärta
Sonya hade varit deprimerad i flera år och bar på tankar att ”Livet måste vara mer än detta” när en vän som kommit i kontakt med EFT gav Sonya hennes första tapping-sejour. Sonya som inte tyckte att hon hade något att förlora kände hur något brast och hur något öppnade upp inom henne.
– Jag tappade mig igenom min historia och på ett kärleksfullt sätt, ifrågasatte jag mina djupgående rädslor, min ångest och min osäkerhet, säger Sonya som förklarar att det gjorde att hennes undermedvetna programmeringar började läka.
– Jag tappade mig igenom sorg och ilska och valde att möta min inre smärta.

Hittade tillbaka till skrattet och glädjen
Det var en omvälvande upplevelse för Sonya som kände att något vakande till liv inom henne, hon hittade tillbaka till skrattet och glädjen – och det gick fort.
– Jag var helt begeistrad, säger Sonya och det dröjde inte länge innan hon själv utbildade sig till instruktör och började hjälpa andra. Sedan dess har hon varit hängiven i sitt arbete med EFT.

 

Reser världen runt och lär ut EFT
Idag leder Sonya workshops och utbildar instruktörer, hon håller i kurser runt om i världen men också on-line och besöker även mässor och festivaler samt talar på konferenser. Bland annat har Sonya gästat den stora Burning man festivalen som årligen går av stapeln i Nevadaöknen i USA. Hon var nyligen inbjuden till No Mindfestivalen på Ängsbacka kursgård och höll även en workshop i Stockholm i samband med sitt Sverigebesök.
Sonya har numera även satt sin egen prägel på EFT som gör att man kan arbeta i grupp med vitt skilda frågor, något som inte gjorts tidigare enligt Sonya.

Kan hjälpa även vid svåra trauman
Sonya beskriver sitt arbete som väldigt belönande, hon har enligt egen utsago på nära håll fått bevittna hur klienter läker från svåra trauman som PTSD, sviter från sexuella övergrepp, depression och ångest.
– Jag har sett män och kvinnor läka från smärtan efter en skilsmässa, tillfriskna från beroendeproblematik och lösa ekonomiska problem.
EFT kan hjälpa till att bli fri från dåliga vanor, begränsande rädslor och befria sig ur svåra minnens grepp menar Sonya, något hon själv är ett levande exempel på.

Effektivt för barn
EFT skulle även kunna hjälpa till att förändra i större skala, till exempel kulturer på arbetsplatser och i skolor enligt Sonya som menar att EFT är särskilt effektivt för barn som svarar väldigt snabbt på det.
– Deras problem är betydligt mindre kompicerade än vuxnas. Även om det rör sig om svåra problem, kan man snabbt få genombrott med EFT, säger Sonya.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Sonya Sophia
Bor: Austin, Texas, USA.
Yrke: Lärare inom Emotional Freedom Techniques även känt som  EFT eller ”tapping” och grundare av ”The Sophia School of Living Arts"
On-linekurser: World Tapping Circle
Läs mer om Sonya på hennes hemsida och följ henne på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Illustration av hjärna och två mediterande personer

Sluta jaga lyckan – må bättre

Mental hälsa

Varför mår vi så dåligt, när vi egentligen har det så bra? Den frågan ställer sig psykiatern Anders Hansen i sin senaste bok ”Depphjärnan”. Kanske behöver vi sluta jaga lyckan och sluta se på oro och depp som något onormalt, resonerar han. Och samtidigt ta hand om både kropp och knopp bättre.

Svarta och rosa trosor mot rosa bakgrund

70 procent vill ha hållbara mensskydd

Eko/miljö

Allt fler kvinnor vill att deras mensskydd ska vara hållbara, enligt en färsk undersökning. Menskopp är ett populärt alternativ, inte minst bland unga. Men nu utmanar även innovativa, absorberande och tvättbara menstrosor som ett bra alternativ – för både hälsa, ekonomi och miljö.

 

ginkgo biloba

Bladen som du ska lägga på minnet

Naturlig hälsa

Försämrad blodcirkulation är ingen sjukdom, men kan orsaka sämre minne – och därmed ställa till problem i vardagen. Bladen på ginkgo biloba-trädet har inflammationshämmande effekt och kan vidga blodkärlen. Då blir det lättare att både koncentera sig och att minnas.

glad äldre kvinna

Nedsatt njurfunktion inte så farligt när vi blir äldre

Hälsa

När vi blir äldre minskar många funktioner i kroppen. Till exempel drabbas vi av benskörhet och vi får en nedsatt njurfunktion. Men den njurfunktion som anses som nedsatt hos en yngre person behöver inte vara nedsatt hos en äldre person. Vid Lunds universitet har forskare tittat på några av åldrandets sjukdomar och dess klassificeringar för att undvika överflödig medicinering.

Ko i alperna

Vassle – när magen krånglar

Mage

Fermenterad ostvassle har en lång tradition som hälsodryck på kurhotellen i de schweiziska alperna. Den användes för att komma tillrätta med magbesvär som gaser, knip och svullnad. Idag kallar vi den prebiotika och ny forskning har visat att den främjar hälsan i tarmen genom att stötta de goda bakterierna.

Leende kvinna blundar i blåsten

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

Det är dessvärre vanligt att vi i västvärlden någon gång i livet drabbas av depression, och ännu oftare av nedstämdhet och oro. Men det finns naturliga örter, tillskott och kryddor som kan lindra. Här är fem tips – från ashwaganda till probiotika!

 

Jenny och Magnus Andersson, kostrådgivare

Kosten gjorde Magnus fri från sin IBS

Kost

När Magnus Andersson fick diagnosen IBS efter många år av illamående, magsmärtor och energilöshet lade han om sin kost, ihop med frun Jenny. Idag är de kostrådgivare och aktuella med sin tredje kokbok – och Magnus är symtomfri.

kvinna i fåtölj

Örterna som motar virus

Förkylning

Han tog den ryska roten till Sverige på 70-talet – och det blev succé. En tid senare fann han andrographis, en ört mot virus och bakterier, som används i Kina. Nu har den svenska vetenskapsmannen Georg Wikman kombinerat dessa båda örter i ett och samma tillskott – tillsammans kan de förhindra att förkylning och influensa bryter ut, men också halvera sjukdomstiden.

kvinna springer uppför backe

Högintensiv träning kan ge negativa effekter

TRÄNING

Att träna högintensiv intervallträning, eller HIIT, som det också kallas för, seglade upp som en snabb och effektiv träning med hälsofördelar. Men nu har en ny svensk studie visat att HIIT kan leda till att cellerna får det jobbigare att producera energi samt att blodsockret kan svaja.

 

burkar med fermenterade grönsaker

Ny forskning: Viss probiotika skyddar mot inflammation i tarmen

Mage

Att tillföra goda bakterier till mage och tarm vet man gör tarmen mer motståndskraftig mot inflammation, och nu stödjer ytterligare en analys detta. När forskare vid Uppsala universitet gjorde en studie tillsammans med kollegor vid Sveriges lantbruksuniversitet kunde man visa att vissa celler kunde öka produktionen av antikroppar när en viss sorts probiotika tillfördes.

frukt

Så mycket C-vitamin behöver du

Naturlig hälsa

När vintern kommer blir vi tröttare och oftare förkylda. Då gäller det att äta bra, komma ut i dagsljuset och att motionera. C-vitamin är en viktig byggsten i kroppen för att hålla sig frisk. Vissa av oss behöver mer C-vitamin än andra. Är du äldre, går på diet eller har problem med magen så kan du höra till dem.

Går det att träna vid förkylning?

Träning

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

Laxfilé med broccoli och salladslökar

Tareq Taylors krispiga sesamlax

Recept

Vem älskar inte rätter som är festliga och samtidigt lättlagade på helgen? Den här laxrätten blir krispig tack vare ett täcke av cornfalkes och sesamfrön, och får en fräsch touch genom ett lime- och ingefärssmör.

 

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Hälsa

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

två personer sitter på huk utomhus

Sitta sig frisk – går det?

TRÄNING

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

glad flicka

Naturens apotek: Pigg i vinter

Naturlig hälsa

De mörka vintermånaderna gör oss tröttare samtidigt som kroppen helt naturligt går lite på sparlåga. Känner du dig alltför trött och hängig så finns det örter som ger lite mer energi, bättre fokus och håller förkylningen borta. 

Två kvinnor med jackor som fryser

Frusen och kall? Det här kan det bero på

Hälsa

Nu när vi är på väg mot vinter, snö och kyla så är det nog mer regel än undantag att frysa. Men det är inte alltid dåliga kläder som gör att vi fryser. Låg tolerans mot kyla kan bero på många olika saker, som näringsbrister eller underliggande sjukdomar.

 

läkare och artificiell patient

Forskare har hittat sätt att lindra smärta utan biverkningar

Forskning

Att leva med smärta är svårt, och traditionella läkemedel mot smärta ger inte bara oönskade biverkningar, det kan ge ett beroende. Men nu har svenska forskare arbetat fram en stimuleringsmetod somna blockera svår smärta. En metod som också kan individanpassas, och hjälpa smärtpatienter, men också de med Parkinsons sjukdom.