EFT tog Sonya ut ur mörkret – nu hjälper hon andra

Fakta

Namn: Sonya Sophia
Bor: Austin, Texas, USA.
Yrke: Lärare inom Emotional Freedom Techniques även känt som  EFT eller ”tapping” och grundare av ”The Sophia School of Living Arts"
On-linekurser: World Tapping Circle
Läs mer om Sonya på hennes hemsida och följ henne på Facebook.

Sonya Sophia ser som sin uppgift att få människor att läka med hjälp av EFT eller "tapping" som hon menar hjälper oss att bli gladare, klokare och mer kreativa. Hon arbetar med människor i alla läger och hjälper även ekonomiskt utsatta att bryta sin situation.

EFT-instruktören Sonya Sophia har en tuff bakgrund, hon är uppvuxen i en religiös familj och blev tidigt ensamstående mamma, något som bidragit till hennes engagemang för ekonomiskt och socialt utsatta, något som görs möjligt genom att hon även har välbeställda klienter som subventionerar det arbetet. Sonya vill att alla ska ha chansen att ta sig ur fattigdom och andra svårigheter.

Forskats på i över 60 länder
Emotional Freedom Technique, förkortat EFT, är en teknik för självhjälp och helande som kombinerar delar av TCM, det vill säga traditionell kinesisk medicin med modern psykologi och självacceptans.
Det har gjorts omfattande forskning på EFT i flera länder som visar på att det fungerar förklarar Sonya.

 

LÄS OCKSÅ: Mindful Tapping del 1: Daglig övning

Omprogrammering på djup nivå
När man arbetar med EFT programmerar man bokstavligen om både kroppen och hjärnan så de fungerar som de ska berättar Sonya.
– EFT kan ha en oerhört positiv inverkan på våra liv.
Bland annat kan det minska smärta genom att det ökar oxytocinet – vårt må-bra-hormon – en av de aspekter som det forskats på, menar Sonya.
– Det hjälper att processa det förflutna så att vi kan leva i nuet och skapa den framtid vi önskar.

LÄS OCKSÅ: Agneta Sjödin: “Balans i livet är alltid min prioritet”

Hittade EFT efter ett sammanbrott
Själv hittade Sonya EFT efter att hon drabbats av ett nervöst sammanbrott i samband med en separation.
Hon svarade inte i telefonen, svarade inte på mejl och gick knappt utanför dörren.
– Jag var trasig inuti, säger Sonya.

"Jag hade provat allt"
Hon hade försökt komma åt den inre smärtan som hade sina röötter i barndomen med hjälp av olika tekniker som yoga, dans och meditaion som gjorde viss nytta men inget kom åt smärtan på djupet och Sonya började förlora hoppet. Hon var trött på sitt jobb och kände att hon bar på en stor inre tomhet.
Arbetet med att ta hand om sitt barn, betala räkningar, laga mat och städa samtidgt som hon skulle ta hand om alla andra drev Sonya så långt att hon periodvis hade självmordstankar.

Var osäker och självkritisk
Hon hade lidit av nacksmärta sedan gymnasietiden, var trött och kände sig överväldigad av livets krav, samtidigt som hon höll masken utåt.
– Jag var osäker och självkritisk, jag var nervös och dömde mig själv och andra väldigt hårt.
Inte heller sex utövade någon lockelse på Sonya som säger att hon kände sig död inuti.
– Jag hade nära till gråten och grät nästan varje dag.
Hon hade också svårt att ha någon verklig kontakt med sina vänner. Hon åt dåligt, drack vin för att lugna nerverna och rökte konstant.

LÄS OCKSÅ: Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Valde att möta sin inre smärta
Sonya hade varit deprimerad i flera år och bar på tankar att ”Livet måste vara mer än detta” när en vän som kommit i kontakt med EFT gav Sonya hennes första tapping-sejour. Sonya som inte tyckte att hon hade något att förlora kände hur något brast och hur något öppnade upp inom henne.
– Jag tappade mig igenom min historia och på ett kärleksfullt sätt, ifrågasatte jag mina djupgående rädslor, min ångest och min osäkerhet, säger Sonya som förklarar att det gjorde att hennes undermedvetna programmeringar började läka.
– Jag tappade mig igenom sorg och ilska och valde att möta min inre smärta.

Hittade tillbaka till skrattet och glädjen
Det var en omvälvande upplevelse för Sonya som kände att något vakande till liv inom henne, hon hittade tillbaka till skrattet och glädjen – och det gick fort.
– Jag var helt begeistrad, säger Sonya och det dröjde inte länge innan hon själv utbildade sig till instruktör och började hjälpa andra. Sedan dess har hon varit hängiven i sitt arbete med EFT.

 

Reser världen runt och lär ut EFT
Idag leder Sonya workshops och utbildar instruktörer, hon håller i kurser runt om i världen men också on-line och besöker även mässor och festivaler samt talar på konferenser. Bland annat har Sonya gästat den stora Burning man festivalen som årligen går av stapeln i Nevadaöknen i USA. Hon var nyligen inbjuden till No Mindfestivalen på Ängsbacka kursgård och höll även en workshop i Stockholm i samband med sitt Sverigebesök.
Sonya har numera även satt sin egen prägel på EFT som gör att man kan arbeta i grupp med vitt skilda frågor, något som inte gjorts tidigare enligt Sonya.

Kan hjälpa även vid svåra trauman
Sonya beskriver sitt arbete som väldigt belönande, hon har enligt egen utsago på nära håll fått bevittna hur klienter läker från svåra trauman som PTSD, sviter från sexuella övergrepp, depression och ångest.
– Jag har sett män och kvinnor läka från smärtan efter en skilsmässa, tillfriskna från beroendeproblematik och lösa ekonomiska problem.
EFT kan hjälpa till att bli fri från dåliga vanor, begränsande rädslor och befria sig ur svåra minnens grepp menar Sonya, något hon själv är ett levande exempel på.

Effektivt för barn
EFT skulle även kunna hjälpa till att förändra i större skala, till exempel kulturer på arbetsplatser och i skolor enligt Sonya som menar att EFT är särskilt effektivt för barn som svarar väldigt snabbt på det.
– Deras problem är betydligt mindre kompicerade än vuxnas. Även om det rör sig om svåra problem, kan man snabbt få genombrott med EFT, säger Sonya.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Sonya Sophia
Bor: Austin, Texas, USA.
Yrke: Lärare inom Emotional Freedom Techniques även känt som  EFT eller ”tapping” och grundare av ”The Sophia School of Living Arts"
On-linekurser: World Tapping Circle
Läs mer om Sonya på hennes hemsida och följ henne på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

folk sitter i trädgården och äter mat

Så många av oss har magproblem under semestern

Hälsa

Förändrade matvanor under semestern kan ge problem med magen. Under några veckors ledighet äter en majoritet av oss mat som ger magproblem. Sex av tio svenskar uppger att magen blir extra orolig på semestern. Några veckors avsteg från rutinerna är lätt att åtgärda. Probiotika kan enkelt lugna svullnad och kurrande magar.

bönor i skål

Fem skäl att äta mer bönor

Kost

Bönor är billiga, goda och du kan tillaga dom på många olika sätt.  Och skälen till att äta bönor och linser är många. Här följer en lista på baljväxter att tillaga som kan gynna din hälsa.Tecknad jordglob på en tallrik och bestick

Missförstånden som ger ökat matsvinn

Eko/miljö

Tror du inte att din hantering av matrester och ditt sätt att planera och göra inköp av mat gör någon skillnad för miljön och klimatet på vår planet – eller för din egen plånbok för den delen? Dags att tänka om och minska ditt matsvinn!

kvinna håller i ett knä

Artros? Så får du hjälp!

Leder

Stela och värkande leder kan bero på artros. I Sverige uppskattas 800 000 personer vara drabbade av ledsjukdomen. Inget botemedel finns men med rätt träning, hjälpmedel och naturpreparat kan smärtan lindras, rörligheten förbättras och livskvaliteten öka.

olika kålsorter

Håll dig frisk med kål

Kost

Svenska naturen är full av nyttig mat. Ta en extra titt i grönsaksdisken efter kålsorter du inte känner till. Du kan laga både hälsosam och nyttig mat för en liten plånbok. Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga så kallade orac-värden.

 

kvinna tittar ut över vatten

Utmattad? Här är näringen för dig

Hälsa

Långvarig stress och för lite återhämtning bereder vägen för utmattningssyndrom. Du kan också drabbas av näringsbrister. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka. Här är en lista på vitaminer, mineraler och örter som hjälper dig att komma tillbaka och må bra igen.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

5 träningsklädda kvinnor

5 hemligheter bakom en vältränad kropp

Träning

Måste man träna varje dag och gå på diet för att skaffa sig en vältränad kropp eller bara ha väldigt bra gener? Nej, faktiskt inte. Hemligheten ligger i vanorna. Här är fem förhållningssätt som gör dig stark, frisk och vältränad.

darfor-ska-du-anvanda-oreganoolja

Därför ska du använda oreganoolja

Förkylning

Oreganooljan har använts i många hundratals år, bland annat som ett naturligt antibiotikum, och har flera hälsofördelar. Här listar Kureras näringsterapeut Zarah Öberg dess goda egenskaper – och även vad du bör tänka på vid användning.

 

Rawfoodsallad med gröna grönsaker och dressing

Rawfoodsallad med krämig cashewsås

Recept

Stärk din energinivå och ditt immunförsvar samtidigt som du kittlar smaklökarna med denna härliga, näringsrika rawfoodsallad med grönkål, broccoli, bladspenat och ruccola. Toppa med en krämig sås gjord på blötlagda cashewnötter, citron och vitlök. 

grönsaker och juice

Vill du rensa kroppen på toxiner? Kör en detoxvecka!

Kost

Krånglar magen? Har du huvudvärk, är ständigt trött och lättirriterad? Då kan det vara en god idé att låta mage och tarm vila genom att göra en fastevecka och låt kroppen få en välförtjänt vila. Resultat blir att du bland annat får en bättre fungerade mage, du blir piggare och får finare hy. Här får du tips på en veckas fasta.

Ensamheten bland unga ökar

Mental hälsa

Hur vi upplever vårt mående och skattar exempelvis vår sömn har försämrats de senaste 16 åren. Värst är problemen bland unga utan utbildning och kvinnor enligt en ny svensk studie som undersökt den upplevda hälsan hos personer i arbetsför ålder.

 

kvinna vid spegel

Maria Ahlgrens mat för vacker hud

Recept

Många funktioner som vi söker i hudvård finns i helt vanlig mat. Kroppens största organ är också vårt skyltfönster för insidan. Det säger Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till böcker om mat som gör oss vackrare – Beautyfood. Här kommer några recept från Marias bok.

kvinna hostar

Gia Fors: Förvärrar pyroluri covid-19?

Kurera debatt

Beror covid 19:s märkliga framfart med en blandning av obegripliga dödsfall, långvariga sjukdomsförlopp som går upp och ner samt milda förlopp som knappast märks på att de allvarligare fallen redan lider av pyroluri – en störning med försvårad avgiftning? Den frågan ställer sig Gia Fors, författare, reporter och friskvårds-terapeut i ett debattinlägg.

skoldkortelproblem-kom-palast-till-lakaren

Sköldkörtelproblem? Kom påläst till läkaren

Hälsa

År av lidande, felmedicinering och slussande mellan olika läkare. Många med sköldkörtelproblem vittnar om hur vägen till rätt hjälp kan vara både snårig och lång. Ett sätt att snabbare komma tillrätta med sina besvär är att komma påläst till doktorn. Här är en checklista inför läkarbesöket.

Ny upptäckt: Ägg kan välja spermier

Gravid/barn

Spännande forskning visar att ägg faktiskt kan välja spermier, vilket är en ny upptäckt inom fertilitetsforskningen. Denna interaktion mellan ägg och spermier kan förhoppningsvis hjälpa till att förstå de fall där det inte tydligt går att se varför ett visst par är infertilt.

 

två barn och mat

10 sätt att hindra att barn blir överviktiga som vuxna

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

hjärta med grönsaker

Oxidativ stress – en kropp i obalans

Forskning

Oxidativ stress, fria radikaler och antioxidanter. En del av termerna mer välbekanta än andra. Gemensam nämnare är att de alla påverkar vår hälsa. Magnus Nylander, medicine doktor och tandläkaren säger att en bil utan rostskydd rostar snart sönder, på grund av syrets angrepp. Vårt antioxidativa försvar motsvarar en bils rostskydd. Det antioxidativa försvaret kan sägas utgöra vårt inre ”rostskydd” som kan hejda syrets oxidativa skadeverkningar.

hund i hängmatta

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Husdjur

Åtta av tio hundägare tar med sig sin hund på semestern, något både hund och människa har glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för vårt älskade husdjur. Här kommer några goda på hur du gör din semester mer hundvänlig.

 

boosta-immunforsvaret-naturens-apotek

Boosta immunförsvaret – naturens apotek

Eko/miljö

En sund livsstil är grunden för ett starkt och friskt immunförsvar - där spelar en god tarmflora och ett nervsystem i schack viktiga roller. Men det går också att hjälpa kroppen på traven genom olika läkeörter. Här tipsar örtspecialisten Lisen Sundgren om 12 av dem.

händer håller i hjärna

Ge bränsle åt hjärnan med MCT-olja

Kost

MCT-olja är medellånga mättade fettsyror med fantastiska egenskaper. MCT-oljan tas upp direkt av tarmen och bryts sedan ner i lever till ketoner. Ketonkropparna kan sedan transporteras rakt genom hjärnblodbarriären, utan hjälp av insulin, för att direkt förse hjärnan med energi.