EFT tog Sonya ut ur mörkret – nu hjälper hon andra

Fakta

Namn: Sonya Sophia
Bor: Austin, Texas, USA.
Yrke: Lärare inom Emotional Freedom Techniques även känt som  EFT eller ”tapping” och grundare av ”The Sophia School of Living Arts"
On-linekurser: World Tapping Circle
Läs mer om Sonya på hennes hemsida och följ henne på Facebook.

Sonya Sophia ser som sin uppgift att få människor att läka med hjälp av EFT eller "tapping" som hon menar hjälper oss att bli gladare, klokare och mer kreativa. Hon arbetar med människor i alla läger och hjälper även ekonomiskt utsatta att bryta sin situation.

EFT-instruktören Sonya Sophia har en tuff bakgrund, hon är uppvuxen i en religiös familj och blev tidigt ensamstående mamma, något som bidragit till hennes engagemang för ekonomiskt och socialt utsatta, något som görs möjligt genom att hon även har välbeställda klienter som subventionerar det arbetet. Sonya vill att alla ska ha chansen att ta sig ur fattigdom och andra svårigheter.

Forskats på i över 60 länder
Emotional Freedom Technique, förkortat EFT, är en teknik för självhjälp och helande som kombinerar delar av TCM, det vill säga traditionell kinesisk medicin med modern psykologi och självacceptans.
Det har gjorts omfattande forskning på EFT i flera länder som visar på att det fungerar förklarar Sonya.

 

LÄS OCKSÅ: Mindful Tapping del 1: Daglig övning

Omprogrammering på djup nivå
När man arbetar med EFT programmerar man bokstavligen om både kroppen och hjärnan så de fungerar som de ska berättar Sonya.
– EFT kan ha en oerhört positiv inverkan på våra liv.
Bland annat kan det minska smärta genom att det ökar oxytocinet – vårt må-bra-hormon – en av de aspekter som det forskats på, menar Sonya.
– Det hjälper att processa det förflutna så att vi kan leva i nuet och skapa den framtid vi önskar.

LÄS OCKSÅ: Agneta Sjödin: “Balans i livet är alltid min prioritet”

Hittade EFT efter ett sammanbrott
Själv hittade Sonya EFT efter att hon drabbats av ett nervöst sammanbrott i samband med en separation.
Hon svarade inte i telefonen, svarade inte på mejl och gick knappt utanför dörren.
– Jag var trasig inuti, säger Sonya.

"Jag hade provat allt"
Hon hade försökt komma åt den inre smärtan som hade sina röötter i barndomen med hjälp av olika tekniker som yoga, dans och meditaion som gjorde viss nytta men inget kom åt smärtan på djupet och Sonya började förlora hoppet. Hon var trött på sitt jobb och kände att hon bar på en stor inre tomhet.
Arbetet med att ta hand om sitt barn, betala räkningar, laga mat och städa samtidgt som hon skulle ta hand om alla andra drev Sonya så långt att hon periodvis hade självmordstankar.

Var osäker och självkritisk
Hon hade lidit av nacksmärta sedan gymnasietiden, var trött och kände sig överväldigad av livets krav, samtidigt som hon höll masken utåt.
– Jag var osäker och självkritisk, jag var nervös och dömde mig själv och andra väldigt hårt.
Inte heller sex utövade någon lockelse på Sonya som säger att hon kände sig död inuti.
– Jag hade nära till gråten och grät nästan varje dag.
Hon hade också svårt att ha någon verklig kontakt med sina vänner. Hon åt dåligt, drack vin för att lugna nerverna och rökte konstant.

LÄS OCKSÅ: Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Valde att möta sin inre smärta
Sonya hade varit deprimerad i flera år och bar på tankar att ”Livet måste vara mer än detta” när en vän som kommit i kontakt med EFT gav Sonya hennes första tapping-sejour. Sonya som inte tyckte att hon hade något att förlora kände hur något brast och hur något öppnade upp inom henne.
– Jag tappade mig igenom min historia och på ett kärleksfullt sätt, ifrågasatte jag mina djupgående rädslor, min ångest och min osäkerhet, säger Sonya som förklarar att det gjorde att hennes undermedvetna programmeringar började läka.
– Jag tappade mig igenom sorg och ilska och valde att möta min inre smärta.

Hittade tillbaka till skrattet och glädjen
Det var en omvälvande upplevelse för Sonya som kände att något vakande till liv inom henne, hon hittade tillbaka till skrattet och glädjen – och det gick fort.
– Jag var helt begeistrad, säger Sonya och det dröjde inte länge innan hon själv utbildade sig till instruktör och började hjälpa andra. Sedan dess har hon varit hängiven i sitt arbete med EFT.

 

Reser världen runt och lär ut EFT
Idag leder Sonya workshops och utbildar instruktörer, hon håller i kurser runt om i världen men också on-line och besöker även mässor och festivaler samt talar på konferenser. Bland annat har Sonya gästat den stora Burning man festivalen som årligen går av stapeln i Nevadaöknen i USA. Hon var nyligen inbjuden till No Mindfestivalen på Ängsbacka kursgård och höll även en workshop i Stockholm i samband med sitt Sverigebesök.
Sonya har numera även satt sin egen prägel på EFT som gör att man kan arbeta i grupp med vitt skilda frågor, något som inte gjorts tidigare enligt Sonya.

Kan hjälpa även vid svåra trauman
Sonya beskriver sitt arbete som väldigt belönande, hon har enligt egen utsago på nära håll fått bevittna hur klienter läker från svåra trauman som PTSD, sviter från sexuella övergrepp, depression och ångest.
– Jag har sett män och kvinnor läka från smärtan efter en skilsmässa, tillfriskna från beroendeproblematik och lösa ekonomiska problem.
EFT kan hjälpa till att bli fri från dåliga vanor, begränsande rädslor och befria sig ur svåra minnens grepp menar Sonya, något hon själv är ett levande exempel på.

Effektivt för barn
EFT skulle även kunna hjälpa till att förändra i större skala, till exempel kulturer på arbetsplatser och i skolor enligt Sonya som menar att EFT är särskilt effektivt för barn som svarar väldigt snabbt på det.
– Deras problem är betydligt mindre kompicerade än vuxnas. Även om det rör sig om svåra problem, kan man snabbt få genombrott med EFT, säger Sonya.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Sonya Sophia
Bor: Austin, Texas, USA.
Yrke: Lärare inom Emotional Freedom Techniques även känt som  EFT eller ”tapping” och grundare av ”The Sophia School of Living Arts"
On-linekurser: World Tapping Circle
Läs mer om Sonya på hennes hemsida och följ henne på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Träningsexperten Alexandra Pizzoni och livsstilsrådgivaren Anja Forsnor Wärn

Så skaffar du nya vänner

Mental hälsa

Att ha vänner som man litar på är bland det bästa som finns! 13 procent av befolkningen har dock ingen nära vän som de kan prata med. Men det är aldrig försent att skaffa nya kompisar – här är några knep.

 

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

 

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.