Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

EFT tog Sonya ut ur mörkret – nu hjälper hon andra

Fakta

Namn: Sonya Sophia
Bor: Austin, Texas, USA.
Yrke: Lärare inom Emotional Freedom Techniques även känt som  EFT eller ”tapping” och grundare av ”The Sophia School of Living Arts"
On-linekurser: World Tapping Circle
Läs mer om Sonya på hennes hemsida och följ henne på Facebook.

Sonya Sophia ser som sin uppgift att få människor att läka med hjälp av EFT eller "tapping" som hon menar hjälper oss att bli gladare, klokare och mer kreativa. Hon arbetar med människor i alla läger och hjälper även ekonomiskt utsatta att bryta sin situation.

EFT-instruktören Sonya Sophia har en tuff bakgrund, hon är uppvuxen i en religiös familj och blev tidigt ensamstående mamma, något som bidragit till hennes engagemang för ekonomiskt och socialt utsatta, något som görs möjligt genom att hon även har välbeställda klienter som subventionerar det arbetet. Sonya vill att alla ska ha chansen att ta sig ur fattigdom och andra svårigheter.

Forskats på i över 60 länder
Emotional Freedom Technique, förkortat EFT, är en teknik för självhjälp och helande som kombinerar delar av TCM, det vill säga traditionell kinesisk medicin med modern psykologi och självacceptans.
Det har gjorts omfattande forskning på EFT i flera länder som visar på att det fungerar förklarar Sonya.

 

LÄS OCKSÅ: Mindful Tapping del 1: Daglig övning

Omprogrammering på djup nivå
När man arbetar med EFT programmerar man bokstavligen om både kroppen och hjärnan så de fungerar som de ska berättar Sonya.
– EFT kan ha en oerhört positiv inverkan på våra liv.
Bland annat kan det minska smärta genom att det ökar oxytocinet – vårt må-bra-hormon – en av de aspekter som det forskats på, menar Sonya.
– Det hjälper att processa det förflutna så att vi kan leva i nuet och skapa den framtid vi önskar.

LÄS OCKSÅ: Agneta Sjödin: “Balans i livet är alltid min prioritet”

Hittade EFT efter ett sammanbrott
Själv hittade Sonya EFT efter att hon drabbats av ett nervöst sammanbrott i samband med en separation.
Hon svarade inte i telefonen, svarade inte på mejl och gick knappt utanför dörren.
– Jag var trasig inuti, säger Sonya.

"Jag hade provat allt"
Hon hade försökt komma åt den inre smärtan som hade sina röötter i barndomen med hjälp av olika tekniker som yoga, dans och meditaion som gjorde viss nytta men inget kom åt smärtan på djupet och Sonya började förlora hoppet. Hon var trött på sitt jobb och kände att hon bar på en stor inre tomhet.
Arbetet med att ta hand om sitt barn, betala räkningar, laga mat och städa samtidgt som hon skulle ta hand om alla andra drev Sonya så långt att hon periodvis hade självmordstankar.

Var osäker och självkritisk
Hon hade lidit av nacksmärta sedan gymnasietiden, var trött och kände sig överväldigad av livets krav, samtidigt som hon höll masken utåt.
– Jag var osäker och självkritisk, jag var nervös och dömde mig själv och andra väldigt hårt.
Inte heller sex utövade någon lockelse på Sonya som säger att hon kände sig död inuti.
– Jag hade nära till gråten och grät nästan varje dag.
Hon hade också svårt att ha någon verklig kontakt med sina vänner. Hon åt dåligt, drack vin för att lugna nerverna och rökte konstant.

LÄS OCKSÅ: Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Valde att möta sin inre smärta
Sonya hade varit deprimerad i flera år och bar på tankar att ”Livet måste vara mer än detta” när en vän som kommit i kontakt med EFT gav Sonya hennes första tapping-sejour. Sonya som inte tyckte att hon hade något att förlora kände hur något brast och hur något öppnade upp inom henne.
– Jag tappade mig igenom min historia och på ett kärleksfullt sätt, ifrågasatte jag mina djupgående rädslor, min ångest och min osäkerhet, säger Sonya som förklarar att det gjorde att hennes undermedvetna programmeringar började läka.
– Jag tappade mig igenom sorg och ilska och valde att möta min inre smärta.

Hittade tillbaka till skrattet och glädjen
Det var en omvälvande upplevelse för Sonya som kände att något vakande till liv inom henne, hon hittade tillbaka till skrattet och glädjen – och det gick fort.
– Jag var helt begeistrad, säger Sonya och det dröjde inte länge innan hon själv utbildade sig till instruktör och började hjälpa andra. Sedan dess har hon varit hängiven i sitt arbete med EFT.

 

Reser världen runt och lär ut EFT
Idag leder Sonya workshops och utbildar instruktörer, hon håller i kurser runt om i världen men också on-line och besöker även mässor och festivaler samt talar på konferenser. Bland annat har Sonya gästat den stora Burning man festivalen som årligen går av stapeln i Nevadaöknen i USA. Hon var nyligen inbjuden till No Mindfestivalen på Ängsbacka kursgård och höll även en workshop i Stockholm i samband med sitt Sverigebesök.
Sonya har numera även satt sin egen prägel på EFT som gör att man kan arbeta i grupp med vitt skilda frågor, något som inte gjorts tidigare enligt Sonya.

Kan hjälpa även vid svåra trauman
Sonya beskriver sitt arbete som väldigt belönande, hon har enligt egen utsago på nära håll fått bevittna hur klienter läker från svåra trauman som PTSD, sviter från sexuella övergrepp, depression och ångest.
– Jag har sett män och kvinnor läka från smärtan efter en skilsmässa, tillfriskna från beroendeproblematik och lösa ekonomiska problem.
EFT kan hjälpa till att bli fri från dåliga vanor, begränsande rädslor och befria sig ur svåra minnens grepp menar Sonya, något hon själv är ett levande exempel på.

Effektivt för barn
EFT skulle även kunna hjälpa till att förändra i större skala, till exempel kulturer på arbetsplatser och i skolor enligt Sonya som menar att EFT är särskilt effektivt för barn som svarar väldigt snabbt på det.
– Deras problem är betydligt mindre kompicerade än vuxnas. Även om det rör sig om svåra problem, kan man snabbt få genombrott med EFT, säger Sonya.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Sonya Sophia
Bor: Austin, Texas, USA.
Yrke: Lärare inom Emotional Freedom Techniques även känt som  EFT eller ”tapping” och grundare av ”The Sophia School of Living Arts"
On-linekurser: World Tapping Circle
Läs mer om Sonya på hennes hemsida och följ henne på Facebook.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

 

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

 

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

 

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

 

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.