Annons
Annons

Tittis Holmers recept på lycka

Titti Holmer har alltid haft ett intresse för det goda samtalet och vad som får människor att må bra. Hon hade tidigt vad hon kallar ett existentiellt intresse och bestämde sig redan i tonåren för att bli psykolog. Titti har skrivit böckerna "Lycka nu" och "Förändringskoden" och i en serie artiklar kommer hon lära oss mer om lycka och hur vi ökar förmågan att uppleva den.

Redaktionen

2 januari, 2018
Tittis Holmers recept på lycka
Dela inlägget

Titti Holmer har alltid haft ett intresse för det goda samtalet och vad som får människor att må bra. Hon hade tidigt vad hon kallar ett existentiellt intresse och bestämde sig redan i tonåren för att bli psykolog. Titti har skrivit böckerna ”Lycka nu” och ”Förändringskoden” och i en serie artiklar kommer hon lära oss mer om lycka och hur vi ökar förmågan att uppleva den.

När hon började psykologprogrammet upplevde Titti till sin förvåning att hon var ganska ensam om att vilja ha ett hälsoperspektiv och fokusera på det som fick människor att må bra men som av en slump etablerades ungefär samtidigt begreppen mindfulness och positiv psykologi som fokuserar på välbefinnande.
– Forskningen formligen exploderade. Man är ju sällan ensam om en idé och är man väldigt inne på något är det högst troligt att andra är inne på det också.

2000-talet en vändpunkt

Under 1990-talet när hon studerade träffade dock aldrig Titti på någon som delade hennes intresse men när hon började jobba mötte hon andra som höll på med mindfulness.
– Efter det blev det ett totalskifte.
I början av 2000-talet blev intresset plötsligt väldigt stort menar Titti som var snabb på bollen.
Trots att lycka är något de flesta av oss strävar efter möts ordet lycka ofta av stor skepsis enligt Titti.
– När min bok kom ut 2008 tänkte jag att nu kommer människor förstå vad lycka är.
Istället upplever hon att det finns många negativa konotationer kring begreppet lycka och att många har svårt att ta det till sig.
– Det finns så många missförstånd och många tror att det bara handlar om att tänka positivt.

LÄS OCKSÅ: Tittis Holmers 5 tips för ett lyckligare liv

Många missuppfattningar

En annan missuppfattning som Titti brukar stöta på när hon är ute och föreläser är att åhörarna tror att hon menar att man ska vara lycklig hela tiden.
– Många tror dessutom att vi kan vara lyckliga hela tiden, att det är vårt grundtillstånd, men det finns inget som tyder på det.
Istället är det en av grundkänslorna, precis som sorg och ilska, förklarar hon.
Dessa missuppfattningar gör att det kan vara svårt att närma sig ämnet.
– Känslor kommer och går, säger Titti.

LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag

Lycka är att kunna hantera svåra känslor

Titti är noga med att poängtera att en viktig del av lycka är att lära sig hantera lyckans motsats, det vill säga de negativa känslorna som ilska, rädsla och skam.
– Har du förmåga att hantera dem finns ett större utrymme för de positiva känslorna som glädje och intresse.
Ett sätt att handskas med de negativa känslorna är att förstå varför vi känner dem, att tillåta sig känna och vara medveten om att de klingar av, man kan också använda andningen.

LÄS OCKSÅ: ”Lev ett liv i värdighet och grace”

Sträva mot det vi önskar

Utöver att föreläsa och skriva böcker är Titti Holmer verksam som psykolog. I sitt arbete använder hon sig av olika redskap för att hjälpa de hon möter att röra sig mer mot det de vill ha mer av och mår bra av och agera i enlighet med sina värderingar istället för att fly från det som är besvärligt och som får dem att må dåligt. Trots att de kanske känner panik eller skäms.

Vad vill du lära Kureras läsare?

– Jag hoppas kunna öka medvetenheten om att lycka inte är ett evigt tillstånd. Snarare ögonblick som vi behöver göra oss medvetna och närvarande i. Genom att balansera våra behov, lyfta oss från och sluta tro på våra tankar, acceptera våra känslor och röra oss i riktning mot det som är viktigt för oss kan vi allt oftare uppleva stunder av lycka. Lyckligare människor är mer villiga att göra gott. Därför är min förhoppning också att den där ökade glädjen ska sprida sig vidare i relationer till andra genom ökad medkänsla till våra arbetskamrater, vänner, partner och barn.

Vad är det viktigaste du vill att de ska ha med sig efter att ha tagit del av dina tips?
– I en tid av lyckohets, perfektionssträvan, hög press på jobbet och privat hoppas jag att man tillåter sig känna det man känner. Jag tror inte på att dra på sig ett leende och tänka positivt när man är ledsen, arg eller orolig. Men däremot tror jag på att man trots smärtan rör sig vidare mot det man tycker är viktigt. Steg för steg kan man på så sätt skapa ett meningsfullt liv trots de svårigheter man möter på vägen.

Av Nina Törmark

Övriga lektioner hittar du här:

Titti vill lära oss vad lycka är
Tittis lyckoskola: ”Du är värdefull”
Titti Holmer: ”Är du lycklig just nu?”
Lyckoövning: Skriv ned tre positiva saker om dagen
Lyckoexperten: ”Räkna dina välsignelser”
Tittis lyckoskola: ”Tillåt dig att känna det du känner!”
Tittis lyckoskola: Var din egen lyckas smed!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Titti Holmer
Bor: Kungsbacka utanför Göteborg.
Familj: Gift och tre barn
Yrke: Legitimerad psykolog med mottagning i Kungsbacka, föreläsare och författare till succéboken ”Lycka nu”.

Titti Holmer erbjuder Kureras läsare att köpa hennes bok ”Förändingskoden : fyra nycklar till ett bättre liv” till rabatterat pris, 79 kronor mot ordinarie pris 154 kronor. Du beställer boken här
Läs mer på Tittis hemsida.

Annons
Annons