Katter som får röra sig ute bör kastreras, det slog man fast i de nya djurskyddsreglerna som kom 2020. Men katter blir påverkade av en kastrering, främst blir deras energibehov och aptit förändrad. Här är vad du bör tänka på när du kastrerar din fyrbente vän!
Jordbruksverkets nya djurskyddsregler trädde i kraft i juni 2020. Den slog fast att ägare till katter som får röra sig fritt utomhus måste se till att deras katter är kastrerade, eller på annat sätt förhindrade från att föröka sig okontrollerat. Något som annars skulle kunna leda till att många katter förvildas.
Kraftigt minskat energibehov
Men katten påverkas en del av kastreringen. Framförallt minskar energibehovet med så mycket som 20–30 procent, samtidigt som aptiten ofta ökar med omkring 20 procent efter operationen.
– Kattens ämnesomsättning förändras i princip över en natt från det att katten kastreras. För att hjälpa katten hålla en hälsosam vikt måste man anpassa fodermängden och byta till foder med lägre energiinnehåll, som ändå bidrar till att hålla katten mätt, förklarar Åsa Dufva, husdjursagronom.
Så vilken sorts mat ska man ge sin kastrerade katt?
– Eftersom energibehovet sjunker och aptiten ökar i samband med kastration är det viktigt att
välja ett foder med lägre energiinnehåll och som erbjuder katten större mättnad. Om den kastrerade katten är yngre än ett år bör du välja ett foder anpassat för växande kastrerade katter. Foder avsett för vuxna katter bör inte ges förrän katten är fullvuxen, vanligtvis från ett års ålder.
Är det bara torrfoder som kvalificerar sig, elle funkar våtfoder?
–Det går utmärkt att ge kastrerade katter även våtfoder. Välj foder med låg fetthalt och hög kostfiberhalt, alltså lägre energiinnehåll. Väg upp dagsportionen och ge inte mer än så. Använder du både torrfoder och våtfoder måste du naturligtvis anpassa rekommenderad dagsgiva. Om katten blivit överviktig finns speciella foder för viktminskning på veterinärkliniker, som ger en god mättnad och underlättar viktnedgång.
LÄS OCKSÅ: Första hjälpen för huskatter
Väg upp en dagsranson till din katt
Men vilken kattägare har inte stått där i köket och haft svårt att neka mer mat till sin katt som tittar på en med bedjande ögon vid matskålen – trots att den redan har ätit nyligen.
Vad gör jag om min kastrerade katt inte slutar tigga?
– Eftersom aptiten ökar kan du inte fylla på med mat när katten ber om det. Du måste vänja dig vid att väga upp en dagsranson och sedan inte ge mer. Övervikt är fortsatt den största hälsorisken för dagens katter. Även en kastrerad katt kan trots sänkt energibehov och ökad aptit förbli slank men det kräver disciplin kring maten och att ni i kattens omgivning aktiverar den.
Behöver man tänka på att själv aktivera sin katt om den är ute stora delar av dagen och därmed aktiverar sig själv, springer och klättrar?
– Fysisk aktivitet är viktigt för alla katter. Kastrerade katter blir ofta mindre aktiva och hungrigare, en kombination som lätt leder till övervikt, tyvärr också hos katter som huvudsakligen är utomhus. Det kan vara gott att bara slå sig till ro på en solig utkikspunkt. Omkring hälften av Sveriges katter är överviktiga och skulle må bra av att få mindre energität mat, ransonerade portioner och aktiveras fysiskt.
LÄS OCKSÅ: Kattägare lämnar hellre sin allergiske partner än katten
På sikt färre herrelösa katter
Om alla katter som får vistas utomhus kastreras, innebär det inte i längden att utekatter inte längre kan fortplanta sig och det därmed till slut inte går att skaffa sig en utekatt?
– Jag är övertygad om att vi kommer ha ansvarsfulla huskattsägare som fortsatt önskar ta en eller flera kullar kattungar och också ser till att kattungarna kommer till kärleksfulla hem. Redan 2017 var andelen kastrerade tamkatter 87 procent i Sverige, och fram till kattboomen som kom under pandemin så har det funnits fler kattungar än vad det funnits kärleksfulla hem till. Min förhoppning är att Jordbruksverkets rekommendation, att kastrera katter som får röra sig fritt utomhus, på sikt kommer leda till att det blir färre hemlösa katter som far illa.
LÄS OCKSÅ: Experten tipsar om superfoods och näring till hund och katt
Fler tips till dig som ska kastrera din katt!
- När ska jag kastrera den? Vanligen bör kattungen kastreras när den är omkring sex månader, strax före det att den blir könsmogen och som regel inte före 4 månaders ålder. Hos hankatter märker man att de blir könsmogna när de börjar markera sitt revir genom att kissa. Det märks inte lika tydligt hos honkatter och därför är det bra att inte låta dem gå fritt utomhus efter fyra månaders ålder innan de är kastrerade.
- Vilka fler fördelar finns med att kastrera?
Förutom att kastrering på sikt minskar andelen hemlösa katter finns många andra goda skäl till att kastrera en katt. Både hon- och hankatter brukar hålla sig närmare hemmet och det i sig minskar risken att de skadas i trafiken. Urinen luktar mindre. Hankatter blir också mindre benägna att revirmarkera utomhus och riskerar inte att hamna i slagsmål lika ofta. Kastrering minskar risken att katten får och sprider sexuellt överförbara sjukdomar. Kastrerade honkatter kan inte drabbas av tumörer på äggstockarna och vanligen heller inte av livmoderinflammation. Kastreras honan tidigt minskar också risken för juvertumörer. - Skillnad mellan att välja kastrering eller preventivmedel? Vid kastration mister katten sin könsdrift och kan inte längre föröka sig. Katthanar blir betydligt lättare att leva med då de ofta slutar att urinmarkera revir och blir fredligare till sin karaktär. Katthonor slutar att löpa efter kastration. Vid löp blir katthonor ofta rastlösa, en del urinmarkerar både inne och ute och de lockar till sig grannskapets hankatter. Honkatter kan man ge p-piller en gång per vecka. Man rekommenderar vanligen inte långtidsbehandling med p-piller till katt. Det är också möjligt att via veterinär ge preventivmedel till honkatt genom injektion var femte månad. (Källa: Åsa Dufva, Royal Canin)
Av Carolina Eriksson