Maten som är bra för din hälsa är den som också är bra för planeten. Det slår en mängd forskare fast en gång för alla i rapporten ”EAT Lancet”. Mer grönt, nötter och frön och mindre rött kött och socker, är det viktigaste budskapet.
En stor mängd forskare från olika länder, inom områdena hälsa, jordbruk och miljö, har för första gången gemensamt beräknat vilken förändring vi behöver genomföra inom matsektorn. ”EAT Lancet-rapporten”, som tagits fram i samarbete mellan den medicinska tidskriften the Lancet och miljöstiftelsen EAT, går i detalj igenom vad vi bör äta mer och mindre av. Samt vad som krävs av oss för att kunna möta de nödvändiga klimatmålen som är uppsatta av FN.
LÄS OCKSÅ: Därför är klimatförändringar ett hot även mot vår hälsa
Stora kostomläggningar ett måste
För att lyckas med en omställning till hälsosam kost för en befolkning på 10 miljarder människor år 2050, kommer det nämligen att krävas betydande kostomläggningar, slår rapporten fast. Vi måste förändra vårt sätt att producera livsmedel och se till att motverka både matsvinn och slängande av mat.
Så här skriver professor Johan Rockström, vid Stockholm Resilience Center, i rapporten:
”Den globala livsmedelsproduktionen hotar klimatstabiliteten och ekosystemens motståndskraft. Det utgör den enskilt största pådrivaren av miljöförstöring och överträdelser av våra planetära gränser. Sammantaget är resultatet förfärligt. En radikal omvandling av det globala livsmedelssystemet är brådskande. Utan åtgärder riskerar världen att misslyckas med att uppfylla FN:s mål för hållbar utveckling och Parisavtalet.”
LÄS OCKSÅ: Ultraprocessad mat inte bara en hälsofara – även en klimatfara
Möjligt äta inom planetens gränser
Men allt är inte nattsvart. Rapporten visar glädjande nog att det faktiskt inte bara är nödvändigt utan också möjligt att ge jordens befolkning en hälsosam kost – inom planetens gränser – till år 2050.
Men för det krävs en ny version av den klassiska tallriksmodellen, bland annat. Den innebär bland annat att vi behöver fördubbla vårt ätande av frukt, grönsaker, nötter och baljväxter. Konsumtionen av rött kött och socker måste samtidigt minska med mer än 50 procent. En kost som är rik på växtbaserade råvaror och innehåller färre animaliska livsmedel ger både förbättrade hälso- och miljöfördelar, slår rapporten fast.
LÄS OCKSÅ: Sex livsmedel som bidrar till att orsaka vattenbrist
Några beståndsdelar i den nya tallriksmodellen:
- Ät 50 procent mer grönsaker och frukt till 500 g per dag, vardera.
- Minska ätandet av rött kött till 0-200 g i veckan.
- Ät tio gånger mer av bönor, linser och andra baljväxter.
- Ät mycket mer av nötter och frön jämfört med idag, här i Sverige.
- Minska sockerätandet med cirka 50 procent.
Av Carolina Eriksson
Källa: EAT-Lancet Commission Summary Report