När kylan slår till ökar också risken för att halka, vilket gör att många äldre inte vågar sig ut – och att annars ivriga motionärer håller sig inne.
Helt i onödan! Med rätt broddar under skorna behöver du nämligen inte stanna inne när snö och is lagt sig – utan kan promenera eller jogga precis som du brukar.
I de flesta svenska kommuner är kostnaden för fallolyckor 5-6 gånger högre än kostnaden för vinterväghållningen. Enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande söker över 300 000 personer varje år vård efter att ha fallit. Det är drygt 800 varje dag. Mest olycksdrabbade är kvinnor över 50 år – men vid halka är alla utsatta för en mångfaldigt ökad risk.
Med rätt halkskydd är kan du ta kontrollen över vinterväglaget istället för tvärtom.
Rätt halkskydd kan vara avgörande
Med kyla följer ofta även sol och blå himmel – något vi inte är så bortskämda med vintertid i Sverige och därför gärna vill njuta av – vid till exempel en vacker skogspromenad eller skön powerwalk. Men – många väljer trots detta ändå att hålla sig inne av rädsla för det hala väglaget. För att ge sig någon typ av rörelse när det är snorhalt är väl inte att tala om? Jo, faktiskt!
► Läs också: Expertens 7 bästa tips för vinterlöpning
Detta ska du tänka på
Med ett par väl valda halkskydd kan du ge dig ut även i halt väglag. Du kan dessutom bete dig precis som vanligt utan förhöjd risk att ramla och slå dig.
Det du ska tänka på när du väljer halkskydd är passformen och dubbarnas fäste på is och snö. Och att välja broddar med kvalitet – gärna anpassade för det du vill göra.
Kolla gärna även efter symbolen för CE-märkning när du handlar halkskydd. Den innebär att de uppfyller kraven för kvalitet och säkerhet för produktmärkning inom EES.
Tuffare löpning eller lättare promenader?
När Plus i SVT testade broddar utsågs Springyard SportGrip till Bäst i test.
– Det är vårt absolut bästa halkskydd och är utvecklat för en aktiv livsstil med tuffare promenader och löpning. När du väl fått på skyddet så sitter det där, det är helt oslagbart, säger Sandra Grönberg, produktchef för Springyard SportGrip.
Bäst i test-broddens syster heter StableGrip och passar bäst för promenader och lättare jogging. Precis som SportGrip är halkskyddet tillverkat i naturgummi för extra slitstyrka, med utbytbara dubbar av härdat stål.
► Läs också: Träna med rätt stavar – öka förbränningen med 77 procent
Sätt i foten och dra åt remmen
Även hälskyddet HeelGrip är populärt och gjort för att kunna stå uppställt på golvet och enkelt kunna tas av och på. Det är tillverkat av materialet TPE, som gör det
superenkelt att få i foten. Allt du gör är att sätta i foten och dra åt remmen.
– Det är väldigt lätt att använda och passar många typer av skor, även grövre kängor. Många köper det för att det är ett sådant bra universalskydd, säger Sandra Grönberg.
Av Redaktionen
Fakta
4 tips vid halka:
1. Gå försiktigt
Sätt ner en fot i taget och se till att ena foten fått grepp innan du sätter ner den andra.
2. Låt inte vädret hindra dig
Kommuner brukar vara duktiga på halkbekämpning men det kan ta fram till lunch innan allt är sandat.
3. Kolla vädret
Håll dig uppdaterad på väderleken, om det är halt eller ej.
4. Använd halkskydd i form av broddar
Mest effektiva hjälpen vid halka. I flera kommuner får äldre broddar gratis.
Halkskydd ska vara CE-märkta. Då har man testat att friktionen är bra och att skyddet sitter fast på foten.
Ett hälskydd kan ge bättre halkskydd än ett framfotskydd, eftersom man sätter i hälen först. Ett framfotskydd kan vara nättare och bättre än inget alls. Ett helfotskydd ger bäst säkerhet på snö och is. Det kan dock ge ökad halkrisk på till exempel stenplattor.