Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna som stryker kokosolja på sitt ansikte

Så tar du hand om din känsliga hy

En känslig hud är värd så mycket kärlek den kan få. Skäm bort huden med rejält med omvårdnad och skydd – och få koll på ingredienserna som gör susen för din hy.

En känslig hy kan bero på en rad olika saker. Det kan vara genetiskt, livsstilsbetingat eller så kan det bero på en allergi eller överkänslighet mot specifika ämnen.

LÄS OCKSÅ: Så påverkar ditt psyke din hud

Gå i perioder
Hur känslig huden är kan också gå i perioder berättar Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog.
– Överkänsligheten är ofta kopplad till obalanser i kroppen, till exempel upplever många huden som mer känslig när de är stressade, säger hon.
Sara Nomberg tycker att ordet huduttryck är mer användbart snarare än hudtyp – eftersom din hud till stor del utrycker sig olika beroende på dess förutsättning, hur du lever ditt liv och tar hand om din hud.
– Du kan ha en fet hy i tonåren när talgproduktionen är extra aktiv, få torr hud under en graviditet eller på vintern för att få en känslig hud när du blir äldre eller om du utsatt den för påfrestning under lång tid, säger hon.

 

LÄS OCKSÅ: 9 saker du kan göra med kokosolja

Undvika peelings och syror
En känslig hud behöver omvårdnad och skydd. Därför bör du undvika parfymerade produkter, oavsett om de kommer från naturen eller är syntetiska och även så kallade aktiva produkter som syror och peelings.
– Peeling löser upp döda hudceller som finns på huden, vars funktion är skyddande, vilket gör att när du peelar bort dem försvinner också en del av ditt skydd.
Satsa istället på produkter som är milda och som har som avsikt att stärka och stötta huden. Använd en mild rengöring som inte löddrar, som en rengöringsolja eller mjölk, som håller hudens skyddsmantel intakt istället för löddrande rengöringar som löser upp hudens skyddande fett, poängterar Sara Nomberg.
– Serum är bra för att boosta fukten i huden eller så kan du använda ett bra fuktgivande ansiktsvatten kombinerat med en kräm eller ansiktsolja som mjukgör och kapslar in fukten.

LÄS OCKSÅ: “Probiotisk hudvård revolutionerar vår syn på huden”

Byta ut lite i taget
Undvik också att hoppa för frikostigt mellan olika hudvårdsmärken, tipsar Sara Nomberg om. När du har en känslig hud kan det vara smart att byta ut lite i taget, för att inte chocka huden. Gör gärna ett test och applicera produkten i armvecket och låt verka minst 12 timmar och se om du får utslag eller upplever obehag, tipsar Sara Nomberg om.
– Då kan du lättare förstå vad som inte funkar om du upplever obehag i huden. Ge det dock minst 30 dagar innan du utvärderar en effekt.

LÄS OCKSÅ: 24 frågor och svar om hudvård

Ingredienserna som gör susen för känslig hud

    • Glycerin är fuktbindande och mjukgörande. Tänk på att använda glycerin som utvinns från vegetabiliskt fett och att det är ekologiskt certifierat, vilket har minst påverkan på djur och natur.
    • Fetare oljor som avokadoolja, jojobaolja och mandelolja lägger sig som en skyddande slöja på huden.
    • Så kallade balms eller salvor är bra vid känslig hud, gärna innehållandes till exempel sheasmör och bivax.
    • Extrakt av kamomill eller ringblomma är vanligt i naturliga produkter för känslig hud för dess lugnande effekt.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".