Att sitta i karantän tillsammans med sin partner kan leda till alltifrån en fördjupad relation till en insikt om svårlagade sprickor.
Generellt handlar det dock om att sitta stilla i båten just nu, menar psykologen Liria Ortiz.
Coronakrisen innebär oro för många – för framtiden, för ekonomin, för anhöriga, för att själv smittas.
En oro som också kan påverka våra relationer.
– Allt som inte fungerar normalt sett kommer troligtvis att förstärkas under en sådan här påfrestande tid, alltifrån störningsmoment till oro för pengar. Har du och din partner en relation som präglas av konflikter, så kommer konflikterna troligtvis att fördjupas när man inte har någon stans att ta vägen, säger psykologen Liria Ortiz.
LÄS OCKSÅ: Så hittar du vägen bort från oron
Känns som att hela världen håller på att rasa
Därför är det viktigt att till viss del ifrågasätta sin oro på ett rationellt sätt. Det gör vi genom att påminna oss om hur vi tagit oss igenom tidigare kriser, menar Liria Ortiz.
– När vi går igenom en kris så tänker vi ofta att det aldrig kommer ta slut och att vi aldrig kommer klara det. Men kom ihåg att våra känslor både varnar oss för faror som finns, men även för faror som inte finns. Det kan kännas som att hela världen håller på att rasa utanför dörren, men troligtvis kommer inte hela krisen ramla in just innanför din dörr.
LÄS OCKSÅ: Är du med rätt partner? Så vet du
Lyssna utan att döma
Det är också långt ifrån självklart att man ser på den rådande coronasituationen på samma sätt som sin partner. Medan en av er ser möjligheter att tänka nytt kanske den andra ser nattsvart på tillvaron. Hur ska man möta varandra här?
– Prova att lyssna utan att döma. Försök att förstå hur hen tänker, sedan kan ni gärna konstatera att ni inte är överens. Problemen börjar oftast med att en menar att hen har rätt. Parkera då istället samtalet och vänta någon månad och ta upp diskussionen igen när det finns mer fakta tillhands.
Liria Ortiz tipsar om att så metodiskt och konkret som möjligt gå igenom vad ni gjort i andra påfrestande situationer, som hur ni hållit sams på semestern eller hur ni vanligtvis gör när barnen bråkar mycket.
Och ge varandra tid för er själva.
– Bestäm en tid varje dag då ni får vara ensamma utan att behöva bli avbrutna. Bor ni litet kanske man kan ta ett bad, eller ta en promenad. Men avsätt också tid att göra saker tillsammans. Just nu finns många aktiviteter på nätet, som konserter och museivisningar. Låt inte slumpen avgöra om det blir någon tid över, då blir det lätt att ni hamnar i soffan framför tv:n.
LÄS OCKSÅ: Det här ökar risken för skilsmässa med 75 procent
Inte ta stora beslut mitt i en kris
Självklart bör man avsluta relationen i extrema fall om det förekommer våld exempelvis, men generellt rekommenderar inte Liria Ortiz att man tar stora beslut mitt i en kris.
– Ta den här tiden till att fundera lite mer över er relation – men det är inte samma sak som att ta ett beslut. Om ni bråkar mycket, undersök möjligheterna att gå i terapi på nätet.
Men det kan också vara bra för relationen att sitta i karantän tillsammans.
– O, ja. Det kan vara ett tillfälle att fördjupa relationen, nu finns tiden att lära känna sin partner på nytt.
Av Tina Harr