Tandlossning är en av de vanligaste sjukdomarna hos hundar. Minst 80 procent av alla hundar över tre år drabbas. Men hur vet du som ägare om din hund drabbats?
Ja hur lätt har egentligen hundägare att upptäcka och bedöma tandproblem och -sjukdomar hos sina hundar? Inte särskilt visar det sig i en enkätstudie gjord av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. I enkäten deltog 60 000 hundägare varav endast 50 procent kunde bedöma att hunden hade en god tandhälsa.
LÄS OCKSÅ: Så märker du om din hund eller katt blivit dement
Vissa raser med drabbade
25 procent menade att de hade svårigheter att inspektera sin hunds tänder, oftast på grund av att hunden inte är samarbetsvillig.
Framförallt är det ägare till med små hundar och äldre hundar som upplever problem med hundens tänder, liksom ägare av vissa raser, som yorkshireterrier, chihuahua och chinese crested dog.
Tandlossningssjukdom, parodontit, är en inflammatorisk sjukdom som kan leda till tandlossning men som tyvärr ofta missas, eller förbises, vilket tyvärr bidrar till att sjukdomen inte förebyggs och behandlas tillräckligt. 50 procent av hundägarna rapporterade vidare att deras hund hade dålig andedräkt – vilket är det vanligaste tecknet på tandlossning. Dessutom menade lika många att hunden hade tandsten, vilket i sig inte är ett tecken specifikt på tandlossning, men kan däremot vara ett generellt tecken på dålig tandhygien.
LÄS OCKSÅ: Så blir din hund den bästa vän du drömt om
Ägare underskattar problemen
Studiens slutsats visar alltså att hundägare visst kan identifiera somliga tecken på tandsjukdom – men att de troligen underskattar tandproblemen i fråga, då tidigare studier visat att tandsjukdomar hos hundar är ännu vanligare än vad som framkom i denna studie.
Forskarna upptäckte också att både hundar och ägare behöver mer träning för att hundägaren skall kunna både identifiera och förebygga hundens tandproblemen.
Förebygg genom tandborstning
Att borsta tänderna på sin hund dagligen är ett gyllene sätt att förebygga tandlossning. Men, att undersöka sin hunds mun hemma kräver både en del skicklighet och vana hos säväl ägare som hund för att det ska lyckas. Att få hundens munhälsa undersökt regelbundet hos veterinär för att upptäcka och bedöma om hunden är i riskzonen för tandlossning kan därför vara bra, eventuellt i sövt tillstånd.
LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad
Av Carolina Eriksson