Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Liten vit hund får tänderna borstade

Så vet du om din hund fått tandlossningssjukdom

Tandlossning är en av de vanligaste sjukdomarna hos hundar. Minst 80 procent av alla hundar över tre år drabbas. Men hur vet du som ägare om din hund drabbats?

Ja hur lätt har egentligen hundägare att upptäcka och bedöma tandproblem och -sjukdomar hos sina hundar? Inte särskilt visar det sig i en enkätstudie gjord av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. I enkäten deltog 60 000 hundägare varav endast 50 procent kunde bedöma att hunden hade en god tandhälsa.

 

LÄS OCKSÅ: Så märker du om din hund eller katt blivit dement

Vissa raser med drabbade
25 procent menade att de hade svårigheter att inspektera sin hunds tänder, oftast på grund av att hunden inte är samarbetsvillig.

Framförallt är det ägare till med små hundar och äldre hundar som upplever problem med hundens tänder, liksom ägare av vissa raser, som yorkshireterrier, chihuahua och chinese crested dog.

Tandlossningssjukdom, parodontit, är en inflammatorisk sjukdom som kan leda till tandlossning men som tyvärr ofta missas, eller förbises, vilket tyvärr bidrar till att sjukdomen inte förebyggs och behandlas tillräckligt. 50 procent av hundägarna rapporterade vidare att deras hund hade dålig andedräkt – vilket är det vanligaste tecknet på tandlossning. Dessutom menade lika många att hunden hade tandsten, vilket i sig inte är ett tecken specifikt på tandlossning, men kan däremot vara ett generellt tecken på dålig tandhygien.

LÄS OCKSÅ: Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Ägare underskattar problemen
Studiens slutsats visar alltså att hundägare visst kan identifiera somliga tecken på tandsjukdom – men att de troligen underskattar tandproblemen i fråga, då tidigare studier visat att tandsjukdomar hos hundar är ännu vanligare än vad som framkom i denna studie.

 

Forskarna upptäckte också att både hundar och ägare behöver mer träning för att hundägaren skall kunna både identifiera och förebygga hundens tandproblemen.

Förebygg genom tandborstning
Att borsta tänderna på sin hund dagligen är ett gyllene sätt att förebygga tandlossning. Men, att undersöka sin hunds mun hemma kräver både en del skicklighet och vana hos säväl ägare som hund för att det ska lyckas. Att få hundens munhälsa undersökt regelbundet hos veterinär för att upptäcka och bedöma om hunden är i riskzonen för tandlossning kan därför vara bra, eventuellt i sövt tillstånd.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Av Carolina Eriksson

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.