Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Liten vit hund får tänderna borstade

Så vet du om din hund fått tandlossningssjukdom

Tandlossning är en av de vanligaste sjukdomarna hos hundar. Minst 80 procent av alla hundar över tre år drabbas. Men hur vet du som ägare om din hund drabbats?

Ja hur lätt har egentligen hundägare att upptäcka och bedöma tandproblem och -sjukdomar hos sina hundar? Inte särskilt visar det sig i en enkätstudie gjord av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet. I enkäten deltog 60 000 hundägare varav endast 50 procent kunde bedöma att hunden hade en god tandhälsa.

 

LÄS OCKSÅ: Så märker du om din hund eller katt blivit dement

Vissa raser med drabbade
25 procent menade att de hade svårigheter att inspektera sin hunds tänder, oftast på grund av att hunden inte är samarbetsvillig.

Framförallt är det ägare till med små hundar och äldre hundar som upplever problem med hundens tänder, liksom ägare av vissa raser, som yorkshireterrier, chihuahua och chinese crested dog.

Tandlossningssjukdom, parodontit, är en inflammatorisk sjukdom som kan leda till tandlossning men som tyvärr ofta missas, eller förbises, vilket tyvärr bidrar till att sjukdomen inte förebyggs och behandlas tillräckligt. 50 procent av hundägarna rapporterade vidare att deras hund hade dålig andedräkt – vilket är det vanligaste tecknet på tandlossning. Dessutom menade lika många att hunden hade tandsten, vilket i sig inte är ett tecken specifikt på tandlossning, men kan däremot vara ett generellt tecken på dålig tandhygien.

LÄS OCKSÅ: Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Ägare underskattar problemen
Studiens slutsats visar alltså att hundägare visst kan identifiera somliga tecken på tandsjukdom – men att de troligen underskattar tandproblemen i fråga, då tidigare studier visat att tandsjukdomar hos hundar är ännu vanligare än vad som framkom i denna studie.

 

Forskarna upptäckte också att både hundar och ägare behöver mer träning för att hundägaren skall kunna både identifiera och förebygga hundens tandproblemen.

Förebygg genom tandborstning
Att borsta tänderna på sin hund dagligen är ett gyllene sätt att förebygga tandlossning. Men, att undersöka sin hunds mun hemma kräver både en del skicklighet och vana hos säväl ägare som hund för att det ska lyckas. Att få hundens munhälsa undersökt regelbundet hos veterinär för att upptäcka och bedöma om hunden är i riskzonen för tandlossning kan därför vara bra, eventuellt i sövt tillstånd.

LÄS OCKSÅ: 5 tecken på att din hund är stressad

Av Carolina Eriksson

 

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?