Annons

Så vet du om maten går att äta – hela listan

Matsvinn är ett stort problem och det bästa sättet att ta reda på om mat fortfarande går att äta är inte nödvändigtvis att titta på förpackningens bäst-före-datum. Dessa utgår från grova uppskattningar och ger bara en vink om när ägg eller en kotlett sannolikt nått gränsen för bästa kvalitet – men det är allt.

Redaktionen

26 augusti, 2018
Så vet du om maten går att äta – hela listan
Dela inlägget

Matsvinn är ett stort problem och det bästa sättet att ta reda på om mat fortfarande går att äta är inte nödvändigtvis att titta på förpackningens bäst-före-datum. Dessa utgår från grova uppskattningar och ger bara en vink om när ägg eller en kotlett sannolikt nått gränsen för bästa kvalitet – men det är allt.

Mängder av fullt ätlig mat slängs dagligen och matsvinn är ett stort problem. Det visar forskning framtagen av den ideella miljöorganisationen NRDC. Rädslan för att äta mat efter bäst före datum är en stor bov i dramat enligt Dana Gunters, seniorforskare med National Resources Defense Council.

5o kilo per person och år
Svenska hushåll slänger en halv miljon ton fullt ätlig mat och dryck varje år. Det innebär att drygt 50 kilo mat och dryck per person kastas i onödan, något som också påverkar miljön. Förutom de bortkastade pengarna betyder matavfall också att alla resurser som användes för att odla, lagra och transportera maten slösas bort.

LÄS OCKSÅ: 6 tips som motverkar matsvinn!

Så här vet du om maten i ditt kylskåp blivit dålig

Annons

Ägg
Äggskal är lite porösa, och när de börjar bli gamla bildas små fickor av luft mellan skalväggen och ägget. När det finns så mycket luft i ett ägg att det flyter när man lägger ned det i en skål med vatten, är risken stor att det är för gammalt att för att ätas.

Yoghurt
En oöppnad yoghurtförpackning håller mellan en och tre veckor. Den levande bakteriekulturen fungerar som ett naturligt konserveringsmedel. Men det finns en gräns och den inträffar när dessa kulturer börjar dö, då blir yoghurten mer flytande och det börjar bildas pölar med vätska ovanpå, det kan också bildas mögel samt att den kan börja tjockna i botten.

Nötkött
Rått nötkött med en otäck lukt, slemmig konsistens eller en klibbig känsla gör man klokt i att att slänga. Färgförändringar är däremot inte nödvändigtvis en indikation på att köttet blivit dåligt.

LÄS OCKSÅ: Konsumenten omedveten om sin roll i matsvinnet

Hummus
Om hummusen börjat smaka surt är det förmodligen ett tecken på att den blivit för gammal för att äta.

Annons

Olivolja
”God olivolja bör ha en fruktig doft och smaka som oliverna den gjordes av” lär den prisbelönta svenska kocken Marcus Samuelsson ha sagt. Olja som blivit dålig slutar ofta att lukta som oliver och luktar istället mer som motorolja eller lim.

Fisk
Färsk fisk bör ätas inom 36 timmar efter inköp. Fisk som är skämd har vanligtvis simmigt kött med en hal beläggning. Det kan också utveckla en starkare fisklukt än normalt.

Grönsaker
Gröna grönsaker blir gula när de blir för gamla för att ätas. Vissa grönsaker kan fortfarande gå att rädda om man trimmar bort den missfärgade delen av exempelvis selleri och blötlägger den i 10-15 minuter i isvatten –då kan den piggna till.

Mjölk
Dålig mjölk är lätt att känna igen, smak och doft blir sur och den bildar klumpar.

LÄS OCKSÅ: ”Andra slänger mat – inte jag”

Frukt
Om frukten är mjuk eller grynig i konsistensen är det förmodligen ett tecken på att du inte borde äta den. Andra tecken på att en frukt har blivit dålig iär missfärgningar, otäck lukt eller skrynkligt skinn som faller av.

Bröd
Om du stöter på mögel i en ände av brödet ska du slänga hela limpan även om det inte finns synligt mögel på resten av brödet. Bröd är poröst, vilket gör att mögel sprider sig snabbt. Bröd som är gammalt, hårt eller torrt kan fortfarande vara perfekt att äta, mögel behöver fukt för att växa. Det kan till exempel användas för att göra ströbröd eller krutonger.

Chark
Illaluktande charkprodukter har troligen utvecklat bakterieöverväxt, skinka som fått en hård eller slemmig yta ska heller inte ätas utan bör åka i soporna men helst ska den förstås ätas upp innan den blir dålig vilket är inom tre dagar från det att man köpt hem den. Är du osäker på om du hinner äta upp allt, dela upp och frys in en del.

Ost
Ju mjukare och krämigare en ost är desto snabbare blir den dålig. Dåliga ostar ger vanligtvis ifrån sig en lukt som påminner om sur mjölk. Mjuka ostar som fått mögel ska kasseras. Det gäller också strimlad eller skivad ost. Hårda ostar innehåller mindre vätska och klarar sig därför längre. I många fall går det att skära bort om det bildats mögel på ytan, eftersom mögel inte tränger så långt in i hårdare ostar som cheddar eller parmesan.

Av redaktionen

Källa: Sciencealert

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons