Sabina Dufberg PT från Biggest loser 2015 med headset i träningslokal

Foto: Anders Gåhlin | Gaahlin.com

Sabina Dufberg: ”Ingen slump att man blir så kraftigt överviktig”

Fakta

Namn: Sabina Dufberg.
Ålder: 39 år.
Familj: Maken Anders och hunden Milo.
Bor: Stockholm.
Aktuell med: Som PT i Biggest loser 2015 samt med sin bok "Tänk om, Tänk rätt! Hälsa, skönhet och styrka - inifrån och ut".
Sysselsättning: Personlig tränare, träningskonsult på Sturebadet, tränare för Biggest Loser Sverige samt egenföretagare och driver företaget Laine Lifestyle Consulting tillsammans med sin mamma Maija-Leena Laine. Sabina har över 22 års erfarenhet av att leda andra i träning.

Biggest loser är mer än en viktresa. Det är en livsstilsförändring som sker under några få månader.
Från att ha varit kraftigt överviktiga går många av deltagarna ner nästan halva sin vikt.
Sabina Dufberg är det ena lagets coach och nu närmar sig finalen. För Kurera berättar hon om den förändring deltagarna går igenom – såväl mentalt som utseendemässigt.

Läs också: Så här gör du på gymmet

Biggest loser är en tävling. Det gäller att gå ner mest i vikt och varje vecka riskerar deltagarna att åka ut. Men även om det är ett tävlingsmoment är de flesta redan medvetna om att det behövs en stor förändring för att de ska må bra.
– Det ligger oerhört många timmars arbete per dag bakom denna förändring och kosten förändras för de flesta totalt. Många har ett sockerberoende och det kan faktiskt liknas med ett alkoholberoende. Men det viktiga är att deltagarna får lärdom om hur de kan fortsätta på egenhand hemma efter programmet är slut och då få in rutiner som fungerar med övriga livet på långsikt, menar Sabina.

 

”Ingen slump att man blir så kraftigt överviktig”
Det krävs en stark vilja att förändra för att och orka sig igenom den resa som Biggest loser är.
– Den mentala resan som våra deltagare i Biggest Loser gör är avgörande för att de ska lyckas på långsikt. Det är inte en slump att man blir så kraftigt överviktig utan de flesta av deltagarna har en tragisk/sorglig historia med sig i bagaget.

Viktigt med konditionsträning
Att börja träna när man har så kraftig övervikt är inte heller så enkelt.
– Lederna är redan tungt belastade så i första hand så bör man satsa på att ”plocka bort vikt från kroppen” med cardioträning och sedan börja aktivera med lättare styrkeövningar främst för den posturala musklerna ”hållningsmusklerna”. Alla individer är olika och man bör se till varje enskild individ unikt när det gäller all sorts träning, säger Sabina.

Läs också: Hemligheten bakom balanserat blodsocker och viktminskning

”Eliminera dolda sockerfällor och öka vardagsmotionen”
Att äta rätt är ett av de svåraste momenten för deltagarna. Det är för många av dem ett nytt sätt att tänka om kost och hälsa.
– För kraftigt överviktiga är kosten av störst betydelse! Generellt skulle jag säga att man måste skapa en regelbundenhet i sina matvanor och äta mindre portioner samt äta så ofta som var tredje timme ungefär. Sedan bör man eliminera dolda sockerfällor, gå ur bekvämlighetszonen på träningspassen och öka vardagsmotionen varje dag, bestäm dig och gör det bara. Sanningen är ofta att vi vet vad vi kan göra om vi använder vårt sunda förnuft.

Tränar själv mångsidigt
Sabina är en av två coacher för de båda lagen i programmet. Mikael Hollsten, känd från bland annat programmet Gladiatorerna, är den andra. De är två olika tränare med erfarenhet och kunskap som skiljer sig åt.
– Vi sätter våra egna strategier att arbeta efter. Jag tränar själv väldigt mångsidigt och genom livet har mina träningsformer varierat från bollsporter och då främst fotboll i tidig ungdom till allt ifrån all sorts gruppträning, yoga, thaiboxning, styrketräning och nu mer mest funktionella högintensiva kroppsövningar. Gällande kosten njuter jag av livet och äter det mesta. Jag står inte för någon form utav bantning och snabba lösningar och genvägar. Min livsstil är långsiktig och stabil. Det är en njutning!

Tränat alla från elitidrottare till rehabpatienter
Sabina är PT och har tränat och coachat allt ifrån elitidrottare till rehabiliteringspatienter. Vi passar på att fråga henne om hur man ska gå tillväga om man vill ha en riktigt vältränad kropp.
– Det krävs väldigt mycket och hård träning om man vill se ut som ett muskelpaket. Är du rädd för att få för stora muskler skulle jag säga: var inte rädd för att ta i på din träning om du tränar allsidigt och med kroppen som motstånd eller har ett motstånd som du förflyttar vid flera repetitioner, svarar Sabina.

Läs också: Fixa formen med effektiv styrketräning

Av Malin Duvstedt

Fakta

Namn: Sabina Dufberg.
Ålder: 39 år.
Familj: Maken Anders och hunden Milo.
Bor: Stockholm.
Aktuell med: Som PT i Biggest loser 2015 samt med sin bok "Tänk om, Tänk rätt! Hälsa, skönhet och styrka - inifrån och ut".
Sysselsättning: Personlig tränare, träningskonsult på Sturebadet, tränare för Biggest Loser Sverige samt egenföretagare och driver företaget Laine Lifestyle Consulting tillsammans med sin mamma Maija-Leena Laine. Sabina har över 22 års erfarenhet av att leda andra i träning.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.

one_pot_pasta

Supergod och snabb one-pot-pasta

Recept

En superenkel maträtt som slängs ihop på nolltid. En perfekt vardagsrätt och du slipper massa disk eftersom allt tillagas i en och samma kastrull. Använd gärna bönpasta för en glutenfri och proteinrik måltid.

ägg avokado

Så kan hormonerna hjälpa dig att hålla vikten

Kost

Det finns sätt att få hormonet leptin att arbeta för dig och hjälpa dig att hålla vikten. Här följer några tips. Studier visar att kostval, vanor och livsstilsförändringarkan påverka leptinhalterna på ett sådant sett att de bidrar till att göra det lättare att hålla en hälsosam kroppsvikt.

amanda

”Tack vare adaptogenerna har jag sluppit förkylningar”

Förkylning

Efter att Amanda Zetterqvist gått ut gymnasiet och börjat arbeta som frisör har hon varit förkyld varje månad och hemma från jobbet. Men för 1,5 år sedan fick hon höra talas om ett kosttillskott som ger snabb energi både mentalt som fysisk. – Tidigare var jag hemma från jobbet runt 30 dagar per år. Jag har haft två sjukdagar sedan jag började med adaptogenerna. Och när jag tar kosttillskottet håller jag energin under dagen och blir inte längre trött på eftermiddagarna, säger Amanda.

professor charlotte erlanson albertsson och henes boak äta för livet

Professor med mat på kornet

Intervju

Charlotte Erlanson-Albertsson var tidigt ute med att kritisera socker i en debattartikel i Dagens nyheter någon gång på 1990-talet. Hennes påståenden gjorde ett starkt avtryck och fick snabbt spridning även i andra medier, journalister var inte sena att snappa upp och informera om hur många sockerbitar det fanns i en burk läsk. Innan Charlotte stack ut hakan i frågan var de flesta övertygade om att det var fettet som var roten till allt ont. 

soren stadig

Sören står stadig med adaptogener

Naturlig hälsa

Sören Stadig har alltid sysslat med olika former av idrott. Han spelar fotboll på sommaren, åker skidor på vintern och dessutom blir det mellan tre och fem styrketräningspass per vecka. När han känner att orken inte riktigt räcker till – då tar han en shot adaptogener som snabbt ger ny energi.