Ett tillbehör som gör fiskrätten lite mer lyxig. Innehåller nyttiga eteriska oljor. Fänkål sägs vara bra för synen, mot hosta, underlätta matsmältning och öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar.
Från bloggen:
”Ibland kan ett tillbehör göra en maträtt lite mer lyxig. Jag är väldigt förtjust i fisk och det är tacksamt om man kan variera sig lite och inte köra samma tillbehör på tallriken. Jag stekte laxfileèr häromdagen som jag serverade med saffranskokt fänkål och sallad.
Fänkål är en växt som kan bli 1,5 meter hög. Den innehåller massor av bra eteriska oljor. Man kan äta både blad och stjälk, och naturligtvis blommornas frön. Den har en doft som påminner om lakrits.
Fänkål sägs vara bra för synen och förutom de eteriska oljorna den innehåller, är fänkål bra mot hosta, är kramlösande och underlättar matsmältningen. Dessutom kan fänkål öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar. Därför ingår den alltid i så kallade amningsteèr.
Jag tycker fänkål är ljuvligt gott! Lakritssmaken försvinner dock när man tillagar den.”
Fakta
Receptet kommer från Mia Hagenmalm, som bloggar om mat för Kurera.se.
www.kurera.se/mias-mat-och-bakblogg.
Portioner: 2
Ingredienser
1 färsk fänkål
1 klyfta vitlök, finhackad
1 msk vitt vin
1 dillkvist
1 tsk dillfrön
1/2 citron
1 1/2 msk olivolja
4 -5 dl grönsaksbuljong
Gör så här
Ansa och rensa fänkålen.
Fräs vitlöken försiktigt i olivolja.
Häll över buljong, pressad citronsaft, vin, saffran och andra kryddorna.
Se till att buljongen täcker fänkålen.
Låt koka cirka 15 minuter.
Salta eventuellt.
Dela fänkålen och servera.