Schweiz ska hålla en folkomröstning för att bestämma om de ska förbjuda kemiska bekämpningsmedel. Om förslaget går igenom kommer de inte vara tillåtna vare sig i det egna jordbruket eller importerade livsmedel, något som kommer påverka även andra länder.
Om förslaget går igenom blir Schweiz det andra landet i världen efter Bhutan som inför fullständigt förbud. Men det dröjer tre år innan omröstningen genomförs.
Bekämpningsmedel på agendan
Det senaste året har användandet av bekämpningsmedel debatterats flitigt inom EU och det omstridda bekämpningsmedlet glyphosat godkändes för användande i ytterligare fem år även om enskilda länder som Frankrike hävdar att de kommer förbjuda det på eget bevåg. EU beslutade däremot att i princip helt förbjuda användandet av nikotinoider, kända för att skada bin även om det beslutet nu har överklagats.
Kommer få stort genomslag
Hittills har enskilda regioner och städer i världen förbjudit kemiska bekämpningsmedlen men om det schweiziska förslaget röstas igenom kommer det kommer få stort genomslag. Schweiz är nämligen också hemland för företaget Syngenta världens största tillverkare av bekämpningsmedel, skriver BBC.
LÄS OCKSÅ: EU förbjuder cancerframkallande ämnen i tyg
Stödet är stort bland unga
Förslaget som presenterades i maj har vunnit stort stöd särskilt hos unga det berättar Antoinette Gilson som tillhör gruppen future3 som är de som startade namninsamlingen.
LÄS OCKSÅ: Världshälsoorganisationen tar krafttag mot transfetter
Ska fasas ut under tio år
Om förslaget röstas igenom kommer alla kemiska bekämpningsmedel fasas ut inom loppet av tio år.
Reglerna kommer även omfatta importerade varor vilket gör att beslutet även kommer ha stor påverkan på kringliggande länder då Schweiz importerar ungefär 500 kilo livsmedel per person och år.
LÄS OCKSÅ: EU-kommissionen tar krafttag för att minska mängden plast i naturen
Industrin kritisk
Även om tretton procent av de schweiziska bönderna redan odlar helt ekologiskt avvisar många bönder samt livsmedelsindustrin förslaget som de menar är för extremt och därför inte kommer få befolkningens stöd. Kritikerna menar bland annat att det kommer påverka kvaliteten på schweiziska jordbruksprodukter negativt och bidra till att driva upp priserna.
Positiv inverkan på omvärlden
Medan de som är för menar att ett genomförande av förbudet kommer sprida sig som ringar på vattnet och ha positiv inverkan på andra länder. ”Jag är övertygad om att andra länder kommer följa efter” säger till exempel Edward Mitchell professor vid Universitetet i Neuchâtel som anser att landets direktdemokrati med sina folkomröstningar ökar chansen att genomföra den här typen av förändringar förhållandevis snabbt. Med det kommer också en skyldighet att agera proaktivt menar han något han tror att många schweizare håller med om.
Av Nina Törmark
Källa: BBC
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!