Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

Selen samverkar med Q10 för bättre hjärthälsa och forskning visar ett samband mellan sköldkörtelsjukdomar och brist på selen. Det har gjorts ett antal studier samt flera metaanalyser som visar att selen spelar en viktig roll för att sköldkörteln ska fungera normalt. Har man en långvarig selenbrist kan hormonproduktionen komma ur balans.

Även immunsystemet är beroende av tillräckliga selennivåer och selen skyddar kroppen mot fria radikaler.

Selen får vi i oss via i oss via maten, men jordarna i Europa innehåller låga nivåer av selen vilket gör att det kan vara snårigt att få i sig tillräckligt av det livsviktiga mikronäringsämnet.

 

LÄS OCKSÅ: Färre fall av covid-19 där halten av selen i jordarna är högre

Klimatförändringarna påverkar selen i jordarna

2017 beräknade forskare hur selenhalten i de europeiska jordbruksmarkerna skulle kunna förändras på grund av klimatförändringar. Och siffrorna var oroväckande.

På grund av klimatförändringarna, som medför ökad nederbörd och lägre pH-värde i jordarna kan det leda till att mer än hälften av jordbruksmarkerna förlorar närmare nio procent av sitt seleninnehåll. Rapporten publicerades i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

LÄS OCKSÅ: Viktiga hälsofördelar med mer selen i blodet

Friskare med mer selen

Den mängd selen som finns i de grödor du äter beror också på om jorden tillförts selenberikat konstgödsel eller inte. Mängden selen kan därför skilja sig relativt mycket beroende på vart du bor. Forskning har visat att i regionerna där selenhalten är hög är människor friskare. De drabbas mindre ofta av till exempel hjärt-kärlsjukdomar och tillfrisknar snabbare om de får en virusinfektion. Globalt sett så har en av sju ett otillräckligt selenintag.

LÄS OCKSÅ: Tillräckliga selennivåer kan förbättra fertiliteten hos män

Intagen under rekommendationen

Vi svenskar får vi i oss snitt 40 till 50 mikrogram selen från kosten varje dag. Livsmedelsverkets rekommendation för dagligt intag av selen är mellan 50 och 60 mikrogram.

Viktiga kroppsfunktioner kan inte fungera optimalt om det finns för lite selen. Studier visar att ett intag av cirka 100 till 125 mikrogram selen per dag är optimalt.

 

I Sverige, Spanien, Tyskland, Italien och Irland är det dagliga selenintaget under 55 mikrogram. 76 procent av världens länder har regioner där det genomsnittliga selenintaget ligger under det rekommenderade intaget.

Basen av selenintaget är kosten. Men är du osäker på hur mycket du får i dig och vill komplettera med ett selentillskott med bra dokumentation på biotillgänglighet så har studier visat att selenjästen i SelenoPrecise har ett upptag på 87 procent.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

 

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

 

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

 

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.