Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Pappa och son spelar fotboll

Tillräckliga selennivåer kan förbättra fertiliteten hos män

Ungefär vartannat par som har problemen att bli gravida orsakas av manlig infertilitet. Brist på selen kan försämra spermiernas kvalitet och hastighet. Men med en tillräckliga nivåer av selen i kroppen ökar fertiliteten hos män. Det visar studier.

Ny forskning visar att otillräckliga nivåer av selen hos män kan ge låg spermiekoncentration, dålig spermierörlighet och sämre kvalitet på spermierna. Cirka två procent av alla män har en spermiekvalitet under önskvärd nivå. Selen verkar kunna skydda spermier mot oxidativ skada.

Selen är ett spårämne som är viktigt för många processer i människokroppen. Selen är integrerad i enzymer som fungerar som antioxidanter. Balansen mellan skyddande antioxidanter och skadliga fria radikaler i cellerna spelar en avgörande roll när de handlar om att förebygga sjukdomar.

 

LÄS OCKSÅ: Selen – framtidens cellgift?

Två metaanalyser

När vetenskapliga bevis utvärderades drogs slutsatsen att det finns ett orsakssamband mellan ett intag av selen i kosten och skydd av DNA, proteiner och lipider från oxidativ skada, normal funktion av immunsystemet, normal sköldkörtelfunktion och normal process att skapa spermaceller.

När en metaanalys från 2019 presenterades visade den att om infertila män fick selentillskott med en dagsdos på 100 och 200 mikrogram förknippades det med en signifikant förbättring av olika spermaparametrar.

En annan metaanalys, som redovisades 2018 visade att selentillskott är förknippat med signifikanta förbättringar av den totala spermiekoncentrationen, spermiernas totala rörlighet och spermiemorfologin, som betyder måttet på fertilitet.

 I en randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie där män med oförklarlig infertilitet medverkade, fick de selentillskott samt N-acetylcystein. Efter 26 veckor sågs en signifikant ökning av antalet spermier och spermierörligheten.

LÄS OCKSÅ: Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Infertilitet hos män och selentillskott

I en tre månader öppen studie deltog 28 män som fick selen och E-vitamin varje dag. I studien tillkom ytterligare 26 patienter som fick B-vitamin – B1, B6 och B12. Tillskotten togs tre gånger per dag och dagsdosen innehöll totalt 4,5 gram.

 

I motsats till B-vitamintillskott gav kombinationen med selen- och E-vitamin en signifikant minskning av spermiernas koncentration av malondialdehyd (en biomarkör för lipidperoxidering, vilket betyder att cellmembranet blir stelt, orörligt och kan gå sönder) samt en förbättring av spermiernas rörlighet.

I två skotska studier såg forskarna betydelsen av selen för mäns fertilitet. I den första studien ökade rörligheten hos spermierna hos män med nedsatt spermiekvalitet som fick selentillskott med selen. I en liknande studie där 69 infertila män fick selentillskott tillsammans med små mängder vitaminer, bekräftades effekten av selen. 11 procent av deltagarna som fick selen blev pappor jämfört med ingen i placebogruppen.

Selen och manlig infertilitet:

  • Tillräckliga nivåer av selen är viktigt för mäns fertilitet.
  • Oxidativ stress har identifierats som en nyckelorsak till manlig infertilitet.
  • Ett selenenzym som benämns som glutationperoxidas (GPx-4) spelar en viktig roll vid reglering av spermaproduktionen.

Av Inger PalmSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

 

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

 

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

 

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

Kvinna med långt hår bakifrån på sommaräng

Så skyddar du sommarhåret naturligt

Naturlig hälsa

Under sommaren utsätter vi håret för både sol, salta och klorfyllda bad och friska vindar på havet. Allt detta sliter på håret. Här delar den gröna frisörmästaren Maria Hellström  med sig av sina bästa tips för ett naturligt friskt, starkt och vackert hår – utan skadliga gifter och kemikalier.