Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

man med bebis på golvet

Tillräckliga selennivåer kan förbättra fertiliteten hos män

Ungefär vartannat par som har problemen att bli gravida orsakas av manlig infertilitet. Brist på selen kan försämra spermiernas kvalitet och hastighet. Men med en tillräckliga nivåer av selen i kroppen ökar fertiliteten hos män. Det visar studier.

Ny forskning visar att otillräckliga nivåer av selen hos män kan ge låg spermiekoncentration, dålig spermierörlighet och sämre kvalitet på spermierna. Cirka två procent av alla män har en spermiekvalitet under önskvärd nivå. Selen verkar kunna skydda spermier mot oxidativ skada.

Selen är ett spårämne som är viktigt för många processer i människokroppen. Selen är integrerad i enzymer som fungerar som antioxidanter. Balansen mellan skyddande antioxidanter och skadliga fria radikaler i cellerna spelar en avgörande roll när de handlar om att förebygga sjukdomar.

 

LÄS OCKSÅ: Selen – framtidens cellgift?

Två metaanalyser
När vetenskapliga bevis utvärderades drogs slutsatsen att det finns ett orsakssamband mellan ett intag av selen i kosten och skydd av DNA, proteiner och lipider från oxidativ skada, normal funktion av immunsystemet, normal sköldkörtelfunktion och normal process att skapa spermaceller.

När en metaanalys från 2019 presenterades visade den att om infertila män fick selentillskott med en dagsdos på 100 och 200 mikrogram förknippades det med en signifikant förbättring av olika spermaparametrar.

En annan metaanalys, som redovisades 2018 visade att selentillskott är förknippat med signifikanta förbättringar av den totala spermiekoncentrationen, spermiernas totala rörlighet och spermiemorfologin, som betyder måttet på fertilitet.

 I en randomiserad, dubbelblind och placebokontrollerad studie där män med oförklarlig infertilitet medverkade, fick de selentillskott samt N-acetylcystein. Efter 26 veckor sågs en signifikant ökning av antalet spermier och spermierörligheten.

LÄS OCKSÅ: Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Infertilitet hos män och selentillskott
I en tre månader öppen studie deltog 28 män som fick selen och E-vitamin varje dag. I studien tillkom ytterligare 26 patienter som fick B-vitamin – B1, B6 och B12. Tillskotten togs tre gånger per dag och dagsdosen innehöll totalt 4,5 gram.

 

I motsats till B-vitamintillskott gav kombinationen med selen- och E-vitamin en signifikant minskning av spermiernas koncentration av malondialdehyd (en biomarkör för lipidperoxidering, vilket betyder att cellmebranet blir stelt, orörligt och kan gå sönder) samt en förbättring av spermiernas rörlighet.

I två skotska studier såg forskarna betydelsen av selen för mäns fertilitet. I den första studien ökade rörligheten hos spermierna hos män med nedsatt spermiekvalitet som fick selentillskott med selen. I en liknande studie där 69 infertila män fick selentillskott tillsammans med små mängder vitaminer, bekräftades effekten av selen. 11 procent av deltagarna som fick selen blev pappor jämfört med ingen i placebogruppen.

Selen och manlig infertilitet:

  • Tillräckliga nivåer av selen är viktigt för mäns fertilitet.
  • Oxidativ stress har identifierats som en nyckelorsak till manlig infertilitet.
  • Ett selenenzym som benämns som glutationperoxidas (GPx-4) spelar en viktig roll vid reglering av spermaproduktionen.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.