Annons

Selen och Q10 utmanar konventionell hjärtmedicin

Tillskott av selen och Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtdöd med hela 54 procent. De uppseendeväckande forskningsresultaten kan ligga till grund för framtidens behandlingsmetoder för hjärtsjuka.

Redaktionen

12 februari, 2014
Selen och Q10 utmanar konventionell hjärtmedicin
Dela inlägget

Tillskott av selen och Q10 stärker hjärtat och minskar risken för hjärtdöd med 54 procent. De uppseendeväckande forskningsresultaten kan ligga till grund för framtidens behandlingsmetoder för hjärtsjuka.

Svenska forskare kan vara ett hjärtmedicinskt genombrott på spåren. Resultaten av den så kallade KiSel10-studien – världens första studie av coenzym Q10 i kombination med selen – förvånade forskarna själva. Överläkare och docent Urban Alehagen, ansvarig för studien, förklarar varför.
– Tänk dig att du får en hjärtinfarkt. Den bästa medicinen sjukvården har att ge dig idag minskar dödsrisken med 20 procent. Vår studie har visat en sänkt dödsrisk på hela 54 procent! Även om studien är för liten för att ensam slå fast nya vetenskapliga sanningar är resultaten mycket intressanta.

Fler mått på friskare hjärtan
I studien fick personer med en snittålder på 78 år ta tillskott på selen och Q10. Resultaten visade inte bara goda resultat kring minskad dödsrisk. Med hjälp av ultraljud kunde man också konstatera att hjärtat arbetade bättre hos de som fått selen och Q10. Forskarna mätte också ett ämne i blodet, biomarkören NT-proBNP, som skickas ut i blodet om hjärtat är belastat. Även där kunde forskarna se signifikant lägre nivåer hos de som fått tillskott av selen och Q10.
– Försökspersonerna i vår studie var friska, säger Urban Alehagen. Men andra nyligt gjorda studier har visat att Q10 också är gynnsamt för hjärtsjuka. Mycket talar därför för att kombinationen Q10 och selen kan användas både som sjukdomsbehandling och i förebyggande syfte.

Läs också: Baljväxter och korn kan minska risk för hjärt- och kärlsjukdom

Vanligt med selenbrist i Sverige
Q10 och selen samverkar i kroppen. Selen behövs för att musklerna ska kunna tillgodogöra sig Q10 genom att bygga om ämnet till en kemiskt aktiv form. Det tog det svenska forskarteamet fasta på när de utformade studien.
– Vi visste att människor i norra Europa ofta har brist på selen, berättar Urban Alehagen. Framförallt för att vi har selenfattiga jordar här, men också för att vi äter för lite fisk. Eftersom den eventuella selenbristen hos försökspersonerna skulle göra Q10-tillskott mindre verksamt utformade vi ett försök där vi kombinerade ämnena.

Annons

Ålder och stress ökar Q10-behovet
Coenzym Q10 finns i alla celler och behövs bland annat för cellernas energiproduktion. Eftersom hjärtat jobbar oavbrutet förbrukar det mycket Q10. Den kroppsegna produktionen av Q10 är som högst vid 20 års ålder. När man fyller 80 finns bara 50 procent av produktionen kvar trots att hjärtat slår lika mycket.
– Man vet också att behovet av Q10 och selen ökar om kroppen utsätts för påfrestningar som stress, operationer, infektioner och sjukdomar, säger Urban. I Australien ger man exempelvis Q10-tillskott till alla som gör en planerad hjärtoperation, eftersom det minskar vårdtiderna påtagligt.

Läs också: 5 tips för naturlig hjärthälsa

Ett första steg
Urban Alehagen understryker dock att KiSel10-studien är liten och den första i sitt slag. Men resultaten är mycket signifikanta och bäddar för fler och större studier.
– Vår studie gjordes helt utan sponsring från medicinföretag, därför är den liten. Nu jobbar vi för att få till betydligt större studier som ska gå i Europa – kanske med 4 000 deltagare istället för våra 400, berättar Urban.
– För att forskningsresultat ska leda till att läkare ändrar sina behandlingsrutiner behövs kanske 3-4 större studier, fortsätter Urban Alehagen. Vår studie ska därför inte ses som tvärsäkra fakta, men som en startimpuls för något som kan komma att förändra behandlingen av hjärtsjuka.

Av Maja Sönnerbo

Annons
Fakta

Fakta

KiSel10-studien
I studien deltog 443 frivilliga personer från orten Kisa i sydöstra Sverige. Alla var hjärtfriska och över 70 år. I fem års tid fick hälften tillskott på 200 milligram Q10 och 200 mikrogram selen om dagen, medan kontrollgruppen fick identiska ”sockerpiller”. Resultaten visade att de som fått selen- och Q10-tillskott fick förbättrad hjärtfunktion, bättre livskvalitet och minskade risken för hjärtdöd med 54 procent jämfört med kontrollgruppen.
I studien användes Pharma Nords kosttillskott eftersom de är kontrollerade och godkända som läkemedel inom EU.

Q10
Coenzym Q10 behövs i alla levande celler. Det är centralt för cellernas energiproduktion och behövs både i immunförsvaret och vid muskelarbete. Q10 är också en kraftig antioxidant som krävs för att kroppen ska hålla stånd mot belastning utifrån orsakat av stress eller sjukdomar.
Vi får i oss små mängder Q10 via maten men den största delen tillverkas i vår egen kropp. Den kroppsegna produktionen minskar succesivt från 20-årsålder. Det har inte gjorts studier på om och i så fall när det kan behövas tillskott av ämnet.

Selen
Selen är ett spårämne som behövs i små mängder i kroppen. Ämnet är högst centralt för att kroppen ska kunna omvandla Q10 till aktiv form. Brist på selen har bland annat satts i samband med hjärtmuskelförändringar. Selenbrist hos äldre kan även leda till försvagade muskler och försämrad syreförsörjning.
Den svenska kosten är förhållandevis fattig på selen, enligt livsmedelsverket. Gravida, äldre och vegetarianer löper störst risk för selenbrist. Selen finns framförallt i fisk, men även i mindre mängder i kött och mejeriprodukter.

Annons