Annons

Sex av tio svenskar sover för lite och grubblar över jobb och pengar

Nästan varannan svensk sover för få timmar. Den sömn vi får förstörs dessutom i många fall av stress, främst på grund av oro för ekonomi, kärlek, familj och jobb. Enligt professorn Torbjörn Åkerstedt kan detta orsaka nedsatt arbetsförmåga.

Redaktionen

15 maj, 2014
Sex av tio svenskar sover för lite och grubblar över jobb och pengar
Dela inlägget

Nästan varannan svensk sover för få timmar. Den sömn vi får förstörs dessutom i många fall av stress, främst på grund av oro för ekonomi, kärlek, familj och jobb. Enligt professorn Torbjörn Åkerstedt kan detta orsaka nedsatt arbetsförmåga.

Undersökningen visar att nästan varannan svensk sover under rekommenderat antal timmar under vardagar. Dessutom ser man att den sömn som vi tillgodogör oss i stor utsträckning störs av stress och oro. I undersökningen, som företaget Hästens har gjort, svarar var femte person (22%) att deras sömn i genomsnitt är ganska dålig eller mycket dålig. Nästan sju av tio svarar att de inte känner sig utsövda vid uppvaknandet minst en gång i veckan (68%) och drygt sex av tio svarar att de inte får tillräckligt med sömn (64%). Den dåliga sömnen har en negativ påverkan på våra liv. Det som enligt respondenterna i undersökningen påverkas mest negativt som en följd av dålig sömn är koncentration (31%) och produktivitet (20%).

– Detta bör jämföras med de runt 30 procent som anger att de sover dåligt minst en gång i veckan. Här finns en uppenbar risk för nedsatt arbetsförmåga, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och föreståndare för Stockholm stresscenter samt enhetschef på stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Vanligt problem

Dålig sömn kan i den utsträckning vi ser den idag klassas som ett folkhälsoproblem. Olika resultat av undersökningen stödjer detta i form av att:

  • En av tio av samtliga respondenter svarar att de tar någon form av preparat för att somna.
  • En sjättedel (17%) har uppsökt läkarvård för sömnproblem.
  • Nästan var femte (19%) svarar att störd sömn utgör ett ganska stort eller mycket stort hälsoproblem för dem.
  • Bland kvinnor i åldern 35-49 år svarar mer än var femte (23%) att deras psykiska hälsa påverkas negativt som en följd av dålig sömn.

Den främsta orsaken till dålig sömn är stress (25%) och oro för familj, privatekonomi, kärleksliv och krav på jobbet (16%). Denna stress och oro avspeglas i de öppna svaren. På frågan vad man tänker på när man inte kan somna svarar många att de ligger och grubblar på framtiden, relationer och hur man skall få livet att gå runt.

Annons

Av Redaktionen

(Undersökningen som gick ut bland 1000 svenskar mellan 20-65 år, har tagits fram av analys- och kommunikationsbyrån Insight Intelligence på uppdrag av Hästens)

Fakta

Kureras tips för att sova gott

* Magnesium är en mineral som är viktig för avslappning.
* Sömnlöshet på grund av stress kan bli bättre med B-vitamin-komplex.
* Tillskott med valeriana, melissa eller johannesört kan hjälpa vid sömnlöshet.
* Regelbunden motion, gärna på morgonen, är bra.
* Undvik socker och kaffe samt svart te innan läggdags.
* Drick en kopp örtte med avslappnande örter som valeriana, kamomill, citronmeliss eller humle. Det finns speciella kvällsteer som passar bra.
* L-tryptofan är en aminosyra som bidrar till god sömn och mindre spänningar.
* L-teanin är en aminosyra som minskar stress. Den finns i grönt te samt i tablettform. Grönt te innehåller dock lite koffein som kan vara uppiggande.
* Ta gärna ett varmt bad eller ett varmt fotbad innan läggdags.
* Lägg dig inte hungrig men inte heller övermätt.
* Vaknar du mitt i natten och ligger och grubblar – ta med ett papper och en penna och skriv snabbt vad du funderar på. Då kan man oftast slappna av igen och slipper ligga och älta bekymmer.

Annons