Foto: Jenny Groth

Sigrid: ”Jag föreställer mig juryn utan kläder”

Sigrid Bernson

Bor: Kungsholmen i Stockholm
Familj: Mamma, pappa och storasyster
Gör: Dansar sin tredje säsong i Let’s dance tillsammans med artisten Erik Segerstedt. Går på Calle Flygares teaterskola.
Fritidsintressen: Spelar gitarr, sjunger och skriver egna låtar. Seglar och åker skidor.
Bästa hälsotips: Sov ordentligt. 8 timmar varje natt!

Bakom hennes bländande leende finns en riktig vinnarskalle. Let’s dance-dansaren Sigrid Bernson berättar om hälsofilosofin som håller henne i form, vänskapen med Erik Segerstedt och dödslyften som tog paret till en topplacering i kändisarnas mesta danstävling.

Med förra säsongens segertitel i ryggen intog dansaren Sigrid Bernson åter igen dansgolvet i Let’s dance, denna gång med artisten Erik Segerstedt som partner.  Under våren har vi sett henne drilla Erik i såväl tango som rumba, med fina lovord från juryn som belöning. När Kurera träffar Sigrid är det fortfarande några dagar till säsongspremiären och uppladdningen pågår för fullt.

Hur går dansträningen med Erik Segerstedt?
– Det går jättebra! Det är bara en och en halv vecka sedan vi dansade ihop första gången, men Erik kan redan hela koreografin, säger Sigrid nöjt. Nu ska vi bara finslipa detaljerna.

 

Erik har aldrig dansat förut. Hur lyckas man lära upp någon på så kort tid?
– Det gäller att kunna se saker från den andres perspektiv. Förra säsongen när jag dansade med fotbollspelaren Anton Hysén förklarade jag ibland med fotbollsreferenser, typ: ”Sträck på vristen som om du ska sparka en fotboll.” För min del är det en utmaning att se hur bra jag kan göra någon på bara en vecka!
– En stor fördel är att Erik är van att stå på scen, fortsätter Sigrid. Han vet hur man hanterar nervositeten som kan slå till innan direktsändning.  Jag själv kan fortfarande bli nervös ibland.  Det är lurigt för nervositeten slår till från ingenstans!

Sigrid och Erik i Lets dance

Foto: Linus Hallsénius/TV4

Hur hanterar du en sådan nervositetsattack?
– Då försöker jag tänka bort alla kameror och publik och bara fokusera på mig och Erik, som om vi är i vår egen lilla värld. Eller så föreställer jag mig att juryn och orkestern är nakna! Det låter lite knäppt, men jag lärde mig knepet för ett tag sedan, och det fungerar faktiskt, säger Sigrid och skrattar.

Du vann förra säsongens Let’s dance med fotbollspelaren Anton Hysén. Vad var framgångskonceptet?
– Jag och Anton satte ribban genom att vara bäst redan i det första programmet. Sen var det bara att fortsätta leverera på samma nivå.  Jag har också blivit bättre och bättre på att göra koreografier som både visar upp bra dansteknik för domarna och som bjuder publiken på en bra show. Jag och Anton gjorde en hel del ganska farliga lyft för showens skull… Det funkar om man litar på varandra!

Så vi har en del ”dödslyft” att se fram emot i vårens säsong?
– Haha, ja, absolut. Jag och Erik kommer att jobba hårt. Jag hörde just att vi är favorittippade, vilket är jättekul. Vi ska göra vårt yttersta för att leva upp till förväntningarna.

Jag läste på din blogg att du var på krogen med Erik och hela EMD-gänget i helgen. Dansar man bättre ihop om man är vänner även privat?
– Ja, jag tror att man lättare utvecklar tillit till varandra om man också kan umgås utanför träningslokalen. När vi till exempel går och fikar kan jag vara mig själv, det är skönt. I träningssalen är jag ju främst Eriks lärare. Då stänger vi dörrarna och sen kör vi stenhårt!

Blir inte din pojkvän avundsjuk när du dansar med ”snygg-Erik”?
– Nej, han tycker att det är superkul. Jag och min pojkvän Petter pluggar tillsammans på Calle flygares teaterskola, så han vet hur det fungerar i nöjesbranschen. Under hela våren ska han till exempel pussa en annan tjej, eftersom han spelar i en teaterföreställning. Det är en lite skruvad bransch om man tänker efter, säger Sigrid.

Som dansare har du kroppen som arbetsredskap. Hur tänker du kring mat och träning?
– Under början av året körde jag ganska hårt enligt en filosofi som kallas ”Eat clean, train dirty”. Den går ut på att du tränar så gott som varje dag. Jag har blandat dansträningen med löpning, styrketräning hemma och gruppträningspass som Body combat.  Man äter så ”ren” mat om möjligt. Jag minimerar E-ämnen och konserveringsmedel och äter mycket grönsaker, bär, frukt och nötter. Jag drog också ner på kolhydraterna och valde fullkornsvarianter av de kolhydrater jag åt.

Finns det mat som du har nolltolerans emot?
– Jag äter aldrig snabbmat som pizza eller kebab, även fast jag har ont om tid. Det går lätt att köpa en fräsch sallad eller en sushi i farten om man bara har lite koll på var man kan köpa bra grejer.
– Men jag är inte extrem, säger Sigrid. Om jag går på fest och blir bjuden på godis så tackar jag inte nej. Rör man på sig ordentligt så kan äta lite av allt.

Sigrid och Erik bakom kulisserna

Sigrid och Erik bakom kulisserna.

Äter och tränar du annorlunda under Let’s dance-perioden?
– Ja, det blir extremt mycket dans nu, vilket gör att jag inte hinner med så mycket annan träning. Å andra sidan brukar man vara ganska nöjd och trött efter fem timmar dansträning. Jag har också ökat på mängden kolhydrater. Nu gäller det att orka!

Känner du mycket utseendemässig press i och med Let’s dance?
– Ja, det kan jag absolut känna. Man vill ju att folk ska tycka att man är i form. Det är hemskt hur media har hängt ut vissa deltagare i programmet. Jag tycker de borde hyllas för modet de visar bara genom att ställa upp i programmet!

Parallellt med Let’s dance går du sista året på Calle flygares teaterskola. Är drömmen att jobba med teater eller med dans?
– Att dansa är egentligen mitt fritidsintresse. I framtiden vill gärna jobba som skådespelerska. Och så vill jag ge ut min egen musik!

Musiken, ja. Får vi kanske höra dig sjunga duett med Erik Segerstedt i framtiden?
– Haha, det hade varit en ära, säger Sigrid. Vi får väl se vad som händer.

Av Maja Sönnerbo

 

Sigrid Bernson

Bor: Kungsholmen i Stockholm
Familj: Mamma, pappa och storasyster
Gör: Dansar sin tredje säsong i Let’s dance tillsammans med artisten Erik Segerstedt. Går på Calle Flygares teaterskola.
Fritidsintressen: Spelar gitarr, sjunger och skriver egna låtar. Seglar och åker skidor.
Bästa hälsotips: Sov ordentligt. 8 timmar varje natt!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

chokladask palmoljeodling

Palmolja – en miljöbov i julmyset

Eko/miljö

Palmoljan som smugit sig in i en mängd produkter är en av livsmedelsindustrins största miljöbovar. Inte nog med det – den finns i ljus också. Men det är lätt att minska sin konsumtion av palmolja menar Naturskyddsföreningen som uppmanar oss att fira julen utan.

Mathilda Zakrisson med katt

Magkatarren försvann med kisel

Mage

På högstadiet fick Mathilda Zakrisson, 25 år, magkatarr. Problemen blev så besvärliga att Mathilda tills slut inte vågade gå ut efter att hon ätit. Men för ett år sedan hittade hon ett preparat med kisel och det förändrade Mathildas liv. Magen började fungera normalt redan efter några dagar.

tecken pa stress

13 vanliga symptom på långvarig stress

Mental hälsa

Har du varit stressad länge? Ligger du på gränsen till utmattning? Här listar stressexperten Karin Isberg de vanligaste symtomen på långvarig stress. Om du känner igen flera av dem är det sannolikt ett tecken på att stressen i ditt liv är för hög och har pågått för länge.

brod

Vad är det för fel på gluten?

Krönikan

Varför är det så många som mår dåligt av gluten? Varför pratas det så mycket om det – är det en hype eller inte? Här reder näringsterapeuten Ellinor Ladenberg ut begreppen och svarar på några viktiga frågor om gluten.

Mage-tarm-tema: matsmältningen

Magspecial: Matsmältningen – så funkar den

Mage

Mat som inte bryts ner kan jäsa i tarmen och ställa till med oreda. När tarminnehållet jäser bildas det bland annat gaser som kan göra magen uppblåst och smärtande. Vår matsmältning består av ett stort antal olika funktioner som ska samverka för att på bästa sätt förvandla maten till näring. Matsmältningen påbörjas redan i munnen och sedan hanteras maten hela vägen till ändtarmen där restprodukterna lämnar kroppen.

kanel

Kanel hjälper kroppen att bränna fett

Hälsa

Nya studier från ett amerikanskt universitet har visat att en av julens mest älskade kryddor han hjälpa till vid övervikt. Forskare har tidigare visat att ett ämne i kanel tycktes skydda möss mot övervikt och högt blodsocker men visste inte då vad som gjorde att kanel hade den effekten.

julskinka

Julens överlevnadsguide för intoleranta

Kost

Under julhelgen ligger stort fokus på mat och den gemensamma måltiden. För den som har födoämnesintoleranser och allergier eller har valt att leva som vegetarian eller vegan kan det vara lite knixigt, särskilt när man blir bortbjuden.

vinnare_detox

Årets detoxprodukt 2017 – rening på naturlig väg

Hälsa

Pure Cleanse röstades fram till vinnaren av Årets detoxprodukt 2017 bland sammanlagt 35 549 inkomna röster, i Swedish health awards. Pure cleanse är en produkt som hjälper kroppens utrensningsorgan på ett skonsamt sätt. Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. 

patrik Wincent julklappar och en dator

Experten: ”Låt inte julen bli en skuldfälla”

Krönikan

Julen närmar sig och med den en fantastisk tid där familj och vänner samlas. Det är en tid på året där vi oftast spenderar mer pengar än vanligt. Det är trevligt att köpa gåvor till sina nära och kära – även om det ibland kan innebära att vi lägger för mycket pengar. Många kommer därför sitta med stora skulder i januari. För de flesta innebär det bara en tillfälligt dipp i ekonomin men för andra kan det vara ett tecken på shoppingmissbruk där ekonomin riskerar försätta försämras, skriver Patrik Wincent terapeut och författare som delar med sig av några tips för att undvika alltför stora hål i fickorna.

Lena

Hon fick lusten tillbaka med mannens potensmedel

Sex- och relationer

Lena och hennes man möttes mitt i livet. De hade vuxna barn och mycket tid för varandra. Sexlivet var fantastiskt ändå tills den dag Lena kom in i klimakteriet. – Jag var arg och ovillig i nästan ett år. Då provade jag att ta samma kosttillskott som min man tog när han hade problem med potensen, och då kom lusten till sex tillbaka, säger Lena.

man läser på sin telefon

Undvik gamnacke med dessa enkla övningar

Naturlig hälsa

Börjar din nackrot sticka ut av att du sitter och tittar in i en dataskärm hela dagarna och ner i din smartphone resten av dagen – då har du troligen en gamnacke på väg. Besvär i nacke och axlar plus huvudvärk blir allt vanligare som en följd av all tid vi spenderar med huvudet framåttippat. Här följer kiropraktor Martin Franssons enkla tips på hur du motverkar gamnacke.

nio_anledningar_pyknogenol

9 anledningar att äta pyknogenol

Antioxidanter och fria radikaler

Pyknogenol hjälper vid flera olika problem och åkommor. Man kan tycka att det nästan är för bra för att vara sant, men anledningen till att pyknogenol hjälper på så vitt skilda områden är för att det är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol är ett tallbarkextrakt från fransk strandtall som är känt för sin antiinflammatoriska effekt.

rep som brister karin isberg

Stressexperten: ”Om stressen inte går över”

Mental hälsa

Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.

vad_ar_en_adaptogen

Så upptäcktes ”antistress-vitaminerna”

Naturlig hälsa

Adaptogener är en relativt nyupptäckt kategori av naturligt förekommande substanser. Under 1960-talet startade det hittills största forskningsprojektet inom läkemedelsörter i öst. Målet var att hitta de växter som kunde öka prestationsförmågan hos soldater och arbetare.

Buddha_bowl

Buddha bowl med syrlig lök och vegansk chiliaioli

Recept

Vi ser dem överallt på sociala medier, Buddha bowl, poké bowl med flera. Skålarna med härligt färgglad inbjudande mat. En Buddha bowl är egentligen näringsrik mat som stärker din kropp och serveras till bredden i stora skålar. Innehållet kan varieras helt utifrån dina preferenser. Det här en variant som passar bra inför höstens kyliga kvällar. Den syrliga löken och aiolin kan förberedas och förvaras flera dagar i kylskåp.

Årets hälsoboost

Älskad liljeväxt blev Årets hälsoboost

Hälsa

Swedish health awards uppmärksammar personer, företag och produkter som främjar hälsa och välmående. I Swedish health awards röstades Årets hälsoboost fram bland sammanlagt 35 549 röster. Vinnaren Forever aloe vera gel är ett naturligt kosttillskott som utvinns ur innergelén på en liljeväxt. Aloe vera-växten har traditionellt använts som medicinalväxt av människan i tusentals år. 

Blue eye

Så får du bättre syn – 6 tips!

Naturlig hälsa

Efter 65 års ålder ökar risken att drabbas av försämringar på synen markant. Vanliga problem är till exempel makulativ degeneration som är förändringar i gula fläcken, och grå starr. Men det finns sätt att förebygga och även minska symtom som uppkommit. Blåbär, ringblommor och salvia hjälper dig i kampen. Bli expert och vässa synen med vår guide för ögonen.

kvinna äter vid datorn

Din arbetsplats – en bakteriehärd

Förkylning

Ett skrivbord rymmer mer än 400 gånger så mycket bakterier som en genomsnittlig toalett, därför är det viktigt att tänka på hygienen och hålla rent. Men det är inte bara ditt skrivbord som utgör en hälsorisk – hela arbetsplatsen kan vara full av dolda bakteriehärdar.

Sofia

Nu sover Sofia som på moln

Värk

Sofia Hansson, 36 år, har vant sig att leva med smärta. Hon har haft ont i kroppen så länge hon kan minnas. För bara några år sedan fick smärtan också ett namn. Men det kanske allra viktigaste, Sofia fann smärtlindring där hon minst anade. Sedan tre år tillbaka sover Sofia på magneter. Då försvinner smärtan under natten vilket gör att hon får en bra nattsömn och att hon vaknar utvilad.

två flickor kramas

Varför är det viktigt att visa tacksamhet?

Mental hälsa

Tacksamhet gör oss lyckligare. Det kan låta som någon sorts new age mubo jumbo men faktum är att forskning visar att vi blir lyckligare såväl i våra relationer som i livet i övrigt om vi påminner oss själva om att vara tacksamma för det vi har att glädjas åt i livet.

julgodis

Fyra fina recept till första advent

Hälsa

Första advent är det officiella startskottet för jul. Här ifrån och framåt är det fritt fram med glögg, pynt och allsköns julgodis med anledning av det vill vi på Kurera dela med oss av några av våra nyttiga varianter på säsongens godsaker.

Gunilla Andersson

Nypon minskade stelheten

Naturlig hälsa

För snart 20 år sedan började Gunilla Andersson bli stel i ena knäleden. En dag kom hon inte upp ur en låg stol och fick åka akut in till sjukhuset på grund av smärtan. Först trodde läkarna att hon led av benskörhet men sedan förstod man att hon fått artros. Gunilla valde att ta kosttillskott före konventionell medicin mot sin försämrade rörlighet. De senaste tio åren har hon tagit ett nyponpulver som gör henne rörligare i knäleden.

malena_sexualitet_lust

Sex och sånt med Malena Ivarsson

Sex- och relationer

I över 38 år har Malena Ivarsson gett råd om sex och relationer. Hon har följt män och kvinnors sexualitet både historiskt och i det personliga samtalet. I vårt moderna samhälle är det viktigt lyfta på tabun när det gäller sex, som när kvinnan har mer lust än mannen  – det finns en lösning på det problemet också menar Malena.

agneta_10_favoriter

Agneta Sjödins 10 hälsofavoriter

Hälsa

Agneta Sjödin är en kvinna med många järn i elden. Som programledare på TV har hon arbetat i nästan 27 år. Men hon är också författare och släppte sin åttonde bok i  år. De senaste åren har hon ägnat mycket tid åt sin inre resa. Idag känner hon sig starkare än någonsin och njuter av livet till fullo. Läs hennes tio bästa hälsotips.