Sju sunda tips för 2014 | Kurera.se
kvinna som äter bär

Sju sunda tips för 2014

Nytt år, nya möjligheter. Att lova sig själv ett hälsosammare liv på tolvslaget är inte helt ovanligt. Här är sju sunda tips som hjälper dig mot ett hälsosamt 2014.

Tänk hållbart
Låt 2014 bli ett hållbart år. Ett år då du sätter upp hållbara mål för din hälsa, väljer mat och livsmedel utifrån ett hållbarhetstänk och satsar på en mer hållbar miljö. Hitta en livsstil med mat- och motionsvanor som du trivs med och som är bra för både dig och miljön. Det är för din egen skull som du ska satsa på hälsan, så se till att du trivs med den livsstil du väljer. Annars är det inte hållbara mål.

 

Rena kroppen
Starta det nya året med en renande detox. Efter all julmat och annat gott är det på sin plats med lite lättare mat, renande drinkar och uppfriskande detoxsmoothies som hjälper kroppen att komma i balans igen. Att detoxa är underbart och en perfekt start på det nya året. Du blir piggare, får en gladare mage, blir mindre svullen, får fräschare hy och inte minst så blir du något kilo eller två lättare.

Välj vegetariskt
Anledningarna till att äta mer vegetarisk är många, att det är bättre för hälsan och miljön är bara två.  Forskning visar bland annat att hög konsumtion av rött kött ökar risken för vissa former av cancer samtidigt som nötkött, det som vi svenskar äter mest av, tillhör de sämre valen ur ett miljöperspektiv sett. Ät därför mer vegetariskt. Böner, linser, nötter och frön är bra källor till protein och är bättre för både hälsan och miljön.

Ät riktig mat
Kostråden haglar kring oss, ena dagen ska man äta regelbundet, den andra ska man fasta. Om du bara satsar på att äta riktig mat lagad på ekologiska råvaror av hög kvalitet så har du kommit mycket långt när det handlar om att äta hälsosamt. På så vis undviker du onödiga tillsatsämnen, sötningsmedel och annat som maten inte behöver innehålla.

Drick smoothies
Superbra som mellanmål och ett ypperligt sätt att boosta kroppen med nyttigheter. Variationsmöjligheterna är oändliga, använd din fantasi. Som bas kan mjölk, nötmjölk, sojamjölk eller naturell yoghurt användas för att sedan smaksättas med frukt, bär och grönsaker för att till sist hälsotoppas med olika supermats- och algpulver.

 

Drick filtrerat vatten
En vuxen människa består av 45-70 procent vatten, vatten som är delaktigt i nästan alla kroppens processer. Kroppens reningssystem är beroende av vatten liksom att vatten optimerar vårt näringsupptag, transporterar näringsämnen in i kroppen och transporterar slaggprodukter ut ur kroppen. För en hälsosam livsstil – drick mycket vatten! En bra riktlinje är 30 ml per kilo kroppsvikt och det ska helst vara filtrerat vatten där läkemedelsrester, bekämpningsmedel, klor och tungmetaller avlägsnats.

Rör på dig
Regelbunden träning är A och O för en hälsosam livsstil. Avsätt därför 30-60 minuter dagligen för fysisk aktivitet. Variera träningen, utmana dig själv och välj träningsformer som du tycker är roliga. Då kommer träningen bli av, ge dig positiva hälsoeffekter, mer energi och en starkare kropp.

 

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

 

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

 

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.

 

Därför ska du kyssas – bara helst inte så här

Allmänt

Dags att puta med munnen – och kyssas. Anledningen? Flera stycken. Att det idag är Internationella kyssdagen, en dag instiftad av FN för att påminna om vikten av närhet och kärlek, är bara en av dem.  Hälsofördelarna med att kyssas, hångla eller bara vara nära är många. Men det finns några sätt som anses för nära. Eller bara fel på annat sätt.

 

 

Vi äter allt mer halloumi – från Europas största användare av antibiotika till djur

Kost

Antibiotikaanvändningen till djur skiljer sig stort åt i Europa – och i en tid då antibiotikaresistens bedöms vara ett stort hot mot folkhälsan kan det vara av vikt att ta reda på vilket land livsmedlen du handlar kommer från. Inte minst vad gäller halloumiost, något vi i Sverige äter allt mer av – där ett av Sveriges i särklass största importländer också är Europas största användare av antibiotika vid djuruppfödning.

Nu är Nicoles mage lugn igen

Mage

Nicole Jansson har levt mer än halva sitt liv med en sjukdom som sitter i magen, ulcerös kolit. Hon lever som de flesta av oss, men att ha svår smärta och behöva springa på toa ofta påverkar det dagliga livet. Men nu har hon fått hjälp.

Handskas med sommarvärmen på ayurvediskt vis

Naturlig hälsa

På sommaren när det är varmt är det lätt att känna sig frustrerad och mer lättirriterad än vanligt. Det beror enligt ayurveda – den urgamla indiska medicinen – på att sommaren är pittans årstid. Här tipsar Tia Jumbe, ayurvedisk rådgivare om några knep för att balansera pitta.