Efter flera års förhandlingar har EU-parlamentet beslutat om nya lagar som förbjuder uppfödare att rutinmässigt ge djur antibiotika i förebyggande syfte.
Förbudet innebär att det i fortsättningen måste ske en klinisk bedömning innan behandling sätts in. Undantag kan göras vid epidemier, som till exempel bland fåglar skriver Dagens Nyheter.
”Viktigt för att motverka antibiotikaresistens”
En begränsning av användandet av antibiotika i djuruppfödningen minskar risken för att antalet resistenta bakterier ökar. Sven-Erik Bucht sade tidigare i år i ett pressmeddelande att ”Om vi vill ha effektiva antibiotika i framtiden är det oerhört viktigt med en lagstiftning som innehåller bestämmelser om ansvarsfull användning av antibiotika.”
LÄS OCKSÅ: Krassliga britter ska ordineras vila framför penicillin
Ett historiskt beslut
EU-parlamentariker Fredrick Federley (C) kallar det för ett historiskt beslut och säger till DN att han är överlycklig att EU har tagit krafttag som får fördelar för både miljö och sjukvård.
LÄS OCKSÅ: Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens
Får effekt även utanför EU
De nya lagarna innebär att även kött som importeras till EU måste ha samma standard som inom EU. Det gör att även de länder som vill exportera till EU bland annat måste förbjuda antibiotika till friska djur i tillväxtfrämjande syfte, på så sätt får beslutet effekt även utanför EU.
Av redaktionen
Källa: DN och Regeringen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!