För ungefär åtta år sedan började begreppet shinrin-yoku, vilket betyder ”skogsbad”, att spridas i västvärlden. Det härstammar från Japan och handlar om att minska stressnivåerna genom att lämna storstadens hets och ta sig till skog och natur för att finna ro. Väl i skogen är tanken att du inte ska tänka på jobb eller göra annat som stressar dig, utan bara vara i nuet och rikta uppmärksamheten mot naturens ljud, dofter, känsel – och synintryck – ja låta sinnena ”bada” i skogen, utan att analysera eller värdera. Gärna medan du sitter, ligger eller strövar långsamt i naturen.
Skogsbad ”uppfanns” i Japan
Skogsbad var faktiskt på tapeten redan i början av 1980-talet, då många stadsboende japaner blev sjuka av stress. Det introducerades då som en avstressande naturaktivitet. Skogsbad handlar dock inte om att vi alla ska bo skogs-/naturnära permanent, utan om att stadsmänniskor ska besöka skogen som rekreation. Och många av oss som bor i städer vittnar nog mycket riktigt om hur bra vi mår av att vistas i naturen! Tidigare forskning om skogsbad som stödjer denna tes är gjord främst i Japan och Asien. Och den visar på att skogsbadande är stressreducerande. Band annat genom att vistelse i skogen sänker både puls, blodtryck, och kortisolnivåer i salivet, vilket vi skrivit om tidigare.
En finländsk studie från 2017 kom också den fram till att vistelse i både parker och skog sänkte puls och blodtryck hos kvinnor. Även en studie från Polen har visat att skog belägen i förorter har en positiv effekt på invånarnas välmående, puls och blodtryck.
LÄS OCKSÅ: Naturen läker utmattning bättre än mediciner visar forskning
Starkare immunförsvar av skogsbad
En svensk studie från 2019 visar vidare att parker och skog minskar stress, till skillnad från stadsmiljöer. Och i studien ”Hur kan skogsbad skölja bort stressen hos den urbana människan?” (2020) kom två studenter vid SLU, Jenny Ajanki och Johanna Attesson, fram till följande:
”Sammanfattningsvis kan det konstateras att skogsbad medför en mängd hälsofrämjande effekter, som exempelvis stressreducering, bättre hjärt- och kärlhälsa samt ett starkare immunförsvar.”
Skogsbad bra för hjärt-kärlsystemet
Ytterligare forskning visar att skogsbad har en positiv effekt på hjärt-kärlsystemet. Flera studier från 2019, 2020 och 2021 visar att blodtrycket går ner och att hjärtvariabilitet (HRV) och puls visar att stressnivån i kroppen sjunker. De flesta studier som gjorts är dock relativt små och har pågått under kort tid, då deltagarna bara har ”skogsbadat” i en eller ett par timmar. Forskare anser därför att man behöver göra större, randomiserade studier för att kunna säkerställa de fysiologiska effekterna av skogsbad.
Mer antioxidanter i blodet
Men även i en längre studie, där deltagarna skogsbadade i fyra dagar, visade blodprover ökade halter av natriuretiska peptider som kan bidra till lägre blodtryck, samt antioxidanter i blodet. Samtidigt hade inflammatoriska cytokininer minskat jämfört med efter att ha vistats motsvarande tid i en stad.
Lockas du inte av skogsbad men vill sänka ditt blodtryck naturligt? Då finns det som tur var fler vanor och behandlingar som kan sänka blodtrycket naturligt. Läs om vilka i rutan här nedanför! Något vi på Kurera skrivit om tidigare, är dessutom tomatextrakt med lykopen, samt en kost rik på antioxidanter och lagrad vitlök.
Källor: SLU , Forskning.se
De 6 mest effektiva naturliga sätten att sänka blodtrycket
Här är en lista över de mest effektiva åtgärderna, från det amerikanska hjärtförbundet, American Heart Association, som publicerat en översikt av 22 icke-medicinska behandlingar vid högt blodtryck. Översikten är baserad på ett stort antal randomiserade studier med många deltagare och över relativt lång tid.
- Förbättrade matvanor
- Konditionsträning
- Statisk träning
- Minskat saltintag
- Övergripande livsstilsförändringar
- Meditation och andningskontroll
Källa: Nonpharmalogic Interventions for Reducing Blood Pressure in Adults With Prehypertension to Established Hypertension