Annons
Annons

Skolstart – för både barn och löss! Så blir du lusfri naturligt

Nu är det skolstart och värme - två saker som får både barn och löss att samlas i klassrummen. Men lössen har blivit resistenta mot många av de vanliga kemiska avlusningsmedel som finns. Kurera tipsar om hur du effektivt får bort lössen - giftfritt!

Redaktionen

26 augusti, 2020
Skolstart – för både barn och löss! Så blir du lusfri naturligt
Dela inlägget

Nu är det skolstart och värme – två saker som får både barn och löss att samlas i klassrummen.
Men lössen har blivit resistenta mot många av de vanliga kemiska avlusningsmedel som finns.
Kurera tipsar om hur du effektivt får bort lössen – giftfritt!

Den vanligaste tiden för lusepidemier att dra igång är vid just terminstart för skolor och förskolor, det vill säga precis just nu.
I år är risken att drabbas extra stor, eftersom hårlössen förökar sig extra snabbt på grund av den varma sensommaren.

LÄS OCKSÅ: 3 naturliga huskurer mot löss

Väldigt smittsamt
Alla kan drabbas – men särskilt i riskzonen är barn, småbarnsföräldrar och skolpersonal. Även om lössen håller sig nära hårbotten och varken kan hoppa eller flyga är de väldigt bra på att sprida sig. De ”smittar” genom närkontakt med till exempel hår mot hår, hårborstar och mössor och kan snabbt drabba alla i familjen.
Det finns olika sätt att preppa sig i lustider. Till exempel genom att tvätta håret med tea tree-schampo och balsam när lössen härjar. Du kan också köpa tea tree som eterisk olja, blanda i vatten och spraya i håret. Eller blanda ut några droppar tea tree-olja med lavendelolja eller eukalyptus och kamma genom håret. Lössen gillar inte lukten och vill inte närma sig den.
Här får du några fler knep som hjälper dig slippa de läbbiga små krypen.

Tips för att bli lusfri – helt naturligt

Vilken metod du än använder måste du alltid göra den två gånger med ungefär en veckas mellanrum, detta eftersom något eller några ägg så gott som alltid överlever.

  1. Kamma, kamma, kamma. Först och främst – kamma barnens hår en gång i veckan från skolstarten och sex veckor framåt. Är du extra noga kammar du varje kväll. Kamma grundligt, bena för bena och gärna under minst 20 minuter. Vått hår med balsam är enklast att finkamma. Bena upp håret och kamma hårslinga efter hårslinga från hårbotten och utåt. Använd gärna en luskam. Nit-free är den som folk oftast ger högst betyg. Kamma gärna håret på alla i familjen – lössen kan sprida sig snabbt.
    LÄS OCKSÅ: Tips och fakta för att slippa löss!
  2. Olja hellre än läkemedel. Sedan 2008 rekommenderas i de flesta länder mekaniskt verkande medel (olja, silikon) istället för kemiska (nervgifter) medel, på grund av utvecklad resistens mot de aktiva substanserna i dessa läkemedel.
    I en klinisk studie från 2010, publicerad i European Journal of Pediatrics, jämförde forskare effekten av en läkemedelsklassad luslotion och en spray gjord på kokosnöt- och anisolja. Slutsatsen var att sprayen var betydligt mer effektiv än läkemedlet när det gällde att bli av med huvudlössen. Forskarna förklarade effekten med att oljan bildar en tunn film runt både lus och ägg och hindrar deras andning så att lössen kvävs. Tvätta håret med kokosolja och äppelcidervinäger, det är ett av de smartaste avlusningsknepen på länge. Läs mer om hur du gör här. Blanda din egen oljemix. Vårdguiden rekommenderar att man bekämpar lössen med olja eftersom att lössen blivit resistenta mot andra medel. Kureras bloggare Mia Hagenmalm delar med sig av receptet på sin ”oljelusmix”:
    ”Ta två delar ekologisk olivolja och en del Neemolja, häll i några droppar tea tree plus lavendelolja och smörj in hårbotten noga. Var extra noga i nacke och bakom öronen. Se till att olja in håret ända ut i hårtopparna. Låt sitta i minst åtta timmar eller över natten. Tvätta ur med ett ekologiskt schampo, gärna med lavendel, tea tree eller rosmarin. Balsam behövs för att lösa upp den feta oljan. Kamma därefter håret noga för att få bort de döda lössen och äggen. Återupprepa efter en vecka, om det skulle finnas ägg kvar som vaknar till liv som lus och börjar lägga nya ägg! Fler bra recept på avlusningsmedel med oljor hittar du längst ner på sajten Shenet.se. Värt att veta är att fetter och oljor är olösliga i vatten och alkohol. Däremot kan de blandas obehindrat med eteriska oljor.
  3. Ha i lusmedel i TORRT hår. Löss kan stänga av sina andningsvägar mot vatten i timmar utan att dö. Ha därför alltid lusmedel i ett torrt hår, annars kan nämligen lusen bara hålla andan under behandlingen och därmed överleva.
    Läs också: Adjöss löss – så blir du lusfri
  4. Använd en bra luskam
    Med en vanlig luskam kan det vara svårt att få bort äggen eftersom att de är fästa vid hårstråna med ett limliknande sekret. Den bästa luskammen anses vara Nit-Free, vilken inte bara kammar bort lössen utan även får bort äggen från hårstrået. Kammen har tätt mellan kamtänderna så även de minsta lössen och äggen följer med. Den har också långa kamtänder och bra räckvidd och är populär därför att många anser att den vid varje kamtag får bort fler löss och ägg än en vanlig luskam. Nit-Free är något dyrare än en vanlig kam, men är tillverkad i rostfri stål, kokbar och håller länge.
  5. Tea trea – och andra för lössen äckliga dofter
    Du kan hejda lössens framfart genom att använda lusavstötande eteriska oljor i schampo eller balsam. Växla till exempel mellan till exempel tea tree, lavendel och eukalyptus. En svag tillsats (1-2 procent = 25-50 droppar per deciliter) dödar inte löss som redan hittat till håret men gör miljön mindre gästvänlig för andra eftersom lössen avskyr dessa dofter. Det finns också tea tree-schampo/balsam att köpa. Låt gärna både schampo och balsam sitta kvar i håret en stund, balsamet gärna i upp till 30 minuter.
    LÄS OCKSÅ: Bästa huskurerna mot mjäll
  6. Kyla och värme. Lössen behöver minst 18 grader för att leva, äggen minst 22-25 grader för att kläckas. Lössens idealtemperatur är 27-30 grader, däromkring ligger temperaturen i hårbotten. Vid minusgrader fryser både löss och ägg ihjäl. Kanske värt att pröva några barhuvade vinterpromenader? Som alltid: upprepa en vecka senare. Löss dör vid 52-54 grader och däröver. Fem minuter med 60 grader räcker. Testa en torrbastu eller hårtorksvärme. Blås så varmt det går från hårbotten och utåt i torrt hår. Blöt sedan håret, ta i balsam och kamma ur löss och ägg. Tvätta sedan som vanligt och efterbehandla efter den hårda blåsningen. Som alltid: upprepa en vecka senare. Källa: Shenet 2009

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Så ser löss ut
Löss kan vara svårupptäckta. De är små: som nykläckta 1/2-1 mm långa och som fullvuxna (en vecka gamla) 2-4 mm. De har sex ben och är oftast grågula, grå, bruna eller mörkt röda om de nyss sugit blod.
Lusäggen (kallas gnetterna) är ofta lättare att se än själva lössen. De är små ovala korn, gulvita till bruna, och sitter fast på hårstråna nära hårbotten. De flyttar sig inte på hårstrået utan sitter fast och följer med i hårets utväxt som är ca 1 cm i månaden.
Lössen sitter ofta vid hårbotten där de lägger ägg, särskilt bakom öronen eller vid nacken. De använder gripklor för att hålla sig fast i hårstråna och biter igenom huden vid hårbotten för att komma åt blod från hårrötterna.

Hur de dör
Utanför hårbotten dör löss inom 48 timmar, detta dels av kylan, dels av svält. Redan efter några timmar är de så spaka att de inte kan fortplanta sig och knappt röra sig. De kan alltså leva en stund i kammar, borstar och mössor, som bör rengöras samtidigt med lusbehandlingen. Frys några timmar eller tvätta i 60°.
Olika metoder. Nervgifter dödar de flesta löss inom 12 timmar, eteriska oljor inom 6-12 timmar, olja, fett och silikon inom en timme. Om några lever dagen efter har man missat dem. Gör om genast och räkna som förstabehandling.
Observera! Något eller några ägg överlever så gott som alltid och ur dem kläcks nya löss efter några dagar. Vänta lugnt in nyfödingarna och upprepa behandlingen efter en vecka – viktigt, och gäller oavsett vilket medel som använts.

Klådstillande
Skulle lusbehandling dröja är det viktigt att stävja klådan. Hårtvätt hjälper ett par timmar. För lokalbedövning: stark mentolsprit eller eterisk pepparmyntsolja.
Källor: Avlusningsdagarna.se och Testfakta.se, Sheanet.se

Eventuella hudreaktioner

Kemiska medel: Nervgifter kan svida i sår, mer sällan i hel och oskadad hårbotten, ge utslag, svullnad, klåda, stickningar och håravfall. Allergiker och personer med hudsjukdomar bör förhöra sig extra innan inköp. Tenutex kan missfärga blont hår.
Eteriska oljor: Kan irritera och ge allergiska reaktioner. Särskilt kryddnejlika är tufft mot både löss och hud och man kan reagera också på citron, persiljefrö, timjan och anis (stjärnanis är mildare). Citroneukalyptus, eukalyptus, geranium, kajeput och rosmarin irriterar sällan. Lavendel och tea tree är mildast mot huden men fortfarande effektiva mot löss.
Mekaniska medel: Rena fetter som kokosfett och vegetabiliska oljor som olivolja är garanterat mildast mot huden.

Så kan löss hejdas: Bonustips
• Klipp håret kortare än 0,5 centimeter eller raka av håret helt. Huvudlöss kan bara leva i människors huvudhår (över 0,5 cm långt). De kan inte överleva i skägg, kroppshår, djurpäls, kläder eller sängkläder.
• Genom att undvika huvudkontakt med andra. Huvudlöss är en sällskapssjukdom.
• Genom att inte byta mössor med varandra. Lössen fastnar och överlever sådana byten.
• Genom att kontrollkamma familjen med mycket fin luskam veckan innan skolterminen börjar och sedan en gång i veckan i några veckor.
• Genom att genast berätta för skolan att ditt barn fått huvudlöss, även om du hunnit behandla. Detta därför att skolan då kan bedöma spridningens omfattning och hindra att den går vidare genom att ge de andra föräldrarna tips om att kontrollera sina barn.
• Genom att lusbehandla alla på en gång (i såväl klassen som familjen) är den enklaste metoden på lång sikt. Epidemin kan bli långvarig om behandlingarna inte samordnas.
Källa: Sheanet.se

Annons
Annons