”Alkoholfritt till maten” av Richard Man är en bok att sätta i handen på varje krögare, sommelier och bartender med självaktning – nu är det nämligen slut på ursäkterna.
Den som frågar efter alkoholfritt på restaurang ställs ofta inför samma val som en sjuåring. Det finns söt läsk som Cola, Fanta och Sprite eller bubblelvatten – om du inte nöjer dig med vanligt kranvatten förstås, vilket många gör då alternativen är långt ifrån lockande. På senare år har vissa börjat ta in kombucha, äppelmust och andra lite vuxnare och värdigare alternativ men än har branschen långt kvar. Även hemma vill vi kunna bjuda på gott alkoholfritt och en bok som Richard Mans ”Alkoholfritt till maten” är därför väldigt efterlängtad.
Varför tror du restaurangbranschen släpat efter så på det här området?
– Det har faktiskt inte funnits någon större efterfrågan förrän nu. Det finns inte heller några stora ekonomiska krafter som pressar på utvecklingen säger Richard Man.
Alkoholfritt får högre status
Alla kan kanske inte gå i bräschen som Fotografiska museets restaurang i Stockholm under ledning av krögaren och kocken Paul Svensson, där Richard utvecklat sin alkoholfria drinkkonst till det som nu presenteras i boken ”Alkoholfritt till maten”. Men det står nu alla fritt att följa i deras fotspår och det pågår en förändring även på andra håll enligt Rickard.
– Absolut! Jag tycker mig se att det sker en förändring i princip överallt. ”Vanligt folk” efterfrågar alkoholfria alternativ i högre utsträckning, producenterna blir fler och bättre och på barer och restauranger får alkoholfritt en högre status.
LÄS OCKSÅ: Är ekologiskt vin verkligen bättre? Här är 7 svar om ekodrycker
Uppvuxen i krogmiljö
”En dryck ska vara god, oavsett alkoholhalt. Dryck som serveras till mat ska passa till maten, oavsett alkoholhalt. Och ditt middagssällskap ska få en fantastisk upplevelse, oavsett alkoholintag.” Så avslutar Richard Man förordet till sin bok. Rickard har vistats i krogmiljö sedan barnsben och arbetat som det mesta i den branschen på många olika platser i världen, han har även utsetts till årets branschförbättrare av barbranschen 2016.
LÄS OCKSÅ: Alkoholfria nubbar till midsommar
Upptäckte hur det låg till när frun var gravid
Det var när Rickards hustru var gravid som han fick upp ögonen för exakt hur torftigt det alkoholfria utbudet var och hur de som valde bort alkohol behandlades vid restaurangbesök. ”Tyvärr blev det snabbt uppenbart hur förstörd upplevelsen kan bli när varken serviceambitionen eller den välavvägda dryckesrekommendationen omfattar den alkoholfria gästen.” skriver Richard i förordet. Detta ledde till ett utforskande av fullvärdiga alternativ, Richard involverades i Fotografiska museets barsatsning med fokus på alkoholfria drinkar och hållbar konsumtion och har sedan dess lagt ned mycket tid och engagemang på att kombinera alkoholfri dryck med mat.
LÄS OCKSÅ: Dricker du för mycket? Kolla här
Tror du din bok kommer bidra till att det blir ändring?
– Jag hoppas såklart det. Det vore jätteroligt om min bok kunde inspirera till ett vilt experimenterande med alkoholfri dryck.
Av Nina Törmark
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Namn: Richard Man
Yrke: Sommelier, kemiingenjör och barchef mm.
Aktuell med: Boken ”Alkoholfritt till maten” på Bonnier Fakta.