En av de mest segdragna konflikterna i svensk medicinsk historia tycks gå mot sin lösning. Efter mer än 20 års särbehandling väntas antroposofiska läkemedel inlemmas i svensk lagstiftning, skriver SvD.
Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) gav beskedet genom pressekreterare Helena Paues.
– Vi har för avsikt att följa EU:s lagstiftning och ta fram ett sätt att inkludera även antroposofiska läkemedel i vår svenska lagstiftning, säger hon till SvD.
Socialstyrelsen hotade stänga verksamheten
Striden har pågått med utredningar och annan byråkrati sedan Vidarkliniken, antroposofernas svenska centrum i Järna utanför Södertälje, öppnades 1987. Den spektakulära höjdpunkten kom 1993 när Socialstyrelsen slog till mot Vidarkliniken för bland annat illegal läkemedelshantering och hotade att stänga hela verksamheten.
En helomvändning
Beskedet kan närmast beskrivas som en helomvändning efter den nästan 30 år långa kamp om antroposofernas cirka 3 000 egna traditionella läkemedel, vilka utgör fundamentet i den variant av alternativ medicin som tillämpas speciellt vid Vidarkliniken.
Inga allvarliga biverkningar
Det viktigaste som nu hänt, skriver SvD, är att tiden gått och att inga allvarliga biverkningar eller negativa effekter av antroposofiska läkemedel har kunnat noteras. Samtidigt har antroposoferna och Vidarkliniken anpassat sig till det svenska systemet, och har idag vårdavtal med flera landsting. Cancerpatienter och andra remitteras till vård på Vidarkliniken som till vilken klinik som helst.
Läkemedelsverket godkände växtbaserade läkemedel
Den hittills största förändringen kom för ett år sedan när Läkemedelsverket godkände de kontroversiella mistelpreparan Iscador och Helixor, växtbaserade läkemedel för symtomlindrande vård vid cancer tillsammans med sedvanlig medicinering – efter över trettio års kamp.
Fyra förslag för hur implementeringen i läkemedelslagen ska gå till
Läkemedelsverket har gjort en utredning som nu är klar och nyligen överlämnades till regeringen. Den lanserar fyra byråkratiskt krångliga modeller för hur den alternativa medicinen kan föras in i läkemedelslagen.
Regeringen säger sig nu hålla på att bereda ärendet och ska fatta beslut om eventuella nödvändiga lagändringar så snabbt som möjligt.
Av Redaktionen