En massa risgrynsgröt kvar från julafton? Sväng ihop en klassisk saffranspannkaka som funkar lika bra som dessert som mellanmål och servera med bär och någon form av grädde. Detta recept är fritt från vitt socker och mjölk.
Skaparna bakom detta nyskapande recept, som även innehåller en modern twist i form av zucchini (!), kommer från äkta paret och kostrådgivarna Jenny och Magnus Andersson. De driver sajten och Instagram-kontot ”Under vårt tak” och nu är aktuella med boken ”Adventsmys & glöggfest” (Isaberg förlag). Den är full av recept på julens alla godsaker som alla är fria från vitt socker, mejerier och gluten, för att kunna passa även känsliga magar och olika intoleranser.
ÄS OCKSÅ: Varm äppeldryck med ingefära
Ingredienser
För 4-6 personer
1 kg zucchini/squash
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokossocker
0,5 g saffran
4 st ägg
Topping: Hackad mandel
LÄS OCKSÅ: Hälsoeffekterna hos julens kryddor
Gör så här
Förbered zucchinipurén:
Skala din zucchini och dela i bitar.
Lägg ner zucchinibitarna i en kastrull.
Häll på vatten och låt dem koka mjuka, ca 15–20 minuter. Häll av vattnet.
Mixa med hjälp av stavmixer till en slät puré.
Häll över i en sil och låt vattnet rinna av, låt stå tills den svalnat och så mycket av vattnet som möjligt runnit av.
Pannkakan:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mät upp och blanda samman mandelmjöl, kokossocker och saffran i en bunke. Rör om.
Tillsätt äggen och rör om till en slät smet.
Häll ner den avsvalnade zucchinipurén. Rör samman allt till en fin smet.
Smörj en ugnssäker form med ghee och häll ner smeten. Hacka och strö på mandel.
Grädda mitt i ugnen i ca 55 minuter tills den börjar få lite färg och känns torr på provstickan.
Servera saffranspannkakan ljummen med lite lingonsylt eller björnbärssylt och eventuellt lite vispad kokosgrädde smaksatt med äkta vanilj.
LÄS OCKSÅ: Saffran ger känslomässig balans och bättre sömn
Av Carolina Eriksson