Annons
Annons

Snällhet kan förbättra världen över en natt – elakhet aldrig

Det måste vara viktigare att vi bryr oss om varandra än att tävla om vem som har högst status skriver retorikkonsulten Filip Reineby. I denna debattartikel vill han göra oss uppmärksamma på vikten att visa vår välvilja i både ord och handling.

Redaktionen

6 januari, 2018
Snällhet kan förbättra världen över en natt – elakhet aldrig
Dela inlägget

Det måste vara viktigare att vi bryr oss om varandra än att tävla om vem som har högst status skriver retorikkonsulten Filip Reineby. I denna debattartikel vill han göra oss uppmärksamma på vikten att visa vår välvilja i både ord och handling.

Vid två tillfällen hösten 2017 upprörs krönikörer i Aftonbladet över stockholmarnas elakhet, ovänlighet och egoism. Två andra som skrivit om sin avsky för detta beteende är Laila Bagge och Annika Leone. Samtliga beskriver hur stockholmare knuffar sig fram i tunnelbanan, mataffären eller på krogen för att komma först, utan ett tecken på att be om ursäkt. Hur de vägrar visa hänsyn och respekt mot sina medmänniskor och att de flesta verkar bry sig mer om sitt rykte, sin status och förnämlighet än att vara snälla.

Peter Kadhammar ger som exempel i sin krönika en händelse på ettans buss genom centrala Stockholm. Ingen av de icke-handikappade passagerarna som verkar vara i åldrarna 20-45 reser sig upp från handikapplatserna de sitter på för att ge plats åt den äldre damen med rullatorn som precis stigit på efter att med stor möda kämpat sig igenom snökaoset. Inte ens när mannen i kostym blir tillfrågad om han snälla kan tänka sig att ge sin plats åt den äldre damen, sittplatsen som är hennes rättmätiga plats som pensionär, tittar han upp. Inte en min. De övriga passagerarna runt omkring som hört frågan och sett mannens reaktion tittar snopet och obekvämt runt omkring sig, men även de sitter bestämt kvar medan de undviker den äldre damens nästan tårfyllda blick.

Bägge krönikorna i Aftonbladet belyser hur dåligt människor i Stockholm mår av detta beteende hos sina medmänniskor. Jag kan själv förstå och relatera till det som skrivs. De gånger jag har besökt Stockholm har även jag upplevt det. Jag vill påpeka att stockholmarna självklart inte är de enda som beter sig illa. De får stå som exempel för ett illvilligt beteende som självklart inte heller gäller alla invånare i staden. Det behöver inte ens vara ett typiskt beteende för just Stockholms stad.

LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: ”Att be är att öka hållbarheten”

Det finns dock stor nytta med att belysa den här problematiken. Vi behöver se verkligheten. Detta katastrofala beteende är något som angår oss alla. Vi är alla en del av problemet och en del av lösningen. Vi har låtit respektlöshet och elakhet ta sig in i vårt samhälle. Vi har till och med normaliserat det och nästan börjat idolisera människor som beter sig som svin och bara tänker på sig själva.

Varför tillåter vi människor att inte vara snälla? Varför låter vi de människor som gått över lik för att nå framgång inspirera oss? Det finns ett enkelt och tydligt svar på detta, som jag ska återkomma till snart.

Jag har i hela mitt liv upplevt detta ”tänka-på-sig-själv-skita-i-alla-andra” klimat. Det fanns i grundskolan, på gymnasiet och på fotbollträningarna. Det fanns i omklädningsrummet och på festerna. Det fanns på min första arbetsplats och det har funnits på nästan alla arbeten därefter. De arbetsplatser som aktivt arbetat för en vänlig företagskultur är de jag mått bäst på. Dessa har även varit de mest framgångsrika av företagen jag arbetat för, vilket säger en del. Det är dags att vi börjar aktivt arbeta för en förändring.

LÄS OCKSÅ: ”Att inte hela tiden prestera är en prestation i sig”

Varför tillåter vi oss att inte vara snälla?
Varför uppmuntrar vi varandra att gå över lik och bara tänka på oss själva för att nå framgång? Varför jobbar vi inte hårdare för en förändring?

Svaret är enkelt och kort. Det är lättare och bekvämare att vara elak. Det är jobbigt och obekvämt att vara den som står upp för det rätta. Att vara den som säger ifrån när andra beter sig dåligt. Det är lättare att vara tyst. Det är ansträngande att vara den som ger upp sin plats åt den äldre kvinnan, eftersom vi då måste offra något. Det är lättare att låtsas som ingenting och sitta kvar, skammen kan vi förtränga så småningom.

Varför ska du le, vara vänlig och låta någon annan gå före dig i tunnelbanan? Varför ska du göra ett skit för någon annan? Ingen annan i världen bryr sig ju?
Jodå, vi är några som bryr oss.

LÄS OCKSÅ: Grabbar – vi måste hjälpas åt att tämja vår inre tjur

Därför begär jag något av dig
Jag begär av dig att arbeta varje dag för att fatta bättre beslut, göra godare handlingar och ha ett välvilligare beteende. För jag vet att i slutändan är det inte bara jag eller några få andra som straffas för att du inte är snäll. Det är inte bara de du knuffar undan på tunnelbanan som mår dåligt. Det är inte bara den äldre damen som har ont i ryggen som vill börja gråta för att du inte visar henne välvilja. Det är i slutändan alla människor du möter. Dina kollegor, dina kunder, dina släktingar och dina barn.
För som Dominika Peczynski skrev, det elaka beteendet är smittsamt och går i en ond cirkel. När människor ser att du inte bryr dig om andra, så kommer de ta efter ditt beteende. Du är ansvarig för hur du beter dig och du är ansvarig för hur andra beter sig. Vi är alla ansvariga.

Vad tror du händer om ingen skulle bry sig?
Vad händer om jag och alla vi som slåss för ett bättre samhälle istället uppmuntrade till att fortsätta knuffa bort alla andra? Du vet liksom jag att om vi alla slutar ta goda beslut eller slutar bete oss välvilligt, då går allt skogen. Det skulle eskalera och det du först inte tyckte gjorde något, kommer sedan tagit sådana proportioner att du önskade att allt vore ogjort. Du som är snäll; fortsätt för det är värt det. För er som inte bryr er och knuffar bort alla andra eller ni som ser på utan att våga säga ifrån; kom igen! Det är dags nu. Det är dags att vara den som gör det rätta.

Glöm aldrig. Snälla människor kan förbättra världen över en natt – elaka människor förbättrar den inte alls.

Filip Reineby

Filip Reineby är retorikkonsult och motivationstalare

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt. Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Filip Reineby
Yrke: Utbildad retorikkonsult vid Örebro universitet. Filip såg sitt talhandikapp som en utmaning och utbildade sig inom talekonsten retorik och är numera verksam som motivationstalare och retorikkonsult. Finalist i UnionenPitch 2017.
Läs mer om Filip på hans hemsida.

Annons
Annons