Annons

Snooza på morgonen bra för hjärna och sömnkvalitet

Det har tidigare påståtts att det är dåligt för både sömnkvaliteten och hjärnan att snooza på morgonen. Men ny forskning visar att det tvärtom är bra för oss – det kan göra oss piggare och mer snabbtänkta!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
21 oktober, 2023
Kvinna i sängen med kudden över huvudet trycker på väckarklockan

Det är nog många av oss som snoozar regelbundet, alltså trycker på snooze-knappen när klockan ringer på morgonen och somnar om. Snoozande har dock påståtts ge negativa effekter på hjärnans förmåga att vakna, och på vår sömnkvalitet – dock utan att några vetenskapliga bevis för detta har visats.

Tina Sundelin är forskare på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet och har forskat på hur vanligt det är att vi snoozar, samt hur det påverkar sömn, trötthet, mentala förmågor och humör.

LÄS OCKSÅ: Svårt att sova? L-teanin och GABA ger bättre sömn

Kvällsmänniskor snoozar mest

Snoozande visade sig vara vanligast bland ”kvällsmänniskor” och bland unga vuxna. Anledningen är helt enkelt att man är för trött för att gå upp när klockan ringer. Det visade den första delen av studien där 1732 personer fick svara på frågor om sömn och snoozvanor.

I studiens andra del ingick 31 personer, tillika regelbundna snoozare, som fick sova i Stockholms universitets sömnlabb vid två tillfällen. Där mättes deras sömn i detalj genom tester direkt efter att de vaknat, respektive 40 minuter efter. En morgon fick de snooza i 30 minuter och en morgon skulle de gå upp direkt när klockan ringde.

Annons

Snoozande gav bättre kognitiva förmågor

Och studiens resultat visar att snoozande personer generellt sett sover lite kortare tid och i högre utsträckning är dåsiga på morgonen jämfört med de som aldrig snoozar.

– Men vi såg inga negativa effekter av att snooza på kortisolutsöndring, morgontrötthet, eller humör och inte heller några störningar på nattsömnens kvalitet, säger Tina Sundelin på Stockholms universitets egen hemsida

Vidare såg man att när deltagarna fått snooza var de även lite mer snabbtänkta precis när de gått upp. De presterade även lite bättre på kognitiva tester.

Men man ska förstås ha i åtanke att studien bara bestod av personer som regelbundet snoozar och har lätt för att somna om på morgonen, och att snoozning antagligen inte passar alla, tillägger Tina Sundelin.

I ett inslag på SVT tar Tina Sundelin även död på tre myter som förknippas med att snooza.

Annons

Stämmer det att snoozande…

1. …får dig att känna dig tröttare?

Det stämmer inte, alla kände sig mindre trötta 40 minuter efter att de vaknat än när de precis vaknat, det fanns ingen skillnad mellan de som snoozat och de som inte gjort det. Personerna var lika pigga/trötta.

2. …förstör nattsömnen?

Så länge snooze-tiden bara är 30 minuter, som i studien, och inte två timmar, så förstör inte snoozande nattsömnen.

3. …förstör djupsömnen?

Det stämmer inte alls; snarare var det ingen av testpersonerna som befann sig i djupsömn när de tryckte på snooze. Men när de fick snooza en extra halvtimme så var det några av deltagarna som fick en stunds djupsömn på morgonen.

Källor: Stockholms universitet och SVT

Annons