Historia
Spiskummin är en mycket gammal kryddväxt. Den kommer ursprungligen från Egypten och har odlats i tusentals år i Mellanöstern, Indien och Kina. Spiskummin omnämns i bibeln. Den spelade en framträdande roll i antikens gastronomi och medicin. Hippokrates ansåg att spiskummin var verksam mot gulsot, feber och lungsjukdomar och den användes även mot kvinnosjukdomar. Under medeltiden användes det flitigt mot magbesvär men symboliserade kärlek och trohet. Spiskummin är även en viktig ingrediens i kryddblandningar som t.ex. curry.
Form
Torkad spiskummin kan användas både mald, vilket är vanligast, och som hela frön. Fröna är vanligtvis gulbruna. Spiskummin ska inte förväxlas med kummin (Carum carvi), vars smak är helt annorlunda. Det förekommer dock att spiskummin felaktigt kallas kummin, t.ex. i recept. En orsak till att sådan förväxling ibland sker är att det engelska namnet för spiskummin är cumin. Vanlig kummin heter caraway på engelska.
Kemi och botanik
Spiskummin är en spröd, ettårig flockblomstrig ört mellan 10 och 50 cm hög. Stjälken är förgrenad. Bladen är uppdelade i 2 flikar, som blir 2–5 cm långa. Blommorna är vita eller rödlätta. Spiskummin och kummin tillhör samma familj, Umbelliferaefamiljen vilket är samma familj som morötter, dill och persilja.
Funktion och terapeutisk användning
• Matsmältningsfrämjande
• Väderspänningsfördelande
• Främjar tillverkning av pankreasenzymer nödvändiga för näringsupptag och optimal matsmältning
• Motarbetar menskramp
• Anticancerogen beträffande mag- och levertumörer
• Ökar leveravgiftningens enzymer.
Näringsinnehåll
1 tsk (ca 2 g) spiskummin innehåller i genomsnitt :
Kalorier 7,5 Protein 0,36 g
Fibrer 0,88 g Fett 0,44 g
Vatten 0,16 g Fibrer 0,22 g
Betakaroten 15,24 µg Folat 0,2 µg
Vitamin K 0,11 µg B3-vitamin 0,1 mg
Kalcium 18,62 mg Magnesium 7,32 mg
Fosfor 9,98 mg Kalium 35,76 mg
Spiskumminfrön samt pulver bör förvaras i en förvaringsburk av glas på en mörk och torr plats. Pulvret håller i 6 månader, medan fröet kan hålla sig färskt i cirka 1 år.
Dosering
½–2 tsk (1–4 g) i matlagning.
Toxicitet
Ingen känd vid användning under 2 msk dagligen.
Kontraindikation
Undvik eller använd försiktigt under graviditeten.
Interaktioner
Inga kända.
Beredningsform
Använd färska eller torkade frön. Används ofta i indisk och mexikansk matlagning. Finns i kryddblandningar såsom garam masala och curry. Använd även i grytor, soppor, stekt mat, surkål m.m.
Exempel på studier, referenser
Kummin motverkar uppkomst av koloncancer hos möss
Kamaleeswari M. et al. ”Effect of dietary caraway (Carum carvi L.) on aberrant crypt foci development, fecal steroids, and intestinal alkaline phosphatase activities in 1,2-dimethylhydrazine-induced colon carcinogenesis”. Toxicol Appl Pharmacol, 2006;214:290-6.