Lök förhöjer smaken i allt från soppor och grytor till såser och sallader. Den kan tillredas på många sätt – du kan hacka, steka, ugnsbaka och koka den. Lök är dock allra nyttigast att äta rå, men om det är svårt – dränk den i någon matolja och låt oljan dra in en stund så blir den lättare att äta. Och om du steker, kokar eller ugnsbakar den så blir smaken mildare.
Inget kök utan lök brukar man säga, för lök är svår att tröttna på och förutom att den är så god och lätt att använda gör den underverk för hälsan.
LÄS OCKSÅ: 10 goda livsmedel som hör hösten till
4 goda skäl att äta mer lök
- Gul och röd lök innehåller antioxidanten quercetin som är bra för immunförsvaret vilket gör att den motverkar förkylningar.
- Den innehåller en hel del av proteiner, fibrer, krom och C-vitamin.
- Lök är prebiotika, det vill säga, den ger näring åt våra nyttiga tarmbakterier och gör gott för tarmfloran.
- Främjar hjärt-kärlhälsan, sänker blodsocker och kolesterol, har en inflammationsdämpande förmåga samt en viss blodförtunnande effekt.
Svavel ger tårfyllda ögon
Matlök är en familj av lökväxter och dit hör också gräslök, purjolök, vitlök. Du kanske inte visste att lök innehåller socker? Det är sockret som gör löken brunaktig i färgen när du steker den.
Att tårarna rinner och det svider till i ögonen när du skär en gul rå lök har med svavelhaltiga ämnen att göra som sprider sig i luften. Om du har tid så kan du låta löken ligga i kallt vatten i en kvart, för då avger den inte de ämnen som får ögonen att tåras. Den röda löken är mildare och ger sällan sveda eller tårar.
Historiskt sett har vi odlat lök i mer än 5 000 år och löken kommer från Asien ursprungligen. Det var romarna som introducerade den i Europa på 1100-talet. Christoffer Colombus lär ha tagit med lök när han landsteg i Nordamerika.
Av Inger Palm