Lök är allra nyttigast att äta rå, det kan kanske var svårt, men dränk den i någon matolja och låt oljan dra in en stund så blir den lättare att äta. Om du steker, kokar eller ugnsbakar lök blir smaken mildare. Lök förhöjer smaken i allt från soppor och grytor till såser och sallader. Inget kök utan lök brukar man säga, för lök är svår att tröttna på och förutom att den är så god och lätt att använda gör den underverk för hälsan.
Lök har funnits i 5000 år
Gul och röd lök innehåller antioxidanten quercetin som är bra för immunförsvaret vilket gör att den motverkar förkylningar. Den innehåller en hel del av proteiner, fibrer, krom ochC-vitamin. Lök är prebiotika, det vill säga, den ger näring åt våra nyttiga tarmbakterier och gör gott för tarmfloran. Lök främjar hjärt-kärlhälsan, den sänker blodsocker och kolesterol, har en inflammationsdämpande förmåga samt en viss blodförtunnande effekt.
Matlök är en familj av lökväxter och dit hör också gräslök, purjolök, vitlök. Du kanske inte visste att lök innehåller socker? Det är sockret som gör löken brunaktig i färgen när du steker den.
Att tårarna rinner och det svider till i ögonen när du skär en gul rå lök har med svavelhaltiga ämnen att göra som sprider sig i luften. Om du har tid så kan du låta löken ligga i kallt vatten i en kvart då avger den inte de ämnen som får ögonen att tåras. Den röda löken är mildare och ger sällan sveda eller tårar.
Historiskt sett har vi odlat lök i mer än 5 000 år och löken kommer från Asien ursprungligen. Det var romarna som introducerade lök i Europa på 1100-talet. Christoffer Colombus lär ha tagit med lök när han landsteg i Nordamerika.
Av Inger Palm