Annons

Se största supermånen på nästan 70 år

Fullmåne är ett begrepp. Blodmåne ett annat. Snart har du chansen att se ytterligare en typ av måne: Supermåne. Fenomenet inträffar var 13:e månad men den här gången rör det sig om en speciell supermåne - den största på 68 år! Större än så kan du inte se månen från jorden.

Redaktionen

12 november, 2016
Se största supermånen på nästan 70 år
Dela inlägget

Fullmåne är ett begrepp. Blodmåne ett annat. Snart har du chansen att se ytterligare en typ av måne: Supermåne.
Fenomenet inträffar var 13:e månad men den här gången rör det sig om en speciell supermåne – den största på 68 år! Större än så kan du inte se månen från jorden.

Vill du få bevittna ett naturfenomen som heter duga ska du titta ut genom fönstret den 13 november, natten mot måndag.
Då kommer nämligen den största supermånen sedan 1948 inträffa, enligt CNN.

Läs också: Påvens 10 bästa råd för lycka

Månen så nära jorden den kan vara
En så kallad supermåne är ingenting jätteovanligt. Det inträffar ungefär var 13:e månad när solen och månen är uppradade på en linje. Men – denna gång är månen ovanligt stor. Varför sker detta då? Jo, för att månens omloppsbana runt jorden inte är helt rund och månens avstånd till jorden på grund av detta varierar. Denna gång kommer månen så nära jorden som den bara kan.

Supermåne över Tyskland 2011
Supermåne över Münster, Tyskland, 19 mars 2011. Foto: Wikimedia Commons.

Ljusare än vanligt
Vid en vanlig supermåne befinner sig månen endast 356 509 kilometer från jorden, vilket innebär att den ser 12-14 procent större ut än vanligt – och att ljusstyrkan ökar med 30 procent, skriver Illustrerad vetenskap.
Det vi har att vänta oss nu är alltså ännu större.

Annons

Läs också: 12 uppfinningar som ska hjälpa till att rädda världen

Då har du störst chans att se fenomenet
I Sverige ser du den unika supermånen bäst mellan 02.10 och 06.00 natten mot den 14:e november. Månen syns förmodligen som bäst från runt klockan 04.00. Strax efter klockan 06.00 går månen ner i Sverige igen. Troligen ses den ovanligt stora fullmånen dock hyfsat bra även nästa natt. Men – för att fenomenet ska kunna bevittnas krävs även klar väderlek.

Nästa chans inte förrän år 2034
Så vill du ta chansen att se månen så stor som den bara kan upplevas från jorden ska du hoppas på klart väder och ställa klockan på förslagsvis 04.00 natten mot måndag den 14:e november.
Det gäller att passa på för nästan månen är så här extremt stor inträffar inte förrän år 2034, enligt CNN.

Missar du chansen kommer en ny supermåne på Lucia, natten till den 14:e december. Men den månen är inte lika stor som novembermånen och dessutom förhindrar den en annan vacker syn – ett meteorregn som enligt NASA inträffar vid samma tidpunkt.

Teorier om påverkad sömn vid full måne
Det är en populär uppfattning att vår sömn påverkas av fullmånen. Internationella forskare har länge försökt att komma till en vetenskaplig slutsats. Däribland forskare vid Sahlgrenska akademin – vars studer visar att vi sover i genomsnitt 20 minuter kortare när månen är full. Studien byggde på en undersökning av 47 unga friska individer mellan 18 och 30 år och ger stöd åt teorin att måncykeln påverkar sömnen.
Även en schweizisk studie från 2013 visade att människors sömn påverkas av fullmånen. Den totala sömntiden minskade med 20 minuter och det tog fem minuter längre att somna. Dessutom förlängdes den ytligare REM-sömnen, där merparten av vårt drömmande tros äga rum, med 30 minuter.

Annons

Sömnforskare: ”Tyder på inbyggd biologisk klocka som påverkas av månen”
Vid den svenska studien vid Sahlgrenska akademin tycktes påverkan på REM-sömnen dock vara större under nymåne än fullmåne. Även sömnstörningar vid bullerljud undersöktes i studien och när forskarna analyserat sina data upptäckte de att känsligheten, mätt som aktiviteter i hjärnbarken, är större under fullmåne. Känsligheten gäller båda könen medan effekten på insomning och total sömntid bara syntes hos män.
– Sovrummen i våra sömnlaboratorier saknar fönster. Den noterade effekten kan alltså inte bero på påverkan från artificiell belysning. Det tyder på att det kan finnas någon slags inbyggd biologisk klocka som påverkas av månen, liknande den som styr vår dygnsrytm, kommenterade Michael Smith, sömnforskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Studien Human sleep and cortical reactivity are influenced by lunar phase publicerades i Current Biology

Bildkälla: Newsner
Superblodmåne. Bildkälla: Newsner

Minns du superblodmånen 2015?
Natten till den 28 september 2015 inträffade en så kallad superblodmåne, något som Kurera rapporterade om. En superblodmåne innebär att supermåne och en så kallad blodmåne, total månförmörkelse, äger rum samtidigt.

Läs också: De 5 vanligaste sakerna man ångrar när man dör

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Fullmånar varierar i storlek på grund av den ovala formen på månens omloppsbana. Det är en ellips med en sida (perigeum) cirka 50 000 kilometer närmare jorden än den andra (apogeum). Vid perigeum ser månen ungefär 14 procent större ut och lyser 30 procent starkare än när månen befinner sig längst bort från jorden. En fullmåne vid perigeum för med sig högre tidvatten än vanligt. Skillnaden kan enligt NOAA röra sig om några centimeter. Den lokala geografin kan förstärka effekten till cirka 15 centimeter.
Källa: Wikipedia

Kommande förutspådda extrema supermånar:
14 november 2016
2 januari 2018
21 januari 2023
25 november 2034 (!)
13 januari 2036

Annons