Annons

”Strunta i friskvårdsinsatser och lägg fokus på vardagsmotion”

Strunta i friskvårdsinsatser som ändå sällan träffar rätt. Fundera istället på hur du kan få in mer vardagsrörelse på jobbet – och hur du bäst tar pauser. Det menar PT:n och träningsprofilen Lovisa ”Lofsan” Sandström.

Redaktionen

23 september, 2019
”Strunta i friskvårdsinsatser och lägg fokus på vardagsmotion”
Dela inlägget

Strunta i friskvårdsinsatser som ändå sällan träffar rätt.
Fundera istället på hur du kan få in mer vardagsrörelse på jobbet – och hur du bäst tar pauser.
Det menar PT:n och träningsprofilen Lovisa ”Lofsan” Sandström.

Vi har i allt större utsträckning en yrkesverksam grupp som jobbar framför en dator med administrativa yrken i stillasittande positioner.

Många av oss kompenserar vår fysiskt inaktiva arbetsdag med träning, både för samvetets skull men också för att orka jobba, orka vara stilla utan att få ont i kroppen och hantera stress.

LÄS OCKSÅ: Varannan anställd har ett stillasittande jobb

Men träning ett par gånger i veckan kan inte kompensera för att man är stilla många timmar mellan passen. Har man ett jobb där man sitter 6-8 timmar per dag, lågt inslag av vardagsmotion och en fritid som inte är fysiskt aktiv har man ändå en förhöjd risk för ohälsa.

Annons

Jag får ofta frågor om hur man ska träna för att inte få ont när man jobbar. Smärta från rygg, axlar, och nacke där man inte hittar något fel på vävnaden blir i princip alltid bättre av fysisk aktivitet där cirkulationen ökar och kroppen får möjlighet att själv utsöndra smärtlindrande hormoner.

Det absolut värsta med den här typen av smärta och besvär är att vara helt stilla. Men blanda inte ihop prestationsinriktad träning med den typ av fysisk aktivitet kroppen behöver för att vara smärtfri i vardagen.

LÄS OCKSÅ: Tips för en hälsosammare arbetsdag

Å andra sidan möter jag regelbundet människor som säger ”jag har ett fysiskt aktivt jobb så jag behöver inte träna.”

Många yrken med den typen av inriktning klassas ofta som riskmiljöer med monotona rörelser, med tunga lyft, vridningar och rotationer under belastning, risk för vibrationsskador och stressfyllda på grund av hög ljudvolym eller pressade produktionsscheman.

Annons

För att klara av den typen av arbetsmiljö både ur stressynvinkel och för att förebygga smärta behöver många träna kompensatoriska rörelser och belasta de muskler som inte används i arbetsuppgifterna. Många lyft åt vänster i arbetet behöver kompenseras på något sätt åt höger.

Mycket tid i framåtfällda positioner behöver balanseras upp med sträckningar uppåt eller bakåt och så vidare.

LÄS OCKSÅ: Skadar ditt jobb hälsan?

Vill man ha hälsa i fokus på sin arbetsplats bör man ställa sig frågorna:

Vad innebär att ta en paus för mig?

Är det att äntligen få sätta sig på rumpan en stund, stoppa in musik i öronen och bara vara stilla i lugn och ro en stund eller betyder en paus i arbetet att man ställer sig upp, sträcker på sig lite extra, och går och hämtar en kopp kaffe?

Är ”stilla” eller ”rörelse” din paus under dagen?

Vägen till hälsa är individuell och behöver ta avstamp i den livsstil du har just nu.

Av PT:n och träningsprofilen Lovisa ”Lofsan” Sandström som är aktuell med boken ”Bli hälsoklok”.

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar. Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

 

 

Annons