Somriga rullar i rispapper som du enkelt kan äta med händerna. Perfekt som picknickmat på sommarutflykten.
Variera med dina favoritgrönsaker eller annan fyllning, till exempel räkor.
Portioner: 13
Ingredienser
Summer rolls (12-15 rullar)
1 paket rispapper
2 nektariner
1 stor polkabeta, tunt strimlad
2 morötter
3 salladslökar
1/2 gurka
1 paprika
1 avokado
en bit strimlad rödkål
en näve babyspenat
en knippe av vardera färsk gräslök och koriander
sesamfrön
Chili-dipp
I den här dippen används xantan för att ge dippen en tjockare och härlig konsistens, detta går att köpa i hälsofackhandeln.
1/4 rödlök
3-4 cm chili, gärna både röd och gul
Saften från ca 5 cm bit ingefära
1 vitlöksklyfta
2 msk äppelcidervinäger
2 msk lönnsirap
Salt
3 krm xantanpulver
1 dl vatten
Jordnöts-dipp
3/4 dl jordnötssmör
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk lönnsirap
2 msk japansk soja
Saften av cirka 5 cm bit ingefära
2 msk vatten
1 krm korianderpulver
1 krm spiskummin
salt
► Läs också: Mår jag bättre utan gluten? Näringsexperten svarar
Gör så här
Summer rolls
Skär all frukt och grönsaker i tunna strimlor. Lägg allt på en tallrik så du har det nära tillhands. Ta ett ark rispapper och doppa i hett vatten tills det blir mjukt. Lägg rispappret på en plan yta, till exempel en skärbräda. Lägg sedan en blandning av grönsaker, lite sesamfrön och örter långt ner på papperet och rulla rispappret runt ett varv, vik in sidorna och fortsätt rulla. Upprepa proceduren med resterande ingredienser.
Chili-dipp
Finhacka lök, vitlök och chili. Riv ingefära och pressa ut saften som blandas med äppelcidervinäger, lönnsirap och vatten. Smaka av med salt. Vispa ner xantanpulvret och låt dippen stå ett tag tills den har blivit lite tjockare i konsistensen.
Jordnöts-dipp
Riv ingefäran och pressa ut saften som blandas med övriga ingredienser. Smaka av med salt. Beroende på om du använt ett saltat jordnötssmör eller inte kan saltmängden variera. Tillsätt lite mer vatten om du vill ha en lite lösare dippsås.
► Läs också: Bästa efterrätterna i sommar – för dig som vill leva nyttigt
Recept, text och foto av Maya Dilek
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!