Annons

Surströmmingstider! Därför ska unga vara extra försiktiga

Äntligen ropar vissa! Nej, fy farao, utbrister andra och rynkar på näsan. Surströmming är lite som opera, antingen älskar man det eller så avskyr man det. Men oavsett ska man känna till att strömming ofta innehåller höga halter miljögifter som lagras i kroppen och förs över till framtida barn, varnar nu Livsmedelsverket.

Redaktionen

15 augusti, 2016
Surströmmingstider! Därför ska unga vara extra försiktiga
Dela inlägget

Äntligen ropar vissa! Nej, fy farao, utbrister andra och rynkar på näsan.
Surströmming är lite som opera, antingen älskar man det eller så avskyr man det.
Men oavsett ska man känna till att strömming ofta innehåller höga halter miljögifter som lagras i kroppen och förs över till framtida barn, varnar nu Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
– Så för alla unga surströmmingsälskare är det smart att passa på nu och skippa strömmingen resten av året, råder toxikologen Emma Halldin Ankarberg.

Efter kräftsäsongen – eller kanske mitt i den – tar surströmmingen vid. Traditionellt sett har inträffar surströmmingspremiären den tredje torsdagen i augusti. Men det finns de som kanske bör fortsätta med kräftorna en stund till istället…
Egentligen alla, men särskilt alla de unga som vill få barn i framtiden, bör nämligen iaktta försiktighet när det gäller intaget av strömming. Fisken kan nämligen innehålla höga halter dioxin och PCB, miljögifter som lagras i kroppen och förs över till framtida barn.
Så för alla unga som gillar surströmming är det smart att passa på nu – och skippa strömming resten av året, skriver Livsmedelsverket i sitt pressmeddelande.

Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Höga halter visar prover
Det är oftast större strömming från Bottenhavet som används till surströmming. De senaste data som Livsmedelsverket har över halterna av dioxin och PCB i strömming från Bottenhavet är från 2014.
– 2014 var halterna fortfarande höga. Det var tyvärr väntat eftersom halterna sjunker så långsamt. I år följer vi upp med nya prover på strömmingen, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Läs också: Därför ska du äta fiskolja

Annons

Förs över till barnet vid graviditet och amning
Dioxin och PCB är miljögifter som lagras i kroppen under hela livet och sedan förs över till barnet vid graviditet och amning. Barn är känsligare för dessa ämnen än vuxna, därför bör barn (både flickor och pojkar), ungdomar och kvinnor som vill få barn i framtiden inte äta strömming och annan fisk med höga halter dioxin och PCB oftare än två, tre gånger per år.
– Så för alla unga surströmmingsälskare är det smart att passa på nu, och skippa strömmingen resten av året, fortsätter Emma Halldin Ankarberg.
För kvinnor som har passerat barnafödande ålder och för män går dock det bra att äta strömming en gång i veckan, resonerar Livsmedelsverket.

Läs också: Bra alternativ till alkoholfria nubbar

Lista: Fisk med höga halter dioxin och PCB
De fiskar som kan innehålla höga halter av miljögifterna dioxin och PCB är:

• Strömming/sill från Östersjön inklusive Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart, men den kallas ”strömming” norr om Kalmar och ”sill” söder om Kalmar).
• Vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken, samt Vänern och Vättern.
• Vildfångad sik från Vänern och Vättern.
• Vildfångad röding från Vättern.

Läsa mer?
Råd om fisk med höga halter dioxin och PCB
Råd om fisk – hitta ditt sätt
Fakta om dioxin och PCB

Annons

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons