Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Yrke: Journalist och redaktör
Aktuell: Som ny projektledare för Sweden Natural Organic Cosmetics, branschorganisation för naturlig skönhet och hudvård. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards.

Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord med Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Branschorganisationen Sweden Natural Organic Cosmetics startades på initiativ av landets fem ledande varumärken inom naturlig, ekologisk hud- och skönhetsvård med syfte att sprida kunskap och få fler att förstå vikten av att gå över till naturlig hudvård. I dag har föreningen drygt 60 medlemmar som representerar över 100 märken. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards där de bästa produkterna utses.

Du har tagit över rodret för NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng, hur känns det?
– Det är verkligen jätteroligt! Jag var ju med från början 2014 och hjälpte till med lite pressarbete när NOC Sweden startades. Nu känns det som att cirkeln är sluten.

 

Vad hoppas du åstadkomma?
– Först vill jag förvalta det fina jobb som Henrik gjort, sedan finns det ju så himla mycket att göra. I år kommer vi bland annat att driva temat hormonstörande ämnen, vi vill helt enkelt uppmärksamma konsumenter och producenter om att konventionell hudvård faktiskt innehåller ämnen som påverkar hormonerna i kroppen.
I vissa andra länder är medvetande betydligt större berättar Susanne, och nämner Danmark som exempel, där rekommenderas gravida kvinnor att undvika syntetiska parfymer då de ofta innehåller ftalater som är hormonstörande.
Susanne fortsätter:
– Jag vill förstås att fler producenter av naturlig hudvård ska upptäcka NOC och bli medlemmar. För ju fler vi blir, desto starkare röst får segmentet.

LÄS OCKSÅ: Ex-modellen Mette Picaut tar priset för naturlig hudvård

Även privatpersoner kan vara medlemmar
Och det är inte bara producenter och importörer av naturlig hudvård som kan vara medlemmar i NOC Sweden, även privatpersoner kan bli stödmedlemmar eller för den delen den som driver ett företag som delar NOCs värderingar och värnar hållbara produkter för både hälsa och miljö.

Du är ju även skönhetsredaktör på tidningen Hälsa, hur ser du på utveckligen av naturlig hudvård de senaste tio åren?
– Det har verkligen vuxit. Från att naturkosmetik haft en lite mossig stämpel till att det idag innehåller effektiva ingredienser och har ett snyggt utseende. Även stora konventionella varumärken tar fram ekologiska hudvårdsserier, ett tecken på att de ser en stor marknad menar Susanne.

Hur ser intresset ut hos konsumenterna?
– Efterfrågan har ökat och jag upplever fler och fler blir nyfikna och vill veta mer om naturlig hudvård.

LÄS OCKSÅ: Kureras expert – en av de mest inflytelserika inom grön skönhet

Hur har utbudet förändrats?
– Det har förändrats både när det gäller innehåll, design på förpackningar och försäljning. I dag görs det ekologiska produkter med effektiva ingredienser och där designen är snygg och exklusiv. Många som lägger pengar på hudvård vill att burkarna också ska se attraktiva ut i badrumsskåpet. Enligt NOC Swedens senaste marknadsdata växte försäljningen av ekologisk och naturlig hudvård med 26 procent 2018.
Men även om intresset ökar utgör de ekologiska och naturliga produkterna fortfarande bara cirka fem procent av den totala marknaden för hudvård och kosmetik berättar Susanne.
– Men segmentet fortsätter att ta marknadsandelar och fram till 2025 förväntas en tillväxttakt på 10-15 procent per år.

Hur skulle du helst vilja se att utvecklingen ser ut?
– Jag vill förstås att fler ska välja naturliga hudvårdsprodukter för hälsan, men framförallt för miljön. Sedan är mitt egna motto "less is more", både när det gäller antal produkter i badrumsskåpet, mängden ingredienser och hur förpackningen ser ut. Jag föredrar mindre konsumtion oavsett vilka varor det gäller så jag hoppas att fler ska upptäcka att de inte behöver ha tio olika krämer i ansiktet under en dag.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Saknad jurymedlem och ambassadör
Svenska Akademiens förra ständiga sekreterare Sara Danius som nyligen gick bort, har tidigare medverkat i NOCs jury och var då ett ansikte för Organic Beauty Awards.
– Det var verkligen jätteroligt att hon ville vara en ambassadör för Organic Beauty Awards 2019. Vi tycker förstås det är jättesorgligt att hon gick bort alldeles för tidigt och våra tankar går till hennes familj.

Kureras expert Johanna Bjurström är en av de nominerade till Who is Who in green beauty Scandinavia. Varför är det viktigt att uppmärksamma de som arbetar med grön skönhet?
– För att de är hela branschens ambassadörer och sprider kunskap om naturlig hudvård i sina kanaler.

LÄS OCKSÅ: Maria Åkerberg bygger frisk hud på naturlig väg

Slutligen, vad ska man säga till de som ännu inte tagit klivet och inte förstår varför de ska välja ekologisk och naturlig hudvård?
– Huden är vårt största organ och påverkas av allt vi smörjer på den, ämnen i krämer och andra produkter kan komma in i kroppen, särskilt om man har ett öppet sår.
En annan minst lika viktig aspekt är miljön enligt Susanne. Det kommer ut stora mängder kemikalier i våra vatten när vi till exempel använder starka schampon och duschprodukter, berättar hon.
– Det är i våra sjöar och vattendrag som effekten av hormonstörande ämnen märks tydligast, genom att det påverkar fortplantningsförmågan hos fiskar och andra vattenlevande organismer.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Yrke: Journalist och redaktör
Aktuell: Som ny projektledare för Sweden Natural Organic Cosmetics, branschorganisation för naturlig skönhet och hudvård. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

 

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år. 

 

En grupp festklädda personer sjunger ihop

Hög sång ökar risken för smittspridning av covid-19

Forskning

Sjunger du i kör eller vill gå på konsert och sjunga med i publiken framöver? Då gör du bäst i att sjunga mjukt, med distans – och kanske även med munskydd. Forskare vid Lunds universitet har nämligen upptäckt att högljudd, konsonantrik sång sprider mycket aerosolpartiklar till omgivningen via luften. 

Ny undersökning: Därför tiger vi om kvinnohälsa

50 +

Pinsamma besvär som sopas under mattan, tabun och kompakt tystnad. Tre av fem kvinnor upplever att det inte talas om kvinnors hälsa och intima upplevelser öppet, visar en ny undersökning – något som leder till oro och att vi lider i onödan. – Samtidigt förändras det här i snabb takt. Kvinnor idag vill ha svar, säger naprapaten Katarina Woxnerud.

Liten hund ser olycklig ut och ligger ner bredvid sina matskålar

5 tecken på att din hund är stressad

Husdjur

För att kunna undvika att din hund hamnar i stressiga situationer (som även du själv blir stressad av kanske!) behöver du först känna igen tecknen på att din hund är stressad. Här är fem tecken som är bra att ha koll på – en del mer oväntade än andra.

 

Så fick Åse tillbaka sin energi

Hälsa

När Åses trötthet aldrig ville gå över misstänkte hon sköldkörtelrubbning. Men hennes besvikelse var stor när läkarundersökningen visade att hon låg inom normalvärdena. Vad berodde tröttheten då på? Åse sökte nya vägar. Ett tillskott med ashwaganda gav efterlängtad ork och energi tillbaka.

T-shirts hänger i rad i galgar på klädställning utomhus

Här är de miljövänligare textilvalen

Eko/miljö

Det är bäst för miljön att köpa second hand eller laga sina kläder. Men när du ändå behöver eller vill köpa nytt finns det bättre och sämre val att göra. Visste du till exempel att polyester framställs av olja, medan det naturliga valet hampa faktiskt tillför jorden näringsämnen?

echinacea blomma

Echinacea kan förebygga coronavirus

Forskning

Forskare världen över jobbar dygnet runt för att hitta ett botemedel eller en behandling som förebygger att vi smittas av coronavirus. Vacciner är under utveckling, men de dröjer. Men kanske finns svaret redan på apotekens och hälsokostaffärernas hyllor. Det tror Jan G Bruhn, professor i farmakognosi som menar att studien på echinacea som skydd mot coronaviruset är spännande.

 

 

Grön smoothie med topping, på ett brunt bord

Miss Raw’s superfoodsmoothie

Recept

Denna läckert gröna smoothie kommer från rawfoodkocken Anna Krigh och är perfekt om du på ett snabbt och enkelt sätt vill och behöver få i dig massor med näring och energi i form av frukt och grönt. Mixa och njut!

Kvinna på ett berg

”Vi behöver prata ännu mer om klimakteriet”

Kurera debatt

Plötsligt står du där och förstår inte vad som händer: Viktförändringar, nedstämdhet, sömnrubbning, stelhet, ont i kroppen och sämre träningsresultat. Precis så är det för många kvinnor. Klimakteriet drabbar oss plötsligt och många saknar kunskap om denna helt naturliga livsfas. Vi behöver prata ännu mer om hormoner, hälsan, kosten och träningen. Det skriver Christina Sundequist som är personlig tränare, föreläsare, certifierad kostrådgivare och hälsocoach i ett debattinlägg.