Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Yrke: Journalist och redaktör
Aktuell: Som ny projektledare för Sweden Natural Organic Cosmetics, branschorganisation för naturlig skönhet och hudvård. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards.

Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord med Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Branschorganisationen Sweden Natural Organic Cosmetics startades på initiativ av landets fem ledande varumärken inom naturlig, ekologisk hud- och skönhetsvård med syfte att sprida kunskap och få fler att förstå vikten av att gå över till naturlig hudvård. I dag har föreningen drygt 60 medlemmar som representerar över 100 märken. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards där de bästa produkterna utses.

Du har tagit över rodret för NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng, hur känns det?
– Det är verkligen jätteroligt! Jag var ju med från början 2014 och hjälpte till med lite pressarbete när NOC Sweden startades. Nu känns det som att cirkeln är sluten.

 

Vad hoppas du åstadkomma?
– Först vill jag förvalta det fina jobb som Henrik gjort, sedan finns det ju så himla mycket att göra. I år kommer vi bland annat att driva temat hormonstörande ämnen, vi vill helt enkelt uppmärksamma konsumenter och producenter om att konventionell hudvård faktiskt innehåller ämnen som påverkar hormonerna i kroppen.
I vissa andra länder är medvetande betydligt större berättar Susanne, och nämner Danmark som exempel, där rekommenderas gravida kvinnor att undvika syntetiska parfymer då de ofta innehåller ftalater som är hormonstörande.
Susanne fortsätter:
– Jag vill förstås att fler producenter av naturlig hudvård ska upptäcka NOC och bli medlemmar. För ju fler vi blir, desto starkare röst får segmentet.

LÄS OCKSÅ: Ex-modellen Mette Picaut tar priset för naturlig hudvård

Även privatpersoner kan vara medlemmar
Och det är inte bara producenter och importörer av naturlig hudvård som kan vara medlemmar i NOC Sweden, även privatpersoner kan bli stödmedlemmar eller för den delen den som driver ett företag som delar NOCs värderingar och värnar hållbara produkter för både hälsa och miljö.

Du är ju även skönhetsredaktör på tidningen Hälsa, hur ser du på utveckligen av naturlig hudvård de senaste tio åren?
– Det har verkligen vuxit. Från att naturkosmetik haft en lite mossig stämpel till att det idag innehåller effektiva ingredienser och har ett snyggt utseende. Även stora konventionella varumärken tar fram ekologiska hudvårdsserier, ett tecken på att de ser en stor marknad menar Susanne.

Hur ser intresset ut hos konsumenterna?
– Efterfrågan har ökat och jag upplever fler och fler blir nyfikna och vill veta mer om naturlig hudvård.

LÄS OCKSÅ: Kureras expert – en av de mest inflytelserika inom grön skönhet

Hur har utbudet förändrats?
– Det har förändrats både när det gäller innehåll, design på förpackningar och försäljning. I dag görs det ekologiska produkter med effektiva ingredienser och där designen är snygg och exklusiv. Många som lägger pengar på hudvård vill att burkarna också ska se attraktiva ut i badrumsskåpet. Enligt NOC Swedens senaste marknadsdata växte försäljningen av ekologisk och naturlig hudvård med 26 procent 2018.
Men även om intresset ökar utgör de ekologiska och naturliga produkterna fortfarande bara cirka fem procent av den totala marknaden för hudvård och kosmetik berättar Susanne.
– Men segmentet fortsätter att ta marknadsandelar och fram till 2025 förväntas en tillväxttakt på 10-15 procent per år.

Hur skulle du helst vilja se att utvecklingen ser ut?
– Jag vill förstås att fler ska välja naturliga hudvårdsprodukter för hälsan, men framförallt för miljön. Sedan är mitt egna motto "less is more", både när det gäller antal produkter i badrumsskåpet, mängden ingredienser och hur förpackningen ser ut. Jag föredrar mindre konsumtion oavsett vilka varor det gäller så jag hoppas att fler ska upptäcka att de inte behöver ha tio olika krämer i ansiktet under en dag.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Saknad jurymedlem och ambassadör
Svenska Akademiens förra ständiga sekreterare Sara Danius som nyligen gick bort, har tidigare medverkat i NOCs jury och var då ett ansikte för Organic Beauty Awards.
– Det var verkligen jätteroligt att hon ville vara en ambassadör för Organic Beauty Awards 2019. Vi tycker förstås det är jättesorgligt att hon gick bort alldeles för tidigt och våra tankar går till hennes familj.

Kureras expert Johanna Bjurström är en av de nominerade till Who is Who in green beauty Scandinavia. Varför är det viktigt att uppmärksamma de som arbetar med grön skönhet?
– För att de är hela branschens ambassadörer och sprider kunskap om naturlig hudvård i sina kanaler.

LÄS OCKSÅ: Maria Åkerberg bygger frisk hud på naturlig väg

Slutligen, vad ska man säga till de som ännu inte tagit klivet och inte förstår varför de ska välja ekologisk och naturlig hudvård?
– Huden är vårt största organ och påverkas av allt vi smörjer på den, ämnen i krämer och andra produkter kan komma in i kroppen, särskilt om man har ett öppet sår.
En annan minst lika viktig aspekt är miljön enligt Susanne. Det kommer ut stora mängder kemikalier i våra vatten när vi till exempel använder starka schampon och duschprodukter, berättar hon.
– Det är i våra sjöar och vattendrag som effekten av hormonstörande ämnen märks tydligast, genom att det påverkar fortplantningsförmågan hos fiskar och andra vattenlevande organismer.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Yrke: Journalist och redaktör
Aktuell: Som ny projektledare för Sweden Natural Organic Cosmetics, branschorganisation för naturlig skönhet och hudvård. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kycklingsoppa Ulrika Davidssons recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 2

Recept

Enligt forskning tar det 66 dagar att förändra en vana. Med utgång i det har kostrådgivaren Ulrika Davidsson skrivit sin nya bok "66 day challenge". Här får du ett smakprov på några recept ur de sista fem veckornas veckomeny.

Nu slipper Eva rinnande ögon

Hälsa

I flera år har Eva Jansson, 69, haft problem med torra och rinnande ögon. Hennes elever i skolan frågade ofta varför fröken grät. Men förra året hittade Eva ett tillskott med havtornsolja. Efter några månader hade den överdrivna tårproduktionen upphört och numera slipper Eva frågor om hon är ledsen.

 

Baka semlor på fettisdag – här har du recept på 3 nyttiga semlor

Recept

Idag är det fettisdag och trenden med kreativa semlor fortsätter. I en del semlor finns det mer av allt och andra är bakade efter de nya mattrenderna. I de nyttigare varianterna finns inte mjöl, mjölk och socker. Istället är det semlor bakade med bland annat mandelmjöl, kokosmjölk och honung. Här kommer tre härligt goda och lite mer hälsoinriktade semlor.

Dags för en detox – så renar du dig på bara några veckor

Hälsa

Våren närmar sig med stormsteg och då kan vara dags för en kroppslig rening och hjälpa en utmattad lever. Om du känner dig trött och magen krånglar, urinen är mörk och tungan har vit eller gul beläggning kan det vara tecken på att levern är överbelastad. Och nu kan du ta hjälp av ett nytt specialdesignat tillskott som storstädar din lever. 

Universitetet i norr blir ännu mer idrottsvänlig

Hälsa

I Luleå ska universitetsstuderande lättare kunna kombinera elitidrott på högsta nivå med sina akademiska studier. Det är Riksidrottsförbundet som vill underlätta för eleverna och har därför utsett det tekniska universitet till vad man kallar ett elitidrottsvänligt lärosäte.

 

Therese Lilliesköld vet vad katter behöver

Husdjur

Therese Lilliesköld är antrozoolog och har skrivit boken ”Katt och människa emellan”, där hon beskriver vår relation till ett av våra mest populära husdjur. I boken ger hon svar på frågor om kattens gåtfulla egenskaper och beskriver det unika band som uppstår mella katten och dess människa.

Ulrika Davidsson recept

Ny livsstil på 66 dagar – del 1

Recept

På bara 66 dagar kan du få mer energi, gå ner i vikt och få en lugnare mage. Här får du ett smakprov på några recept ur de första fem veckornas veckomeny, ur kostrådgivaren Ulrika Davidssons nya bok "66 day challenge". Nästa vecka publiceras fortsättningen.

Bröd från bageriet är bäst för kroppen

Kost

När forskare i Örebro jämförde surdegsbröd bakade i ett lokalt bageri med de tio mest sålda bröden i butik visade det sig att kroppen kunde ta upp nästan all näring från bageribrödet. Men mineralerna i butiksbröden passerade rakt igenom oss. Anledningen till att kroppen kunde tillgodogöra sig bageribröden så bra var tack vare den långa jäsningen.

Så nyttigt är propolis

Eko/miljö

Visste du att propolis har visad effekt på antibiotikaresistenta bakterier? Och att de hjälper mot både bältros, munherpes och är en effektiv behandling vid olika svampinfektioner. Propolis finns i tuggummi som kan tuggas vid halsont, i munspray, tandkräm och halstabletter.

 

Ingefära tog bort smärtan i Lailas höft

Hälsa

En lång flygresa med ett alldeles för trångt utrymme gav Laila Sund, 81, en inflammation i ett muskelfäste i höftleden. Hon fick tre kortisonsprutor som hjälpte under en period, men när smärtan kom smygandes tillbaka provade Laila något helt nytt. Ett tillskott med ingefära och gurkmeja tog bort värken helt och nu tränar Laila återigen tre gånger i veckan utan problem.

Nya rön: Så sparar vi på snö när vintrarna är gröna

Forskning

Just nu pågår sportlovet i delar av Sverige och gröna spår och backar har och är ett problem för landets skidanläggningar i södra och mellersta delarna. Alla skidälskare får därför bege sig en bit upp i landet för att hitta snö att åka. Vid Luleå universitet har forskare i en ny studie undersökt bästa sätten att lagra snö – och hittat ett sätt som varken är dyrt eller svårt.

En enkel sockerart kan motverka urinvägsbesvär

Hälsa

En av tre svenska kvinnor drabbas av upprepade infektioner i urinblåsan och i urinröret. Symtomen är urinträningningar och en svidande känsla när man kissar. Nu finns en ny lösning på problemet: D-mannos, en enkel sockerart som spolar bort E-coli bakterierna från slemhinnan och tar bort den brännande känslan.

Ovanlig cancer vanligare i norr

Forskning

En speciell form av lymfkörtelcancer tillhör en av de mer ovanligare formerna av cancer. Sjukdomen är av någon okänd anledning tre gånger så vanlig i Sverige som i övriga världen. Men vad som är ännu mer speciellt är att denna typ av cancer är närmare fem gånger så vanlig i norra delarna av Sverige.

 

“Att vara snäll mot sig själv är inte att vara självisk”

Krönikan

När jultomten kommer frågar han om det finns några snälla barn. Snällhet lyfts fram som en eftersträvansvärd egenskap och vem vill inte bli vänligt bemött. Men vi tänker oftast på snällhet som något vi är eller gör mot andra – inte oss själva. Maria Helander har skrivit boken "Självsnäll" och i den här krönikan berättar hon mer om hur vi kan göra för att vara lite snällare mot oss själva.

Nya siffror avslöjar – magproblem ökar bland unga män

Mage

Nästan hälften av alla unga män i Sverige har det senaste året haft problem med magen – en ökning med 22 procent sedan 2017. Färsk statistik visar också att majoriteten av svenska män i åldern 16–30 år är allätare, medan kvinnor ofta väljer vegetariskt eller växtbaserat flera gånger i veckan.

Få bättre relationer med kärlekens språk

Mental hälsa

Brukar din partner göra små tjänster som underlättar för dig i din vardag? Då är det troligt att det är hens kärleksspråk. Själv kanske du är mer för att ge gåvor. I så fall har ni olika kärleksspråk. Något som kan leda till problem men det finns också metoder att lära sig att bli bättre på att förstå varandras sätt att visa kärlek.

 

Co-enzym Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.