Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Yrke: Journalist och redaktör
Aktuell: Som ny projektledare för Sweden Natural Organic Cosmetics, branschorganisation för naturlig skönhet och hudvård. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards.

Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord med Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Branschorganisationen Sweden Natural Organic Cosmetics startades på initiativ av landets fem ledande varumärken inom naturlig, ekologisk hud- och skönhetsvård med syfte att sprida kunskap och få fler att förstå vikten av att gå över till naturlig hudvård. I dag har föreningen drygt 60 medlemmar som representerar över 100 märken. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards där de bästa produkterna utses.

Du har tagit över rodret för NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng, hur känns det?
– Det är verkligen jätteroligt! Jag var ju med från början 2014 och hjälpte till med lite pressarbete när NOC Sweden startades. Nu känns det som att cirkeln är sluten.

 

Vad hoppas du åstadkomma?
– Först vill jag förvalta det fina jobb som Henrik gjort, sedan finns det ju så himla mycket att göra. I år kommer vi bland annat att driva temat hormonstörande ämnen, vi vill helt enkelt uppmärksamma konsumenter och producenter om att konventionell hudvård faktiskt innehåller ämnen som påverkar hormonerna i kroppen.
I vissa andra länder är medvetande betydligt större berättar Susanne, och nämner Danmark som exempel, där rekommenderas gravida kvinnor att undvika syntetiska parfymer då de ofta innehåller ftalater som är hormonstörande.
Susanne fortsätter:
– Jag vill förstås att fler producenter av naturlig hudvård ska upptäcka NOC och bli medlemmar. För ju fler vi blir, desto starkare röst får segmentet.

LÄS OCKSÅ: Ex-modellen Mette Picaut tar priset för naturlig hudvård

Även privatpersoner kan vara medlemmar
Och det är inte bara producenter och importörer av naturlig hudvård som kan vara medlemmar i NOC Sweden, även privatpersoner kan bli stödmedlemmar eller för den delen den som driver ett företag som delar NOCs värderingar och värnar hållbara produkter för både hälsa och miljö.

Du är ju även skönhetsredaktör på tidningen Hälsa, hur ser du på utveckligen av naturlig hudvård de senaste tio åren?
– Det har verkligen vuxit. Från att naturkosmetik haft en lite mossig stämpel till att det idag innehåller effektiva ingredienser och har ett snyggt utseende. Även stora konventionella varumärken tar fram ekologiska hudvårdsserier, ett tecken på att de ser en stor marknad menar Susanne.

Hur ser intresset ut hos konsumenterna?
– Efterfrågan har ökat och jag upplever fler och fler blir nyfikna och vill veta mer om naturlig hudvård.

LÄS OCKSÅ: Kureras expert – en av de mest inflytelserika inom grön skönhet

Hur har utbudet förändrats?
– Det har förändrats både när det gäller innehåll, design på förpackningar och försäljning. I dag görs det ekologiska produkter med effektiva ingredienser och där designen är snygg och exklusiv. Många som lägger pengar på hudvård vill att burkarna också ska se attraktiva ut i badrumsskåpet. Enligt NOC Swedens senaste marknadsdata växte försäljningen av ekologisk och naturlig hudvård med 26 procent 2018.
Men även om intresset ökar utgör de ekologiska och naturliga produkterna fortfarande bara cirka fem procent av den totala marknaden för hudvård och kosmetik berättar Susanne.
– Men segmentet fortsätter att ta marknadsandelar och fram till 2025 förväntas en tillväxttakt på 10-15 procent per år.

Hur skulle du helst vilja se att utvecklingen ser ut?
– Jag vill förstås att fler ska välja naturliga hudvårdsprodukter för hälsan, men framförallt för miljön. Sedan är mitt egna motto "less is more", både när det gäller antal produkter i badrumsskåpet, mängden ingredienser och hur förpackningen ser ut. Jag föredrar mindre konsumtion oavsett vilka varor det gäller så jag hoppas att fler ska upptäcka att de inte behöver ha tio olika krämer i ansiktet under en dag.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Saknad jurymedlem och ambassadör
Svenska Akademiens förra ständiga sekreterare Sara Danius som nyligen gick bort, har tidigare medverkat i NOCs jury och var då ett ansikte för Organic Beauty Awards.
– Det var verkligen jätteroligt att hon ville vara en ambassadör för Organic Beauty Awards 2019. Vi tycker förstås det är jättesorgligt att hon gick bort alldeles för tidigt och våra tankar går till hennes familj.

Kureras expert Johanna Bjurström är en av de nominerade till Who is Who in green beauty Scandinavia. Varför är det viktigt att uppmärksamma de som arbetar med grön skönhet?
– För att de är hela branschens ambassadörer och sprider kunskap om naturlig hudvård i sina kanaler.

LÄS OCKSÅ: Maria Åkerberg bygger frisk hud på naturlig väg

Slutligen, vad ska man säga till de som ännu inte tagit klivet och inte förstår varför de ska välja ekologisk och naturlig hudvård?
– Huden är vårt största organ och påverkas av allt vi smörjer på den, ämnen i krämer och andra produkter kan komma in i kroppen, särskilt om man har ett öppet sår.
En annan minst lika viktig aspekt är miljön enligt Susanne. Det kommer ut stora mängder kemikalier i våra vatten när vi till exempel använder starka schampon och duschprodukter, berättar hon.
– Det är i våra sjöar och vattendrag som effekten av hormonstörande ämnen märks tydligast, genom att det påverkar fortplantningsförmågan hos fiskar och andra vattenlevande organismer.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Yrke: Journalist och redaktör
Aktuell: Som ny projektledare för Sweden Natural Organic Cosmetics, branschorganisation för naturlig skönhet och hudvård. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?