Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Yrke: Journalist och redaktör
Aktuell: Som ny projektledare för Sweden Natural Organic Cosmetics, branschorganisation för naturlig skönhet och hudvård. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards.

Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord med Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

Branschorganisationen Sweden Natural Organic Cosmetics startades på initiativ av landets fem ledande varumärken inom naturlig, ekologisk hud- och skönhetsvård med syfte att sprida kunskap och få fler att förstå vikten av att gå över till naturlig hudvård. I dag har föreningen drygt 60 medlemmar som representerar över 100 märken. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards där de bästa produkterna utses.

Du har tagit över rodret för NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng, hur känns det?
– Det är verkligen jätteroligt! Jag var ju med från början 2014 och hjälpte till med lite pressarbete när NOC Sweden startades. Nu känns det som att cirkeln är sluten.

 

Vad hoppas du åstadkomma?
– Först vill jag förvalta det fina jobb som Henrik gjort, sedan finns det ju så himla mycket att göra. I år kommer vi bland annat att driva temat hormonstörande ämnen, vi vill helt enkelt uppmärksamma konsumenter och producenter om att konventionell hudvård faktiskt innehåller ämnen som påverkar hormonerna i kroppen.
I vissa andra länder är medvetande betydligt större berättar Susanne, och nämner Danmark som exempel, där rekommenderas gravida kvinnor att undvika syntetiska parfymer då de ofta innehåller ftalater som är hormonstörande.
Susanne fortsätter:
– Jag vill förstås att fler producenter av naturlig hudvård ska upptäcka NOC och bli medlemmar. För ju fler vi blir, desto starkare röst får segmentet.

LÄS OCKSÅ: Ex-modellen Mette Picaut tar priset för naturlig hudvård

Även privatpersoner kan vara medlemmar
Och det är inte bara producenter och importörer av naturlig hudvård som kan vara medlemmar i NOC Sweden, även privatpersoner kan bli stödmedlemmar eller för den delen den som driver ett företag som delar NOCs värderingar och värnar hållbara produkter för både hälsa och miljö.

Du är ju även skönhetsredaktör på tidningen Hälsa, hur ser du på utveckligen av naturlig hudvård de senaste tio åren?
– Det har verkligen vuxit. Från att naturkosmetik haft en lite mossig stämpel till att det idag innehåller effektiva ingredienser och har ett snyggt utseende. Även stora konventionella varumärken tar fram ekologiska hudvårdsserier, ett tecken på att de ser en stor marknad menar Susanne.

Hur ser intresset ut hos konsumenterna?
– Efterfrågan har ökat och jag upplever fler och fler blir nyfikna och vill veta mer om naturlig hudvård.

LÄS OCKSÅ: Kureras expert – en av de mest inflytelserika inom grön skönhet

Hur har utbudet förändrats?
– Det har förändrats både när det gäller innehåll, design på förpackningar och försäljning. I dag görs det ekologiska produkter med effektiva ingredienser och där designen är snygg och exklusiv. Många som lägger pengar på hudvård vill att burkarna också ska se attraktiva ut i badrumsskåpet. Enligt NOC Swedens senaste marknadsdata växte försäljningen av ekologisk och naturlig hudvård med 26 procent 2018.
Men även om intresset ökar utgör de ekologiska och naturliga produkterna fortfarande bara cirka fem procent av den totala marknaden för hudvård och kosmetik berättar Susanne.
– Men segmentet fortsätter att ta marknadsandelar och fram till 2025 förväntas en tillväxttakt på 10-15 procent per år.

Hur skulle du helst vilja se att utvecklingen ser ut?
– Jag vill förstås att fler ska välja naturliga hudvårdsprodukter för hälsan, men framförallt för miljön. Sedan är mitt egna motto "less is more", både när det gäller antal produkter i badrumsskåpet, mängden ingredienser och hur förpackningen ser ut. Jag föredrar mindre konsumtion oavsett vilka varor det gäller så jag hoppas att fler ska upptäcka att de inte behöver ha tio olika krämer i ansiktet under en dag.

 

LÄS OCKSÅ: Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Saknad jurymedlem och ambassadör
Svenska Akademiens förra ständiga sekreterare Sara Danius som nyligen gick bort, har tidigare medverkat i NOCs jury och var då ett ansikte för Organic Beauty Awards.
– Det var verkligen jätteroligt att hon ville vara en ambassadör för Organic Beauty Awards 2019. Vi tycker förstås det är jättesorgligt att hon gick bort alldeles för tidigt och våra tankar går till hennes familj.

Kureras expert Johanna Bjurström är en av de nominerade till Who is Who in green beauty Scandinavia. Varför är det viktigt att uppmärksamma de som arbetar med grön skönhet?
– För att de är hela branschens ambassadörer och sprider kunskap om naturlig hudvård i sina kanaler.

LÄS OCKSÅ: Maria Åkerberg bygger frisk hud på naturlig väg

Slutligen, vad ska man säga till de som ännu inte tagit klivet och inte förstår varför de ska välja ekologisk och naturlig hudvård?
– Huden är vårt största organ och påverkas av allt vi smörjer på den, ämnen i krämer och andra produkter kan komma in i kroppen, särskilt om man har ett öppet sår.
En annan minst lika viktig aspekt är miljön enligt Susanne. Det kommer ut stora mängder kemikalier i våra vatten när vi till exempel använder starka schampon och duschprodukter, berättar hon.
– Det är i våra sjöar och vattendrag som effekten av hormonstörande ämnen märks tydligast, genom att det påverkar fortplantningsförmågan hos fiskar och andra vattenlevande organismer.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Susanne Hovenäs
Yrke: Journalist och redaktör
Aktuell: Som ny projektledare för Sweden Natural Organic Cosmetics, branschorganisation för naturlig skönhet och hudvård. NOC Sweden arrangerar även årligen Organic Beauty Awards.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Är det riskfritt att använda deodorant med aluminiumklorid?

Hud

Aluminiumklorid skyddar dig från att svettas under armarna – men det är inte helt riskfritt. Förutom att det kan orsaka klåda, eksem och andra hudirritationer misstänks aluminiumklorid kunna öka risken för sjukdomar som bröstcancer och Alzheimer. Ett miljövänligt alternativ är ett klokare val.

Saffran hjälper Cristbeth att sova

Naturlig hälsa

Chrisbeth Gradell kunde sova fyra timmar per natt – som mest. Nu har hon för första gången på över 30 år sovit en hel natt. Hon har dessutom blivit piggare och gladare på dagarna. Knepet bygger på traditionell persisk medicin – och stavas saffran. – Nu känner jag igen mitt positiva jag igen, säger hon.

8 av 10 har magnesiumbrist – här är maten som innehåller magnesium

Fakta

Magnesium är ett vanligt och viktigt mineral som nästan 80 procent av svenskarna har brist på. Anledningen till att så många har för lite magnesium i kroppen beror på att mineralet förbrukas snabbare när vi stressar men också att dagens mat inte är tillräckligt magnesiumrik. Vill du öka på ditt magnesiumintag ät kakao, bönor, havregryn eller nötter.

 

Ny rapport: Allt vanligare med olika matvanor i hushållen

Kost

Våra matvanor förändras snabbt. I ett och samma hushåll händer det allt oftare att vi har olika önskemål när det kommer till maten och många väljer att laga flera olika rätter till middag. Även när det kommer till måltidsdryck varierar det stort, den vanliga mjölken får ge allt mer plats åt växtbaserade och laktosfria alternativ, det visar ny statistik från Magrapporten 2019.

 

Ny forskning: Så ska ungdomar sova längre och bättre

Forskning

Tonåringar behöver sova mellan nio och tio timmar per natt. Det gör dom flesta inte. Efter den så kallade Trestadsstudien som visade att ungdomarna kom till skolan och hade sovit för lite skapade forskare vid Örebro universitet ett sömnprogram som fått flera ungdomar att sova bättre. Det blev ett lyckosamt projekt som fler skolor vill ta efter.

Birgitta förändrade livsstil och blev fri smärta och värk

Hälsa

I dag mår kocken och kokboksförfattaren Birgitta Höglund riktigt bra. Men livet har inte alltid var så här bra. För 15 år sedan var Birgitta överviktig och sjukskriven för smärta i ryggen. När ingen hjälp fanns inom räckhåll bestämde hon sig för att söka svaren själv. En kombination av kost och träning har förändrat hennes liv och sedan skadan i ryggen uppstod för snart 20 år sedan. Hennes mat- och livsstilsblogg där Birgitta pratar hälsa och mat har blivit riktigt populär med mer än 1 500 besökare om dagen.

Färsk studie visar att vi skäms för våra klädinköp

Eko/miljö

Många av oss vill ställa om till ett mer hållbart sätt att leva och konsumera även när det kommer till mode – men det är inte alltid vi lyckas leva upp till våra förväntningar. Det kan göra att vi känner misslyckande och skam. För att kunna ställa om hjälper det om vi bättre förstår våra känslor kring kläder menar forskare vid Göteborgs universitet.

En kvart om dagen – det räcker för att sänka stressen

Allmänt

Psykisk ohälsa, som ofta är stressrelaterad, har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som det största hotet mot våran hälsa. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Studie: Samband mellan hudbesvär och psykisk ohälsa

Mental hälsa

Varför kliar vi oss? Det kan bero på många saker, något som hittills varit ganska okänt är att det finns en koppling mellan klåda och psykisk ohälsa. Även om kopplingen mellan besvär som eksem och psoriasis och psykisk ohälsa har undersökts tidigare, menar forskare att vi bara precis börjat förstå omfattningen av sambandet.

 

Ätstörningar kan ha en genetisk orsak

Forskning

En procent av flickor mellan 13 och 30 år lider av anorexi, men mörkertalet tros vara stort. Bara tio procent av alla som drabbas av en ätstörning får diagnos och behandling. Fokus har legat på den psykologiska biten, men nu visar forskning att det finns en tydlig genetisk koppling.

Ny studie på atopiskt eksem kan ge effektivare behandling

Forskning

Personer med atopiskt eksem har en inflammerad hud som kliar och är torr. En svensk-finsk studie visar att atopiker har många fler Staphylococcus aureus-bakterier på huden jämfört med friska personer. Dessa bakterier tränger bort de goda, hälsobefrämjande bakterier. Upptäckten kan bereda väg för nya behandlingsmetoder.

Emma Kronborg: “Vill du köpa eller äga?”

Krönikan

Genom att se på det vi redan äger med nya ögon kan vi minska lusten att köpa nytt. "Uppskatta det du har, allt som du betraktar med kärlek blir vackert." skriver Emma Kronborg i denna krönika. Det handlar inte om att sluta konsumera utan att nöja oss med att köpa det vi behöver och istället lära oss älska och vårda det vi redan har,

Jan G Bruhn: “Läkare borde lära sig mer om örternas helande kraft”

Kureras experter

När apotekaren Jan G Bruhn första gången föreläste om naturmediciner på Karolinska Institutet blev han utbuad. 30 år senare, vid en föreläsning för blivande läkare, kunde studenterna inte sluta ställa frågor. Trots att mycket har hänt under de senaste decennierna är örtmediciner långt ifrån accepterade av etablissemanget. I dag är Jan G Bruhn pensionerad och nu vi har nöjet att hälsa Jan välkommen som ny expert på Kurera.

 

”Framtidens näringstillskott är rena och veganska”

Hälsa

Stephen Terrass är grundare av företaget Terranova, ett av få storskaliga företag som tillverkar tillskott helt fria från tillsatser och som också är helt veganska. Det är en trend som är här för att stanna, tror Stephen Terrass. I ett samtal med Kurera berättar han om Terranovas unika koncept Magnifood och om hälsotrenderna som är att vänta.

KBT på nätet hjälper deprimerade hjärtpatienter

Mental hälsa

Det hör inte till ovanligheterna att hjärtpatienter drabbas av depression. Nu har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en behandling mot depression som riktar sig till hjärtsjuka. Resultaten visar att hjärtsjuka som genomgick internetterapi för sin depression blev mindre nedstämda och fick bättre livskvalitet.