hett kaffe

Svalka sig med varm dryck – funkar det?

Få känner kanske sug efter hett kaffe i värmen men att dricka något varmt kan faktiskt ha en svalkande effekt – förutsatt att du inte svettas mycket redan innan.

Det främsta sättet kroppen har att ta till för att svalka sig är att svettas, det sker när svetten förångas från vår hud. Våra kroppar känner förändringar i vävnadstemperaturen genom ett nätverk av sensorer i huden och andra delar av kroppen, dessa sänder information till hypotalamus som sedan sätter igång svettningen.

LÄS O CKSÅ: Förebygg och bota semestermage

 

Kroppen överkompenserar
När vi dricker något varmt överaktiveras magens värmesensorer som sänder starka signaler till hypotalamus att vi är varma, något som leder till att vi sätter igång och svettas. Men det rör sig om en överkompensation och vi kommer svettas mer än vad den varma drycken kräver. På grund av denna överreaktion kommer vi när svetten dunstat känna oss svalare trots att vi druckit något varmt. Det förklarar Anthony Bain, kandidat vid Centre for Heart, Lung and Vascular Health vid universitetet i British Columbia.

LÄS OCKSÅ: Gör egen läskande lemonad

Men bara om man inte svettas innan
Men det finns en hake, detta fungerar bara om svetten kan förångas, annars kommer det inte göra någon nytta. Så den som redan svettas rejält bör satsa på kalla drycker men den som inte svettas så mycket och har löst sittande kläder så att svetten lätt kan förångas kan välja varm dryck för att svalka sig.

Av redaktionen

Källa: The cut

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

koppar_kan_vara_orsaken_till_dina_halsoproblem

Koppar kan vara orsaken till dina hälsoproblem

Hälsa

Koppar är ett livsnödvändigt spårämne som kroppen behöver. Problemet idag är att vi snarare har för mycket koppar i kroppen än för lite. Har du problem med exempelvis utmattning, sköldkörtelproblem, sömnproblem, PMS, hormonobalanser, IBS, allergier, hudproblem, depression, oro, minnes- och koncentrationsproblem, kan det vara värt att se över dina kopparnivåer.

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.