Snart är Veganuary slut för i år – den globala kampanjen som inspirerar oss till att äta mer växtbaserat i januari. Passa på att svänga ihop en smarrig och hälsosam poké bowl med bland annat mango, avokado, rotfrukter och belugalinser!
Det finns många skäl att välja en växtbaserad kost oftare eller jämt. Det är bra för både den egna hälsan, för klimatet och förstås även för djuren.
Här bjuder vi på ett smakrikt, lättlagat salladsrecept, fritt från animaliska ingredienser. En färgsprakande, Asien-inspirerad och fruktig sallad, som är full av energi. Receptet kommer från salladsföretaget Picadeli och deras Guide Michelin-meriterade chefskock Ted Hallberg.
Vad är Veganuary?
Veganuary drivs av en brittisk ideell organisation och under januari 2021 deltog mer än en halv miljon människor från över 200 länder i utmaningen att äta veganskt. I år, 2022, räknar man med rekordmånga deltagare i Veganuary, såväl individer och företag som organisationer. Totalt runt 2 miljoner människor över hela världen. Du kan läsa mer om Veganuary här!
Ingredienser
2 dl mango
2 dl gröna sojabönor
2 dl morot och rödkål julienne
4 dl veggie strips chili och ingefära, eller tofu
2 dl bulgur, färdigkokt
1/2 dl belugalinser, kokta
1/2 dl röda linser, kokta
1/2 dl råg (delade/krossade och kokta)
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 dl soja,
1 dl rapsolja
1/2 dl sesamolja
1/2 dl limejuice
Gör så här
Fortsätt med avokadon, mangon, de gröna sojabönorna och moroten och lägg dem i små högar runt tallriken eller skålen.
Addera veggie strips samt soja- och sesamdressing. Veggie strips kan ersättas med tofu eller andra veganska alternativ.
Toppa salladen med sesamfrön och vattenkrasse om du vill.