Glutation är en kroppsegen antioxidant som cellerna behöver för att fungera och överleva. När man blir sjuk kan halten av glutation sjunka. I USA har man gett två patienter som hade svåra andningsbesvär i samband med att de fått covid-19. Båda patienterna symtom förbättrades snabbt.
I tidskriften Respiratory Medicine Case Reports berättade man om två patienter i New York som hade svårt att andas, feber och torrhosta i samband med att de insjuknat i covid-19. Båda patienter gavs tillskott av den kroppsegna antioxidanten glutation och effekten kom snabbt.
Den ena patienten var en man på 54 år. Han fick en injektion på två gram glutation varje dag i drygt en vecka. Redan inom en halvtimma förbättrade hans problem med andningen markant.
Den andra patienten som var en kvinna på 48 år hade rejäla problem med andningen som gjorde att hon inte kunde stå upp. Hon fick två gram liposomalt glutation och efter en timma kunde och dra några djupa andetag och både stå och gå. Efter fem dagar med upprepad dos var hon helt frisk utan några återfall.
LÄS OCKSÅ: “Svårt sjuka kan behöva höga doser C-vitamin”
Ingen ny behandling
Läkaren Richard Horowitz, som är medförfattare till rapporten, var den läkare som beslöt sig för att ge glutation till patienterna eftersom inget annat hjälpte, varken olika näringsämnen eller läkemedel. Till tidningen New York Post säger han:
– När man får en virusinfektion med en massiv inflammation har man kanske inte tillräckligt med glutation som annars skyddar den känsliga lungvävnaden. Det här är ingen ny behandling och den är inte farlig.
Glutation tillverkas i cellerna med hjälp av tre enkla byggstenar – aminosyrorna cystein, glycin och glutamin. De bildar en tri-peptid (en kort aminosyrakedja). Glutation finns i hela kroppen, men är särskilt koncentrerad i hjärnan, lungorna, levern, njurarna och ögonen.
Glutation behövs för att cellerna ska fungera och överleva, men om det inte finns tillräckligt med glutation försämras funktioner som upprätthåller vår hälsa.
LÄS OCKSÅ: Patienter med högt selenintag tillfrisknade snabbare från covid-19
Glutationbrist som orsak
En studie som utfördes vid Odense Universitetssjukhus i Danmark fann att riktigt gamla, de mellan 100 och 105 år hade signifikant högre glutation jämfört med äldre patienter i åldern 60- till 69 år. De över 100 som fungerade bäst hade högst glutationsnivå.
En amerikansk studie från universitetet i Louisville, Kentucky, visade att kvinnor från 60 till 103 som låg i framkanten vad det gällde mental och fysisk form hade väldigt höga glutationsnivåer i blodet.
Det finns en teori som går ut på att brist på glutation kan vara en bidragande faktor till att covid-19 går över till ett livshotande tillstånd, och det gäller särskilt hos äldre. Det är den ryska forskaren Alexey Polonikov som arbetar vid universitetet i Kursk som står bakom teorin.
Det man vet är att glutation hämmar virus, bland annat har man sett detta hos patienter med herpes, hiv, hepatic C och influensa A.
Glutation försvarar även kroppen mot miljögifter och toxiner. Kroppen producerar glutation på egen hand, men produktion minskar med åldern, och ju mindre glutation du har i dina celler, desto snabbare åldras du.
Av Inger Palm
Källa: Nordic Nutrition Council och Glutationsfakta