Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad | Kurera.se

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Fakta

Namn: Patrik Olsson
Gör:
Författare till böckerna "Låt bönor förändra ditt liv " och kokboken med samma namn. Driver bloggen Smarta diabetiker.
Aktuell: Fick nyligen utmärkelsen årets kokbok i kategorin Specialkokbok av det tunga internationella priset Gourmand World Cookbook Awards
Patrik på sociala medier:
Patrik har Facebook-sidan Smarta diabetiker man kan också gå med i Facebook-gruppen Smarta diabetiker och följa Patrik på Instagram.

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv"  skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Patrik Olsson har varit typ 1-diabetiker sedan han var barn. Under sin uppväxt åt han enligt de råd som gavs till diabetiker. Det handlade om att välja lightprodukter, fullkornsbröd och magert kött. Svängigt blodsocker på grund av denna diet har förstört hans ögon så att han idag är blind.

Upphovsman till böndieten
Patrik är en av upphovsmännen till böndieten sch har tillsammans med LCHF-profilen Lars-Erik Litsfeldt och matbloggaren och kokboksförfattaren Birgitta Höglund, skrivit böckerna "Låt bönor förändra ditt liv" som följdes upp av kokboken med samma namn, båda utgivna på förlaget Bladh by Bladh. Den sistnämnda blev nyligen utnämnd till årets kokbok i kategorin Specialkokbok av det tunga internationella priset Gourmand World Cookbook Awards. Kurera fick växla några ord med Patrik och passade på att gratulera till utmärkelsen.

Hur känns det?

– Overkligt men väldigt väldigt bra!

 

LÄS OCKSÅ: “Solen skyddar mot hjärt-kärlsjukdom och diabetes”

Du har tillsammans med LCHF-profilen Lars-Erik Litsfeldt givit ut böcker om kost för diabetiker, hur har ni kommit fram till att just bönor är så bra och på vilket sätt är de gynnsamma vid diabetes?
– Helt enkelt genom att jag har testat på mig själv som en så kallad biohacker. Det är den resistenta stärkelsen som finns i bönor, som tar sig hela vägen ner och förbi tunntarmen och blir ”mat” till bakterierna i tjocktarmen. Probiotikan gör så att smörsyra bildas vilket ger en ökad insulinkänslighet.

LÄS OCKSÅ: Fet fisk utan miljögifter skyddar mot diabetes typ 2

Vad har det inneburit för dig att inkludera mer bönor i din diet? 
– För det första har jag minskat mitt snabbinsulin med 80 procent. Jag har fått ett stabilare blodsocker och 27 i Hb1c.

Har du även gjort några andra förändringar i kosten?
– Jag äter en så kallad lågkolhydratskost.

LÄS OCKSÅ: Livet som förälder till ett barn med typ 1-diabetes

Hur mår du idag?
– Glad och bättre än någonsin, tackar som frågar.

Vad skulle det innebära om fler valde att följa dieten, kan diabetessjuka exempelvis slippa ta insulin? Vilka andra hälsofördelar kan man räkna med?
– För det första, en typ 1 diabetiker är alltid i behov av insulin för att överleva, men helt klart skulle de kunna minska på insulinet. Många typ 2 diabetiker har kunnat ta bort medicinen helt och har fått ett normalt blodsocker. En annan hälsovinst är viktnedgång vilket min sambo Maria Ahlberg varit med om. Närmare 70 kilo minus på vågen har det blivit med hjälp av lågkolhydratskost, bönor och träning.

Av Nina Törmark


Fakta

Namn: Patrik Olsson
Gör:
Författare till böckerna "Låt bönor förändra ditt liv " och kokboken med samma namn. Driver bloggen Smarta diabetiker.
Aktuell: Fick nyligen utmärkelsen årets kokbok i kategorin Specialkokbok av det tunga internationella priset Gourmand World Cookbook Awards
Patrik på sociala medier:
Patrik har Facebook-sidan Smarta diabetiker man kan också gå med i Facebook-gruppen Smarta diabetiker och följa Patrik på Instagram.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.