läkare håller skylt där det står diabetes

Svensk forskning: “Bakterier kan ligga bakom diabetes typ 1”

En nygammal upptäckt ändrar synen på vad som ligger bakom diabetes typ 1. Länge har man trott att sjukdomen orsakas av att immunförsvaret förstör de insulinproducerande cellerna i kroppen. Men nu hävdar forskare i Uppsala att diabetes typ 1 istället kan bero på inflammation, något som ger hopp om ny behandling.

I ungefär 40 år har den rådande uppfattningen inom diabetesforskningen varit att diabetes är en autoimmun sjukdom. Men en nygammal upptäckt om bakterier ställer nu den uppfattningen på ända, rapporterar SVT Nyheter. Upptäckten gör att forskarna nu hoppas kunna hindra att sjukdomen bryter ut.

Baserat på djurförsök
Slutsatsen att diabetes typ 1 skulle vara en autoimmun sjukdom baseras på studier av diabetessjuka möss som tydligt visade att mössens immunförsvar förstörde cellerna. Men enligt Oskar Skog, docent och diabetesforskare på Rudbeckslaboratoriet på Uppsala universitet är det inte riktigt lika solklart hos människan.

 

LÄS OCKSÅ: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Bakterier från tarmen
Istället är hypotesen nu att de insulinproducerande cellerna dör på grund av att bakterier råkar komma in i bukspottkörteln via gången mellan körteln och tolvfingertarmen. En gång som transporterar enzymer för matspjälkning, som också produceras i bukspottkörteln, ut i tarmsystemet.

LÄS OCKSÅ: Livet som förälder till ett barn med typ 1-diabetes

Uppgifter från äldre litteratur 
Detta har man sett en gång i modern tid, vid undersökning av bukspottkörteln från en man som avlidit just efter att han fått diabetes typ 1 och dels i äldre litteratur från tiden innan det fanns konstgjort insulin och då diabetessjuka oftast dog ganska snart efter att de fått sjukdomen, skriver SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Förändrad tarmflora kan orsaka diabetes

Antibiotika mot diabetes
Forskarna ska nu pröva hypotesen att det är bakterier från tarmen som tar kål på insulincellerna på råttor. Om den stämmer kan det leda till försök med att ge antibiotika till de som just fått diabetes, om det kan konstateras att bukspottkörteln är inflammerad. Förhoppningen är att hindra att diabetes bryter ut.

Av redaktionen

Källa: SR Vetenskapsradion

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.