läkare håller skylt där det står diabetes

Svensk forskning: “Bakterier kan ligga bakom diabetes typ 1”

En nygammal upptäckt ändrar synen på vad som ligger bakom diabetes typ 1. Länge har man trott att sjukdomen orsakas av att immunförsvaret förstör de insulinproducerande cellerna i kroppen. Men nu hävdar forskare i Uppsala att diabetes typ 1 istället kan bero på inflammation, något som ger hopp om ny behandling.

I ungefär 40 år har den rådande uppfattningen inom diabetesforskningen varit att diabetes är en autoimmun sjukdom. Men en nygammal upptäckt om bakterier ställer nu den uppfattningen på ända, rapporterar SVT Nyheter. Upptäckten gör att forskarna nu hoppas kunna hindra att sjukdomen bryter ut.

Baserat på djurförsök
Slutsatsen att diabetes typ 1 skulle vara en autoimmun sjukdom baseras på studier av diabetessjuka möss som tydligt visade att mössens immunförsvar förstörde cellerna. Men enligt Oskar Skog, docent och diabetesforskare på Rudbeckslaboratoriet på Uppsala universitet är det inte riktigt lika solklart hos människan.

 

LÄS OCKSÅ: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1

Bakterier från tarmen
Istället är hypotesen nu att de insulinproducerande cellerna dör på grund av att bakterier råkar komma in i bukspottkörteln via gången mellan körteln och tolvfingertarmen. En gång som transporterar enzymer för matspjälkning, som också produceras i bukspottkörteln, ut i tarmsystemet.

LÄS OCKSÅ: Livet som förälder till ett barn med typ 1-diabetes

Uppgifter från äldre litteratur 
Detta har man sett en gång i modern tid, vid undersökning av bukspottkörteln från en man som avlidit just efter att han fått diabetes typ 1 och dels i äldre litteratur från tiden innan det fanns konstgjort insulin och då diabetessjuka oftast dog ganska snart efter att de fått sjukdomen, skriver SVT Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Forskning: Förändrad tarmflora kan orsaka diabetes

Antibiotika mot diabetes
Forskarna ska nu pröva hypotesen att det är bakterier från tarmen som tar kål på insulincellerna på råttor. Om den stämmer kan det leda till försök med att ge antibiotika till de som just fått diabetes, om det kan konstateras att bukspottkörteln är inflammerad. Förhoppningen är att hindra att diabetes bryter ut.

Av redaktionen

Källa: SR Vetenskapsradion

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

pizza

Pizza med sötpotatis och chèvre

Recept

Pizza kan varieras i det oändliga, detta recept har topping med bland annat sötpotatis, rödlök och chèvre. Botten bakas på näringsrikt dinkelmjöl och durumvete, kan bytas ut mot glutenfritt recept för den som önskar det.

mage skylt med ehec

Nationell spridning av ehec utreds

Kost

Sedan början av juli har antalet fall av ehec-infektion ökat i Sverige. Analyser visar att majoriteten är av samma typ och fall har rapporterats in från flera håll i landet. Myndigheter arbetar nu för att spåra källan.

Berith sitter i soffan med hundarna och stickar

Fri från värk och inte längre begränsad av artrosen

Värk

Berith Larsson har haft problem med artros i höfter och händer i flera år. Av en slump fick hon höra talas om grönläppad mussla – och bara efter en månad kände hon förbättringen.  – Jag har verkligen fått tillbaka mitt gamla aktiva liv. Kanske börjar jag dansa igen, säger hon.

Karl Dyall: Ryggskadan blev ett mentalt trauma

Intervju

Karl Dyall har alltid dansat, hans kropp är hans arbetsredskap. När ryggen inte längre fungerade som vanligt och smärtan tog över så tog det på psyket. Många år efter sitt första diskbråck opererade han ryggen och sedan ett år tillbaka är han helt smärtfri.