Sex av tio lantbrukare planerar för effektiviserad energianvändning – och åtta av tio som tänker investera i förnybar energi väljer solenergi när svenska lantbruk ställer om i klimatvänlig riktning.
Näst populärast är bioenergi.
Svenskt lantbruk drabbades hårt av torkan under 2018, vilket fick som följd att bönderna fick ett inkomstbortfall på närmare 10 miljarder kronor, enligt beräkningar från LRF, Lantmännens riksförbund. Dessa förluster till trots är viljan att investera långsiktigt och hållbart i fossilfri energi mycket stor bland Sveriges lantbrukare, visar en marknadsanalysundersökning.
LÄS OCKSÅ: Ekologiskt jordbruk bättre rustat att klara torka
Bred omställning
Sex av tio lantbrukare planerar till exempel tekniska förändringar i syfte att effektivisera gårdens energianvändning – och var tredje planerar investeringar i förnybar energi de närmaste tolv månaderna. I topp – valet hos åtta av tio bönder – när det gäller planerade investeringar i förnybara energikällor ligger investeringar i solenergi.
– Det är glädjande att lantbruket gör en bred omställning mot hållbara energilösningar, säger Palle Borgström, förbundsordförande för LRF, Lantbrukarnas riksförbund i ett uttalande.
Unga bönder intresserade
Hur man väljer att prioritera beror på ålder, gårdsstorlek och skogsinnehav.
Mest intresserade av att effektivisera sin energianvändning visar sig lantbrukare under 40 år som äger mer än 50 hektar åkermark och fler än 24 djurenheter vara, enligt undersökningen. När det gäller investeringar i förnybar energi inom de närmaste tolv månaderna är lantbrukare i åldern 41-55 med mer än 50 hektar skog mest intresserade.
LÄS OCKSÅ: 12 uppfinningar som ska hjälpa till att rädda världen
En växande trend
I en tidigare undersökning, från februari 2018, uppgav 12 procent av lantbruken att de har investerat i solenergi.
Niklas Bergman, energiexpert på LRF, kommenterar:
– Det har hänt väldigt mycket bara på två-tre år. Drivkraften är stor att gå över till fossilfritt, göra sig oberoende av framtida elprishöjningar och känna sig självförsörjande. Idag har en tredjedel av de svenska lantbruken någon typ av produktion av förnybar energi, säger han i ett uttalande.
Miljötänk och bättre betalt motiverar
På frågan om vad som främst motiverar en investering i förnybar energi svarar nära hälften ”Bättre betalt för klimatanpassade produkter”. Var femte lantbrukare svarar att investeringsstöd och miljöstöd har störst betydelse för beslut om en investering.
Av redaktionen
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!