Svenskens köttkonsumtion minskar – igen

Vår köttkonsumtion fortsätter minska, det visar färsk statistik från Jordbruksverket. Bakom utvecklingen ligger en växande vegotrend och en ökad oro för klimatet. Och minskningen tros hålla i sig.

Inte sedan 2007 har vi ätit så lite kött som under förra året rapporterar Svt Nyheter, för andra året i rad sjunker köttkonsumtionen, i snitt minskade den med 2,2 kilo per person under 2018.

 

Mindre importerat och mer svenskt
Vi äter mindre totalt och har minskat konsumtionen av importerat kött till fördel för svenskproducerat. Men trots det är konsumtionen ändå hög i Sverige jämfört med många andra länder. Den senaste jämförelsen från OECD visar att den svenska köttkonsumtionen är högre än genomsnittet i EU, vi äter dessutom mer kött än norrmännen, även om vi inte är i klass med USA och Argentina som är världens största köttkonsumenter.

LÄS OCKSÅ: Två av tre svenskar vill ändra sina matvanor 2019

Ökat de senaste trettio åren
Historiskt sett har svenskarna ätit mycket spannmål men köttkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste 30 åren, bakom ökningen ligger höjd levnadsstandard ihop med lägre köttpriser. Som högst var den 2016 men de senaste två åren har det alltså minskat, skriver Svt.

Enligt Åsa Lannhard på Jordbruksverket kommer köttkonsumtionen fortsätta sjunka och hon säger att det beror på att flera trender sammanfaller och nämner klimatdebatten, ett ökat hälsofokus, starkare djuretik och nya mattrender i en intervju med Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Svenskens köttkonsumtion minskar

Minskningen kan bli permanent
Kunskapen om köttproduktionens påverkan på klimatet är en viktig aspekt och vi tänker mer hållbart menar Åsa Lannhard, därför är det ökade intresset för vegetarisk mat mer än bara en mattrend.

 

Tidigare har nedgång i konsumtionen mest berott på tillfälliga händelser, som utbrott av olika djursjukdomar och finanskrisen 2008–2009. Skälen bakom den senaste köttminskningen talar för att den kan bli permanent, skriver Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: “Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Gynnar både klimatet och hälsan
Och det är inte bara miljön som gynnas av en minskad köttkonsumtion, mycket talar även för att vår hälsa är en stor vinnare. Så här skriver David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden i ett debattinlägg på matmagasinet Vegos sajt: "Flertalet experimentstudier där personer byter kost visar att hälsan förbättras mest när deltagarna byter till en helt växtbaserad kost, framför allt när hjärt-kärlsjukdom studeras."

Av redaktionen

Källa: Svt Nyheter och Dagens Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

 

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

 

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.

 

 

Anna Ottossons immunstärkande drycker

Recept

Hon är en av Sveriges ledande dietister som bland annat driver programmet "Foodpower Cancerrehab". Här bjuder Anna Ottosson på två fräscha drycker som är fulla av näringsämnen, vitaminer och bioaktiva skyddande ämnen för din hälsa.

Pandemin gör att viktiga klimatinvesteringar skjuts upp

Eko/miljö

Många röster höjs för att våra samhällen inte kan gå tillbaka till ”det normala” efter att coronakrisen har lagt sig.  Detta eftersom senare års pandemier är en direkt konsekvens av människans aktivitet på jorden. Men samtidigt visar en svensk undersökning att viktiga klimatinvesteringar riskerar att skjutas på framtiden.

 

Hur ska vi äta egentligen?

Hälsa

Visst kan väl kostråd kännas både svårt och förvirrande ibland. Hur ska man egentligen äta för att må bra? Emily Sonestedt är forskare och docent i nutritionsepidemiologi och hon tittar på stora grupper människor och följer deras kostvanor för att se hur deras hälsa blir på sikt. Om du väljer näringsrik mat, äter bär, grönsaker och fullkorn varje dag plus tillsätter fet fisk några gånger i veckan – då har du en bra bas.

Katter kan smittas av coronavirus – men även bilda antikroppar

Hälsa

Det har visat sig att katter kan bli smittade av det nya coronaviruset. De kan smittas av andra katter och av sina ägare. Katter kan sedan sprida viruset mellan varandra, men inte till människor.  I Hong Kong har ett antal katter som smittats med SARS-CoV-2 burit på antikroppar mot coronaviruset. Symtomen liknar de människor får med hosta, andningssvårigheter och lunginflammation.