Svenskens köttkonsumtion minskar – igen | Kurera.se

Svenskens köttkonsumtion minskar – igen

Vår köttkonsumtion fortsätter minska, det visar färsk statistik från Jordbruksverket. Bakom utvecklingen ligger en växande vegotrend och en ökad oro för klimatet. Och minskningen tros hålla i sig.

Inte sedan 2007 har vi ätit så lite kött som under förra året rapporterar Svt Nyheter, för andra året i rad sjunker köttkonsumtionen, i snitt minskade den med 2,2 kilo per person under 2018.

 

Mindre importerat och mer svenskt
Vi äter mindre totalt och har minskat konsumtionen av importerat kött till fördel för svenskproducerat. Men trots det är konsumtionen ändå hög i Sverige jämfört med många andra länder. Den senaste jämförelsen från OECD visar att den svenska köttkonsumtionen är högre än genomsnittet i EU, vi äter dessutom mer kött än norrmännen, även om vi inte är i klass med USA och Argentina som är världens största köttkonsumenter.

LÄS OCKSÅ: Två av tre svenskar vill ändra sina matvanor 2019

Ökat de senaste trettio åren
Historiskt sett har svenskarna ätit mycket spannmål men köttkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste 30 åren, bakom ökningen ligger höjd levnadsstandard ihop med lägre köttpriser. Som högst var den 2016 men de senaste två åren har det alltså minskat, skriver Svt.

Enligt Åsa Lannhard på Jordbruksverket kommer köttkonsumtionen fortsätta sjunka och hon säger att det beror på att flera trender sammanfaller och nämner klimatdebatten, ett ökat hälsofokus, starkare djuretik och nya mattrender i en intervju med Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Svenskens köttkonsumtion minskar

Minskningen kan bli permanent
Kunskapen om köttproduktionens påverkan på klimatet är en viktig aspekt och vi tänker mer hållbart menar Åsa Lannhard, därför är det ökade intresset för vegetarisk mat mer än bara en mattrend.

 

Tidigare har nedgång i konsumtionen mest berott på tillfälliga händelser, som utbrott av olika djursjukdomar och finanskrisen 2008–2009. Skälen bakom den senaste köttminskningen talar för att den kan bli permanent, skriver Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: “Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Gynnar både klimatet och hälsan
Och det är inte bara miljön som gynnas av en minskad köttkonsumtion, mycket talar även för att vår hälsa är en stor vinnare. Så här skriver David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden i ett debattinlägg på matmagasinet Vegos sajt: "Flertalet experimentstudier där personer byter kost visar att hälsan förbättras mest när deltagarna byter till en helt växtbaserad kost, framför allt när hjärt-kärlsjukdom studeras."

Av redaktionen

Källa: Svt Nyheter och Dagens Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Magsyrahämmande läkemedel ökar risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.

Annelis kolesterolvärden sjönk med lagrad vitlök

Hälsa

Redan för 15 år sedan fick Anneli Bygg, 65 år, reda på att hon hade lite för höga kolesterolvärden. Hon ordinerades statiner av sin läkare, men biverkningarna blev kraftiga så Anneli ville inte fortsätta med medicinen. Med hjälp av lagrad vitlök har hennes kolesterolvärden blivit betydligt bättre.

 

Micke Gunnarsson: “Jag är inte min kropp”

Krönikan

Handen på hjärtat hur skulle det se ut om du skötte en hund som du sköter om dig själv? Kan insikten att vi inte är våra kroppar göra att vi tar bättre hand om dem? Jo, det menar Micke Gunnarsson, föreläsare och workshopledare, som tack vare det tankesättet tar bättre hand om sig än någonsin tidigare.