Svenskens köttkonsumtion minskar – igen

Vår köttkonsumtion fortsätter minska, det visar färsk statistik från Jordbruksverket. Bakom utvecklingen ligger en växande vegotrend och en ökad oro för klimatet. Och minskningen tros hålla i sig.

Inte sedan 2007 har vi ätit så lite kött som under förra året rapporterar Svt Nyheter, för andra året i rad sjunker köttkonsumtionen, i snitt minskade den med 2,2 kilo per person under 2018.

 

Mindre importerat och mer svenskt
Vi äter mindre totalt och har minskat konsumtionen av importerat kött till fördel för svenskproducerat. Men trots det är konsumtionen ändå hög i Sverige jämfört med många andra länder. Den senaste jämförelsen från OECD visar att den svenska köttkonsumtionen är högre än genomsnittet i EU, vi äter dessutom mer kött än norrmännen, även om vi inte är i klass med USA och Argentina som är världens största köttkonsumenter.

LÄS OCKSÅ: Två av tre svenskar vill ändra sina matvanor 2019

Ökat de senaste trettio åren
Historiskt sett har svenskarna ätit mycket spannmål men köttkonsumtionen i Sverige har ökat de senaste 30 åren, bakom ökningen ligger höjd levnadsstandard ihop med lägre köttpriser. Som högst var den 2016 men de senaste två åren har det alltså minskat, skriver Svt.

Enligt Åsa Lannhard på Jordbruksverket kommer köttkonsumtionen fortsätta sjunka och hon säger att det beror på att flera trender sammanfaller och nämner klimatdebatten, ett ökat hälsofokus, starkare djuretik och nya mattrender i en intervju med Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: Svenskens köttkonsumtion minskar

Minskningen kan bli permanent
Kunskapen om köttproduktionens påverkan på klimatet är en viktig aspekt och vi tänker mer hållbart menar Åsa Lannhard, därför är det ökade intresset för vegetarisk mat mer än bara en mattrend.

 

Tidigare har nedgång i konsumtionen mest berott på tillfälliga händelser, som utbrott av olika djursjukdomar och finanskrisen 2008–2009. Skälen bakom den senaste köttminskningen talar för att den kan bli permanent, skriver Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: “Grönare ätande är vår tids största möjlighet”

Gynnar både klimatet och hälsan
Och det är inte bara miljön som gynnas av en minskad köttkonsumtion, mycket talar även för att vår hälsa är en stor vinnare. Så här skriver David Stenholtz, överläkare i onkologi och ordförande i föreningen Läkare för framtiden i ett debattinlägg på matmagasinet Vegos sajt: "Flertalet experimentstudier där personer byter kost visar att hälsan förbättras mest när deltagarna byter till en helt växtbaserad kost, framför allt när hjärt-kärlsjukdom studeras."

Av redaktionen

Källa: Svt Nyheter och Dagens Nyheter

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Fett från fisk dämpar inflammationer i kroppen

Forskning

Balansen mellan ditt intag av omega-3 och omega-6 påverkar din risk för inflammation. En kost rik på omega-3 minskar risken att drabbas. Studierna på omega-3 har dock varit tvetydiga – vilket bland annat beror på att alla fiskoljor helt enkelt inte är lika. Uppsalaprofessorn Tom Saldeen har forskat på just fiskolja. Kurera bad honom förkla­ra varför vissa oljor inte har någon effekt alls – medan andra har en signifikant antiinflammatorisk effekt på bland annat hjärta, kärl och leder.

Enzymerna lugnade Karins mage

Hälsa

Ett aktivt liv med familj, karriär och träning. Men en mage som reagerar precis före ett spännande möte eller när spinningpasset ska börja, ställer till det. Lösningen – några kapslar med örter och enzymer.

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

 

5 enkla steg för att äta nyttigare

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

 

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.