Annons

”Ta efter Norge och integrera komplementära metoder i vården”

Mer än hälften av norrmän och svenskar använder sig av hälsometoder som massage, akupunktur, homeopati, kiropraktik, zonterapi och kosttillskott. I Norge har komplementära metoder integrerats i sjukvården. Journalisten Stina Helmersson, som skrivit boken ”Hälsovinsten – den norska hälsovågen” hoppas på samma utveckling i Sverige.

Redaktionen

27 januari, 2019
”Ta efter Norge och integrera komplementära metoder i vården”
Dela inlägget

Mer än hälften av norrmän och svenskar använder sig av hälsometoder som massage, akupunktur, homeopati, kiropraktik, zonterapi och kosttillskott. I Norge har komplementära metoder integrerats i sjukvården. Journalisten Stina Helmersson, som skrivit boken ”Hälsovinsten – den norska hälsovågen” hoppas på samma utveckling i Sverige.

I Norge har man förbättrat samarbetet mellan alternativa/komplementära metoder och skolmedicin. Här har förutsättningarna för Integrativ medicin med det bästa från två världar förbättrats.

Norges befolkning önskade en förändring. Regeringen tillsatte en utredning. Det krävdes en ordentlig genomgång av alla aspekter för att kunna göra en lagändring som förbereddes mycket noggrant under två år, av en tvärpolitisk och tvärfacklig kommitté. Den bestod av bland annat representanter från olika politiska partier, forskare, läkare, sjuksköterskor, alternativbehandlare, statsvetare, sociologer, psykologer, professorer i socialantropologi och etik, och samhällsvetare.

Till slut var man överens. Den nya lagen kom 2004. Sedan dess tillåts läkare, sjuksköterskor samt andra legitimerade att utbilda sig inom och själva använda och/eller rekommendera alternativa/komplementära/traditionella behandlingar.

LÄS OCKSÅ: Hallå där … Lina och Mia bakom uppropet #sjukmat

Annons

Valmöjligheterna är större. Norska sjukhus och vårdcentraler kan erbjuda alternativa hälsometoder i kombination med vanlig skolmedicin. Patienters besök hos olika typer av terapeuter är ofta momsbefriade och ibland avdragsgilla.

Alla kan få behandling med alternativa metoder, men när det gäller allvarliga sjukdomstillstånd och små barn ska komplementära/ alternativa behandlingar alltid ske i samråd med, eller utföras av läkare.

Alternativa behandlare har tystnadsplikt. Terapeuter och alternativbehandlare som tillhör en godkänd organisation kan registrera sig – målet är att skapa ett register över terapeuter.

Alla är inte överens, alla gillar inte alternativa metoder, men det är tillåtet. Det finns informationscentrum för den som vill veta mer om olika metoder, det finns även grundläggande utbildningar för sjukvårdspersonal. Det görs studier, dokumentation och forskning när det gäller alternativa/komplementära/traditionella behandlingsmetoder och även kring”exceptionella sjukdomsförlopp” till exempel när någon har tillfrisknat helt oväntat från en svår sjukdom, till synes mirakulöst.

LÄS OCKSÅ: Schweiz likställer homeopati och alternativmedicin med skolmedicin

Annons

I Norge finns precis som i Sverige en väl utbyggd sjukvård. Det är lätt och billigt att besöka en läkare. Sjukhusvården är högteknologisk och har spetskompetens i världsklass. Innan alternativmedicinen släpptes fri i Norge fanns en oro i vissa grupper att folk skulle strunta i att söka läkarvård för svåra sjukdomar och istället bara använda alternativa behandlingar.

Men de flesta patienter söker den läkar- och specialisthjälp de behöver precis som tidigare. Däremot kanske de oftare kompletterar denna med alternativa metoder.

Många terapeuter, läkare och sjuksköterskor är engagerade i att arbeta med helhetssyn och ta hänsyn till hela människan, både det fysiska och psykiska, i sin strävan efter att stimulera kroppens självläkande krafter.

De vill kunna erbjuda en integrativ vård, där man kan kombinera skolmedicin och komplementära behandlingar. Något som kan vara positivt både för folkhälsan och samhällsekonomin.

Många patienter vittnar om att de slipper sina kroniska besvär och livslång medicinering tack vare detta och en del långtidssjukskrivna kan arbeta igen.

LÄS OCKSÅ: “Kraven på evidens gynnar inte alltid patienten”

Med.Dr.Vinjar Fønnebø, professor i förebyggande medicin i Norge menar att:
”Oavsett vad läkare och alternativa terapeuter tycker om varandras metoder och mediciner så måste man hitta sätt att leva samman. I Norge tolkar vi lagtexten mer öppet och fritt än man hittills har gjort i Sverige.”

Vinjar Fønnebø har bland annat berättat om den ”norska modellen” i Svensk TV, i Sveriges Riksdag samt i flera Landsting. Han leder nu en kommitté inom Världshälsoorganisationen, WHO, som rapporterar om hur man gått tillväga i några olika länder, för att förbättra samarbetet mellan skolmedicin och traditionell medicin – komplementära/alternativa metoder.

Just nu pågår en utredning i Sverige som regeringen tillsatt i samråd med WHO. Kommittén håller på att undersöka möjligheterna till bättre samarbete även här i Sverige. Under försommaren 2018 gjorde man studiebesök i Norge och talade bland annat med professor Vinjar Fønnebø.

Av Stina Helmersson, journalist och författare till boken ”Hälsovinsten – den norska hälsovågen”

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor(@)kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Stina Helmersson
Yrke:
Journalist och författare
Aktuell med: Boken ”Hälsovinsten – den norska hälsovågen” (Epona förlag 2018)

Annons