Annons

Ny studie: Gå ner i vikt på LCHF-vis – med rätt löpartights

Ett forskarlag vid Uppsala Akademiska Vetenskapscentrum har upptäckt viktfördelar likt dem med LCHF för personer som under löprundan använder kompressionstights. "Upptäckten är revolutionerande, inte minst för personer i riskzonen för diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom", säger professorn bakom studien.

Redaktionen

1 april, 2016
Ny studie: Gå ner i vikt på LCHF-vis – med rätt löpartights
Dela inlägget

Ett forskarlag vid Uppsala Akademiska Vetenskapscentrum har upptäckt viktfördelar likt dem med LCHF för personer som under löprundan använder kompressionstights.
– Upptäckten är revolutionerande, inte minst för personer i riskzonen för diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom, säger professorn bakom studien.

De senaste åren har tights med kompression blivit för träningsnördar vad iPads blivit för småbarnsföräldrar i storstäder: oumbärliga.
Och nu uppmanar forskare fler att börja använda plaggen – inte minst personer som av läkare uppmanas att gå ner i vikt, som till exempel personer i riskzonen för diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom.

Läs också: 16 knep för dig som vill nå formen snabbare!

Ny studie ger alla tvivlare en knäpp på näsan
Som med alla trender finns också en debatt. Det finns tights och så finns det kompressionstights – och skillnaden dessa emellan är milsvid, hävdar vissa. Kompressionstights är verkningslösa, menar andra. När nu den nya forskningen presenteras får dock den senare gruppen, kompressionstvivlarna, sig inte bara en tveksam liten knäpp på näsan utan en redig smäll – rätt i nyllet.
Vill man gå ner i vikt ger kompressionskläder nämligen samma effekt som LCHF, visar en svensk-ungersk studie.

Professorn: ”Utsöndrar samma fetter som bacon”
Lirpa Tmäks är professor vid Uppsala Akademiska Vetenskapscentrum och en av studiens huvudförfattare:
– I LCHF är som bekant fett en oerhört viktigt komponent. Många bygger därför upp en kost som bygger på till exempel mycket grädde, ost och bacon. Kompressionstights fungerar lite på samma sätt, förklarar hon.
– Vi har upptäckt att värmen från kompressionsbyxorna gör att kroppen utsöndrar samma fetter som bacon, vilka kroppen snabbt absorberar.

Annons

Läs också: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes

Skräddarsyr för att maximera resultatet
Kompressionstrenden har fått stort genomslag inte minst hos löparfreaksen där en del betalar tusentals kronor för skräddarsydda tights.
Någon som länge varit en av kompressionsplaggens ivriga förespråkare är Kureras löparcoach Joel Sandal.
– Kompression, det vill säga tryck, ger stöd åt muskelgrupper, ökar blodcirkulationen och gynnar återhämtningen, vilket får som effekt att musklerna känns mer utvilade till nästa pass. På så sätt kan man maxa varje träningstillfälle och få ett bättre slutresultat, berättar han och avslöjar att han själv har investerat i ett par specialuppsydda doningar för dryga tretusingen.

”De flesta får en viktreduktion på tio procent”
Tyvärr är det inte så enkelt som att bara dra på sig ett par tights på morgonen och sedan tappa vikt på jobbet bara genom att ha dem på sig. Inte riktigt i alla fall.
För bäst effekt bör löparen ha händerna på rumpan under hela löprundan (eller träningspasset) för att uppnå rätt temperaturer. Just tempen har nämligen visat sig avgörande för den extra viktminskningen.
– Vi ser stora fördelar redan när tightsen bara bärs en stund, till exempel när personer sätter dem på sig efter 15.00-fikat på jobbet och bär dem till slutet av dagen vid 17.00-tiden. De flesta får en viktreduktion på tio procent, säger professor Lirpa Tmäks som gjort studien även i sitt hemland Ungern och fått samma resultat där.

Läs också: Svårt att bränna fett och bygga muskler? Det här är troligen varför

Svensk-ungersk studie
I studien deltog 219 personer från Sverige och 226 personer från Ungern. Deltagarna delades upp i två grupper där ena gruppen fick bära tights med kompression under sitt dagliga träningspass och den andra gruppen fick bära tights utan kompression, så kallade placebotights. Under ett års tid undersöktes och mättes grupperna sedan noggrant med tvåveckorssintervaller.
Urvalsmetoden ”1/4” är vetenskapligt bevisad och anses som en säkerställd standardmetod för denna typ av studier (SHAM).

Annons

Springer med händerna på rumpan
Kompressionsplagg finns i olika former med allt från tights, underställ, linnen, strumpor och cykelbyxor. Det är dock bara tightsen som har undersökts i forskning – än så länge.
Löparcoachen Joel Sandal tycker att de nya rönen är spännande.
– Jag har börjat att springa med händerna på rumpan nu. Det ska bli väldigt spännande att se hur fort det ger resultat, säger han.

Studien publiceras i aprilnumret av tidskriften Journal of Seasonal Obecity.

Av Redaktionen

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons