Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig hade tillåtits ske på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.
När projektet Havsresan besökte Öresund hittade dykarna stora mängder spökgarn, speciellt kring två båtvrak på havsbotten. Flera lager av borttappade nät hade fastnat på vraken där det blivit en dödsfälla för fiskar, fåglar, sälar och tumlare.
Hundratals kilometer nät
Fiskar och andra djur som fångas i näten svälter ihjäl eller drunknar och bara i Öresund och i Östersjön kan det röra sig om hundratals kilometer nät och stora mängder av död fisk och andra djur. ”Det är fruktansvärt att se alla dessa döda och halvdöda djur. Det är ett oerhört lidande” säger en av dykarna som medverkat till SVT Nyheter.
LÄS OCKSÅ: Bättre kontroll ska stoppa export av fisk med miljögift
Djurplågeri som aldrig tillåtits på land
Fiskar och andra djur som fastnar i spökgarn är ett djurplågeri som genast hade stoppats om det skett på land, menar Jonas Gustafsson på länsstyrelsen i Skåne. Han vill nu undersöka möjligheten att ta upp näten.
”Spökgarnen är en tragedi, ett djurplågeri. Men det sker under havsytan där ingen ser”, säger han till Svt Nyheter.
LÄS OCKSÅ: “Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”
Undersöker möjligheten att ta upp näten
Och snart kan ett projekt för att ta upp spökgarnen vara igång. Möjliga åtgärder ska ses över och länsstyrelsen i Skåne som inte har några egna pengar att gå in med överväger att söka projektpengar för att komma till skott. Än så länge saknas någon samordnande myndighet som ansvarar för att städa upp på havsbotten något som nu efterlyses.
LÄS OCKSÅ: Rekommendationerna för insjöfisk kan sänkas drastiskt
Skydda 30 procent av jordens hav
På Greenpeace pågår kampanjen ”Skydda våra hav” som syftar till att bland annat skydda haven från plast. Organisationen kräver att mer av våra hav ska bli skyddade, idag rör det sig bara om 1 procent. Miljöorganisationen skriver på sin hemsida att forskningen har kommit fram till vi behöver skydda minst 30 procent av jordens hav – och att det behöver ske senast 2030.
I FN pågår förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal som skulle göra det möjligt att skapa skyddade havsreservat kring de mest utsatta områdena.
Av redaktionen
Källa: SVT Nyheter