”Enklaste lasagnen – även om den behöver en stund i ugnen. Varva bara en röra av bönor, rivna rotfrukter, tomatkross och crème fraiche med lasagneplattor i en form. Skjuts in i ugnen! ”, tipsar Tareq Taylor.
Receptet kommer från boken ”Det goda livet” (Bonnier Fakta) som Tareq Taylor skrivit ihop med dietisten Sara Ask. En stor personlig intervju med Tareq hittar du här!
Ingredienser:
Ca 6 portioner
2 förpackningar kokta bönor, t ex vita, svarta eller kidney (ca 800 g)
2 vitlöksklyftor
400 g blandade rotfrukter, t ex rotselleri, palsternacka, persiljerot, morot
2 dl crème fraiche
1 förpackning krossade tomater (ca 400 g)
1 dl vatten
½ dl olivolja
2 tsk torkade örter, t ex rosmarin, timjan, oregano, salvia
1 ½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
9 lasagneplattor
2 dl riven lagrad ost
1 kvist basilika
Till servering: blandad grönsallad
LÄS OCKSÅ: Glutenfria ostpiroger med kantareller
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader, varmluft. Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Skala och finhacka vitlöksklyftorna. Skala och riv rotfrukterna grovt.
Blanda rotfruktsriv, vitlök, crème fraiche, krossade tomater, vatten, olja, örter, salt och peppar i en bunke. Vänd ner bönorna och blanda runt.
Varva lasagneplattor och rotfruktsröra i en smord ugnsform, cirka 20 × 25 centimeter.
Börja och avsluta med bönröra. Strö ost över lasagnen och tillaga mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Ta ut och toppa eventuellt med några basilikablad. Servera med salladen.