Visste du att teff är ett sädesslag från Etiopien och Eritrea som är naturligt glutenfritt och näringsrikt? Det är rikt på bland annat protein (10 g/100 gram mjöl), magnesium, järn och zink.
”Det är roligt att variera degvätskan och baka på annat än bara vatten och mjölk/…./ Här har jag använt både färskpressat och rivet äpple. Saftigt och gott!”. Så skriver Annelie Andersson som skapat detta recept, hämtat ur hennes senaste bok ”Baka & Ta tillvara”.
Ingredienser:
1 brödform (1, 5 l)
600 g (6 dl) rumsvarm äppelmust (ej kolsyrad), eller färsk äppeljuice
15 g (1 msk) rapsolja
15 g (1 msk) äppelcidervinäger
100 g (2 dl) grovrivet äpple
150 g (2,5 dl) teffmjöl
125 g (2,5 dl) durramjöl
60 g (1 dl) pumpa- och/eller solroskärnor
40 g (1 dl) havregryn eller boveteflingor
25 g (0,5 dl) tapiokamjöl/stärkelse
20 g (2 msk) linfrön
30 g (3 msk) finmalda psylliumfröskal
2 tsk bikarbonat
1,5 tsk salt
LÄS OCKSÅ: Proteinboostade frallor med bönor
Gör så här:
Värm ugnen till 250°. Smöra eller olja en brödform alternativt klä med bakplåtspapper.
Vispa samman äppelmust med olja och äppelcidervinäger. Riv ner äpplet. Blanda allt mjöl med pumpa-/solroskärnor, havregryn, tapioka, linfrön, psylliumfröskal, bikarbonat och salt. Tillsätt allt det torra och vispa ihop till en jämn smet, gärna ett par minuter så allt blandas ordentligt. Låt stå och svälla i 10 minuter.
Tippa ut smeten i formen, jämna till ytan och pudra med mjöl eller strö över lite solroskärnor. Stick hål över hela ytan med grillpinne eller stor gaffel för att förhindra att brödet spricker för mycket. Ställ in i nedre delen av ugnen, stäng luckan och sänk värmen till 225°. Grädda i 80–90 minuter.
Tips! Om du klätt formen med bakplåtspapper kan sidorna på brödet bli lite bleka och ostadiga. Tippa ut det färdiga brödet ur formen och ställ in det i ugnen i ett par minuter för att få en fin yta. Har du smort formen kan du låta brödet stå kvar i den 10 minuter innan du tippar ut det och ställer på galler att kallna helt. Helst 6–8 timmar.
LÄS OCKSÅ: Våffelmackor med portabello och västerbottenost