Muntejpning seglade upp som en hälsotrend för några år sedan. På sociala plattformar har vi sett hur profiler inom naturlig hälsa, som Karin Björkegren-Jones och Hanna Sjöström, tejpat sina munnar innan de lagt sig för att sova.
Varför gör man detta, som i mångas ögon ser lite obehagligt, ja rentav lite läskigt ut? Jo för att tvinga sig till att andas med näsan och inte med munnen. Näsandning sägs nämligen vara ett kraftfullt verktyg för godare nattsömn och hälsa överlag. Enligt förespråkarna kan snarkning förhindras med tejpen, man sover djupare utan en massa korta uppvak – och man vaknar upp piggare morgonen efter..
Sovit med tejpad mun i 10 år
Anders Olsson är andningsexperten som grundat konceptet ”Medveten andning” och skrivit boken med samma namn. Hans mission är att informera om den medvetna andningens kraft och många hälsofördelar. Anders har själv tejpat munnen på natten i över tio år för att säkerställa att han andas med näsan, något som han berättat om i podcasten ”Lyckopodden”. (Han har även sprungit ett helt halvmarathon (!) med silvertejp för munnen.)
För medan många av oss andas genom näsan i sömnen utan att behöva anstränga oss, är det samtidigt många som andas med munnen. Andning genom näsan kan kallas för ”återhämtningsandning”, medan andning med munnen är mer av en ”aktiveringsandning”, förklarar Anders Olsson. Eftersom näsan ger ett lite större motstånd än munnen så saktas andningen ner automatiskt vilket aktiverar en diafragma-andning, och den utgör därmed motsatsen till stressandning.
Munandning ger en snabbare, ytligare andning som aktiverar kroppen, exempelvis till att bli starkare och uthålligare när vi tränar. Den andningen aktiverar kamp-flykt-reaktionen i oss. Men munandning innebär också en stress för kroppen, och när vi sover vill vi förstås inte vara i ett aktiverat, stressat tillstånd, utan i ett återhämtande sådant. Så det är logiskt ur många aspekter att andas genom näsan när vi sover, menar Anders Olsson.
LÄS OCKSÅ: Håll dig frisk med mer sömn
Näsandning renar luften
Munandning innebär dessutom att luften är kallare, torrare och ofiltrerad när den når lungorna, och att virus och partiklar följer med ner. Näsan däremot är designad för att driva luften längre ner i lungorna. Den värmer och fuktar luften samt filtrerar bort bakterier, virus och partiklar, berättar Anders Olsson.
En ekel tejpbit över munnen är ett enkelt knep för att möjliggöra andning genom näsan. Den kan fästas diagonalt eller horisontellt. Det behöver inte vara en särskild muntejp, utan det fungerar med vanlig hudvänlig kirurgtejp. Det är dock ändå klokt att inte riva av tejpen för hastigt när du tar av den, för att skona läpparnas tunna hud.
Men visst finns det även en mental aspekt att ta hänsyn till. Blir du rädd, och tänker att du inte kommer få luft, så ska du naturligtvis inte börja direkt med att tejpa munnen när du ska sova. Anders råd är att börja med att tejpa munnen en stund på dagen eller kvällen för att långsamt vänja sig vid känslan. Och sedan testa att tejpa på natten.
– Det är bland det bästa ”life hack” man kan tänka sig. Det är så extremt enkelt, när du väl kommit över den mentala spärren, tipsar Anders Olsson, och berättar vidare i Lyckopodden att han faktiskt har testat det omvända. Han deltog för några år sedan i en studie på Stanford University i USA, då forskarna skulle undersöka om en frekvent så kallad aktiveringsandning genom munnen kan försämra hälsan.
LÄS OCKSÅ: Det händer i kroppen när du inte får tillräckligt med sömn
Fick testa att andas med blockad näsa
Anders och de övriga deltagarna i studien testade under tio dagar att andas med blockad näsa, och i tio dagar efter det fick de testa det omvända; medveten andning.
Under perioden gjorde deltagarna en massa fystester och mätningar av bland annat hjärta, blod och hjärna. Efter de tio dagarna med blockad näsa mådde Anders inte bra. I blodprov hade adrenalinet, en stressmarkör, ökat och likaså sockersuget som hade ökat markant. Men den allra mest negativa påverkan för Anders del var på sömnen. Han blev inspelad i sömnen med ljud och bild och det visade sig att han sov oroligt och vände och vred på sig, vaknade fem-sex gånger per natt. Dessutom snarkade han tre timmar, i genomsnitt. Han kände sig helt enkelt inte utsövd på morgonen och var torr som en öken i munnen av att andas med munnen.
LÄS OCKSÅ: 9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven
4 skäl att tejpa munnen när du sover
Enligt andningsexpert Anders Olsson.
- Du säkerställer att munnen är stängd och att du andas genom näsan. Detta leder till att du får andningen att ”jobba för dig” under sömnen, istället för emot dig.
- Du vaknar upp utvilad – Näsandning är första steget till bra andningsvanor. Näsandning när du sover ökar chanserna att din kropp kan slappna av och få den vila och återhämtning den behöver.
- Du undviker hyperventilering – Att sova med öppen mun gör att din andning per automatik överstiger kroppens behov. Den hyperventilering som munandningen medför ger en obalans mellan syre och koldioxid och orsakar syrebrist.
- Du får en djup sömn – Bland de som andas med öppen mun på natten är orolig sömn vanligt. Det beror på att vi automatiskt öppnar munnen när vi uppfattar hot och faror, vilket är en nedärvd reaktion som är sammankopplad med kamp/flykt/frys-mekanismerna. Detta system behöver gå ned på sparlåga för att vi ska få en djup sömn, och det uppnår vi mycket lättare med stängd mun.
LÄS OCKSÅ: Så bör du sova i livets olika åldrar – för att förebygga ohälsa
Var försiktig när du testar
Så vad säger andra experter inom området lungor och andning?
Enligt Jonas Appelberg, som har doktorerat på ventilation och lungvolym under sömn, kan det faktiskt göra skillnad för sömnen och snarkningen att tejpa munnen med vanlig kirurgtejp, någon som han har sagt i en intervju med Expressen.
Självklart ska man inte tejpa munnen vid förkylning som gör att andning genom näsan är svårare, inte heller ska små barn tejpa munnen. För att förhindra irritation och smärta när du tar bort tejpen bör du använda kirurgtejp eller särskild muntejp. Man kan även smörja in läpparna med en olja eller gel innan som skydd mot huden. Och/eller vika in ena änden av tejpen, enligt forskningsförmedlande sajten/organisationen Sleep Foundation.
Av Carolina Eriksson