”En smakexplosion full av protein och färska grönsaker! Thailändsk röd curry med kokosmjölk ger en krämig hetta, medan blomkålsriset håller rätten lätt och fräsch. Välj mellan kyckling, räkor eller tofu som proteinkälla”, skriver Nilla Gunnarsson, skaparen bakom detta recept.
Nilla är kost- och näringsrådgivaren som driver den populära bloggen och Instagram-kontot Nilla’s Kitchen. Receptet är hämtat ur hennes bok ”Nillas kitchen – Sju steg till ett friskare jag” (bokförlaget Max Ström), som utkom i en nyutgåva i december 2024. Boken innehåller över hundra läckra recept på lättlagade och goda rätter, samtliga fria från gluten, mjölk och vitt socker.
Ingredienser:
600–800 g kycklingbröst (strimlade), räkor (skalade) eller tofu (i tärningar)
1 msk kokosolja
Röd curry:
2 msk kokosolja
2 rödlökar, skivade
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 tsk riven färsk ingefära
2 morötter, tunt skivade
2 röd paprika, tunt skivad
1–2 msk röd currypasta (se till att den är fri från tillsatser och socker)
400 ml kokosgrädde
Ev vatten för att dryga ut
2 msk tamarisoja (glutenfri)
1,5 msk limejuice
Färsk koriander till garnering
Röd chili eller chiliflakes för extra hetta (valfritt)
Blomkålsris:
1–2 blomkålshuvuden
Salt
Gör så här:
Förbered det protein du valt (kyckling, räkor eller tofu) genom att steka det i kokosolja tills det är genomstekt: kyckling 4–6 minuter, räkor 2–3 minuter och tofu tills gyllene. Alternativt kan proteinet tillagas direkt i curryn mot slutet av tillagningen, men då bör kycklingen sjuda lite längre.
Värm kokosolja i en stor stekpanna eller gryta och fräs rödlök och vitlök tills mjuka. Tillsätt riven ingefära, morötter och paprika och stek i några minuter till. Rör ner currypastan och låt fräsa kort. Häll i kokosgrädden, blanda och låt sjuda några minuter så att smakerna utvecklas.
Tillsätt tamarisoja, limejuice och proteinet (om det inte redan är tillagat) och låt allt sjuda tills proteinet är klart. Annars tillsätt stekt protein mot slutet och koka upp. Justera hettan med chili om önskat.
För blomkålsriset, kör blomkålen i matberedare tills den liknar ris och töm över i en skål eller bunke. Koka upp rejält med vatten och häll över blomkålen och låt stå 3–4 minuter. Häll av vattnet i durkslag och låt blomkålsriset ånga av. Smaka av med salt.
Servera curryn med blomkålsriset och toppa med färsk koriander och chili om du vill ha extra hetta.
Foto: Eva Hildén Smith och Lo Varg
LÄS OCKSÅ: Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”