Vi får i oss 6-7 kilogram tillsatser per person och år. Tillsatser som i många fall känns hopplöst onödigt. Varför färgar man till exempel räkor och aprikosmarmelad med gult färgämne som ger astma, allergi och hyperaktivitet hos barn? Färgämne som dessutom var förbjudet i Sverige innan vi gick med i EU.
Fiskrom, cocktailbär, alkohol och konserverade ärtor – vad har de gemensamt? Jo, alla färgas med azofärgämnen som ger upphov till överkänslighetsreaktioner som astma och allergi. Dessutom används aluminium som överdrag till visst sockergodis och de flesta charkvaror innehåller E250, nitrit, som tros ge cancer. Konserveringsmedel som är så effektiva så att bullar och bröd kan hålla i fem-sex år utan att ändra utseende – men som irriterar magsäcken och kan orsaka magsmärtor och kräkningar samt till och med skada blodets syreupptagningsförmåga.
Vegetarian
Att vara vegetarian kräver lite extra uppmärksamhet eftersom 45 tillsatser kan utvinnas från djur. De vanligaste är E471 och E630-635.
Tillverkarna av livsmedel behöver inte skriva ut E-numret utan kan istället välja att skriva namnet på ämnet. Det krävs lite engagemang även för medvetna kunder.
E-nummer
Undvik E-nummer och tillsatser. De viktigaste att undvika är E621, E407, E322 sojalecitin samt
E-127, 249, 250, 251, 252, 319, 320, 321,’ 407, 431, 553, 951 och 952 eftersom de misstänkts vara cancerframkallande
Färgämnen
E-nummer som börjar på 1 är färgämnen. De mest omdiskuterade är azofärger som var förbjudna i Sverige innan vi gick med i EU.
E-102, 104, 110, 120, 122, 123, 124, 131, 132, 133, 151, 155, 180 kan ge allergi och astma samt hyperaktivitet hos barn.
E173 ger silverfärg till tex godis och dekorationer och innehåller aluminium som kan ge njurproblem.
Konserveringsmedel
E-nummer som börjar på 2 är konserveringsmedel.
E-202, 203, 210, 211, 213, 214, 215, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 226, 227, 228 kan ge allergi och astma samt i vissa fall irritera magen (220-228)
Antioxidantmedel och surhetsreglerande medel
E-nummer som börjar på 3 är antioxidantmedel. De tillsätts för att öka hållbarheten.
E-310, 311, 312, 322 kan ge astma och allergiska reaktioner.
E-320 och E-321 bör undvikas pga cancer- och hälsorisk.
Förtjockningsmedel och emulgeringsmedel
E-nummer som börjar på 4 är förtjockningsmedel och emulgeringsmedel.
Dessa tillsätts för att ingredienserna ska blanda sig.
E-410, 412, 413, 414, 426 kan ge allergi och astma.
E-407 eller E-407a – karragenan kan vara cancerframkallande och orsaka gaser och problem med magen.
Stabiliseringsmedel och klumpförebyggande medel
E-nummer som börjar på 5 är stabiliseringsmedel och klumpförebyggande medel.
E-522, 523 kan ge magproblem och halsbränna
Smakförstärkare
E-nummer som börjar på 6 är smakförstärkare. Används för att få torftiga rätter att smaka mer/bättre.
E621, 622,623,624, 625, kan ge huvudvärk, svettning, halsbränna, yrsel, tryck över bröstet och illamående. E-627 631 och 635 kan ge problem med njursten och gikt.
Sötningsmedel
E-nummer som börjar på 9 är sötningsmedel.
E-951, aspartam, är omdiskuterat och vissa anser att det kan ge cancer.
E-952 cyklamat, var förbjudet i Sverige innan vi gick med i EU. Förbjöds 1969 i USA då det framkallat cancer i urinblåsan hos råttor.
► Läs också: Ny studie: Tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom
Av Malin Duvstedt
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!