Annons
Annons

Tillverka mjöl av ”gamla” bananer

Är du torsk på vetemjöl - och önskar att du hade något som gjorde mat lika himmelskt god eller bröd lika fluffigt? Eller är du kanske glutenkänslig? Hur som haver har du en glad nyhet här. Studenter i Lund har nämligen upptäckt att bananer, med skalet på, fungerar utmärkt att malas ner till mjöl - som kan ersätta vetemjöl i till exempel bakning.

Redaktionen

4 februari, 2015
Tillverka mjöl av ”gamla” bananer
Dela inlägget

Är du torsk på vetemjöl – och önskar att du hade något som gjorde mat lika himmelskt god eller bröd lika fluffigt? Eller är du kanske glutenkänslig?
Hur som haver har du en glad nyhet här. Studenter i Lund har nämligen upptäckt att bananer, med skalet på,
fungerar utmärkt att malas ner till mjöl – som kan ersätta vetemjöl i till exempel bakning.

Merparten av den frukt som importeras till Sveriges anländer till Helsingborgs hamn. Där slängs varje år stora mängder söta, brunfläckiga bananer eftersom grossisterna vet att konsumenterna ratar dem.

Studenten Nathalie Knopp med en kladdkaka.
Studenten Nathalie Knopp. Foto: Kristina Lindgärde

Ville ha giftfritt mjöl
Några civilingenjörsstudenter i livsmedelsteknik vid Lunds tekniska högskola fick i uppgift att utveckla en produkt av banan. De ville tillverka något som minskade matsvinnet så mycket som möjligt och kom på idén att göra mjöl av ratade bananer.

På grund av tidsbrist använde studenterna ekologiska bananer.
– Vi ville säkerställa att mjölet blev giftfritt utan bekämpningsmedel. Det är möjligt att mycket av kemikalierna försvinner vid kokning, men det vet vi inte och eftersom vi hade deadline hade vi inte tid att undersöka saken, berättar studenten Nathalie Knopp för Kurera.

Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker

Fritt från gluten – och kan traditionellt mjöl
Studenterna har provat att baka både en kladdkaka med mjölet – med gott resultat. Bortsett ett inslag av mild banansmak smakar den precis som en vanlig kladdkaka.
– Det här mjölet är lite sött och aromatiskt och kan ersätta vanligt vetemjöl i bakverk. Det är också glutenfritt, berättar hon.
Eftersom mjölet är lite sött kan man också ha det som ett pulver att till exempel strö över fruktsallad och andra desserter, föreslår studenterna.
Nathalie Knopp och hennes kurskamrater har även laborerat med andra möjliga användningsområden och tillverkat pasta av mjölet.
– Konsistensen var precis densamma som vanlig pasta. Däremot smakade den lite för mycket banan för att vara perfekt.

Läs också: Här är 10 skal du bör äta

Enkel tillverkningsprocess
För att tillverka mjölet har studenterna kokat, torkat och malt bananerna – i nämnd ordning.
– Det är jätteenkelt. Man bara skär upp bananerna i bitar med skalet på, kokar dem i cirka fem minuter och sedan torkar man dem. Vi torkade dem i ungefär tre timmar på 80 grader, berättar Nathalie Knopp.

Behövs något kraftigare än en mixer
Studenterna använde en matkvarn för att mala ner bananerna till mjöl, ett redskap kanske inte alla har hemma.
– När vi använde en vanlig mixer blev det aldrig riktigt pulverkonsistens utan för stora bitar. Så det behövs något kraftigare, säger hon.
Första gången studenterna tillverkade mjölet klumpade det sig och blev lite kladdigt eftersom mängden stärkelse var för liten.
– Då testade vi att koka bananerna före och då blev resultatet bättre, berättar hon.

Läs också: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg

Fiberrikt skal
Det krävs alltså ingen avancerad teknologi för att tillverka mjölet. Dock behövs en hel del frukt eftersom bananer till åttio procent innehåller vatten.
– Men alternativet är ju att de slängs och då är det här bättre. Skalet används till djurfoder men det innehåller fiber som kan vara bra för människor också.

Läs också: Guide till olika sorters mjöl

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons